'Urfa, hibe desteğinde 2. sırada yer alacak'

TAKİP ET

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Şanlıurfa İl Koordinatörü Sadık Yetim, Şanlıurfa'da 263 projeye 93 milyon TL hibe desteği sağladıklarını belirtti. Yetim, Şanlıurfa'nın şu anda destek sıralamasında 24. sırada yer aldığını ancak bu sıralamayı 2.'ye getireceklerini hedeflediklerinin altını çizdi.

TKDK, Şanlıurfa'da kırsal alanlarda istihdamı artırmak ve üretimi artırmak amacıyla projelere destek vermeye devam ediyor. Projeleri destekleme konusunda sadece kırsal alanlarla sınırlı kalmadıklarını vurgulayan TKDK Şanlıurfa İl Koordinatörü Sadık Yetim, gazetemize açıklamalarda bulundu.

İl Koordinatörü Sadık Yetim, "TKDK Tarım ve Orman Bakanlığımızın bir ilgili kuruluşudur. Avrupa Birliği Komisyonu ile birlikte Avrupa fonlarında 2007'de kurulan bir kuruluştur. Kurumumuz, 2011 yılından itibaren hibe desteği vermeye başladı. TKDK, Şanlıurfa'da hayvan yetiştiriciliği başta olmak üzere besi, süt çiftlikleri, süt işleme mandıraları, kesimhaneler, kırsal turizm, yerel ürünlerimizden çır çır fabrikaları, mısır, zeytin, pamuk yağı üretimi, Halfeti'de eski evlerin onarılarak turizme kazandırılması gibi çok geniş anlamda desteklemeye devam ediyor." dedi.



'Şanlıurfa 24. sırada yer alıyor'

Şanlıurfa'yı destek sıralamasında 2. sıraya taşımayı hedeflediklerini söyleyen Sadık Yetim, "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)'nun verdiği destekler açısından Şanlıurfa şu anda 24. sıradadır. Potansiyeli daha fazla olduğu halde Suriye'de yaşanan karışıklıklar, güvenlikle ilgili endişeler gibi birtakım sebeplerle Şanlıurfa böyle bir sırada yer alıyor. Biz son proje alımında Şanlıurfa'yı 2. sıraya taşıdık. Ödemeler tamamlandıktan sonra Şanlıurfa inşallah 2. sırada yerini alacak. Bunu geliştirerek devam ettireceğiz." diye konuştu.  



'93 Milyon TL ile 263 proje destekledik'

TKDK'nın Şanlıurfa'da 93 milyon TL hibe desteği verdiğine dikkat çeken Yetim, "Şu ana kadar Şanlıurfa'da 263 proje destekledik. Bu projelere toplamda 93 milyon TL hibe verdik. Buna yaklaşık yüzde 50 civarında yatırımcının da hissesi katıldığı zaman 200 milyon TL yatırım yapılmış oluyor.  Bu yatırımlar aracılığıyla hükümetimizin de benimsediği istihdam alanlarına çok önemli katkılar sunuyor. Hibe olarak desteklediğimiz bu alanda yaptıklarımız araştırılsa 2 bin kişinin istihdam edildiği ortaya çıkar. Bu rakam hem Şanlıurfa açısından hem de hükümetimizin politikaları açısından çok önemlidir. Üretimin önünün açılmasıyla bu rakamın daha da artacağını umut ediyoruz." şeklinde konuştu.  



'Projeler ile ilgili tüm şartları açık bir şekilde ilana çıkarıyoruz'

TKDK İl Koordinatörü Sadık Yetim, "Bize getirilen projelerin desteklenmesi için bahsettiğim alanlar dışında ayrı ayrı projelerin getirilmesi gerekir. Öncelikle bizim bir ilana çıkmamız gerekiyor. Bu projelerle ilana çıktığımız zaman başvuru çağrı rehberini yayınlıyoruz. Bu rehberde proje ile ilgili tüm şartları açık bir şekilde ilan ediyoruz. Başvuru çağrı rehberinde ne yapılması gerekiyorsa, hangi alanda hangi şartlarımızın olduğu konusunda açık bir şekilde ilan ediyoruz. Dolayısıyla vatandaşlarımız, yatırımcılarımız hangi başlık altında gelecekse buna yönelik tüm detayları onlara anlatıyoruz." sözlerine yer verdi.



'Destek verdiğimiz projeler başarıyla sonuçlanıyor'

"Projelerimizi 2 ana gruba ayırmamız gerekiyor. Biz sadece kırsal alanlara değil, büyük projelere de destek veriyoruz." diyen Yetim, "Sanayiye yönelik yatırımlarımız da vardır.Bu alanlar istihdamı sağlayan alanlardır ve şehir içinde de olan bu projeleri desteklemekten geri kalmıyoruz. Bunun yanında bitkisel üretimler, arıcılık, kırsal turizm, el sanatları, taş işletmeciliği, yerel ürünlerin üretimi gibi alanlara destek vererek insanların ekonomik durumunun gelişmesine katkıda bulunuyoruz. Projelerimizde hiçbir sorun bulunmuyor. Biz desteklediğimiz projeleri 5 yıl boyunca takip ediyoruz, 5 yıldan sonra kurum olarak projeyle tüm ilişkimizi kesiyoruz. Şu anda da geliştirdikten sonra ilişkimizi kestiğimiz 80 civarında projemiz bulunuyor. Bir ya da iki projede sorun çıktı, onlar da kendi iç sorunlardan kaynaklanıyor. Bu da genel olarak projelerin yüzde 1'i bile değildir. Yani projelerimizin yüzde 99'u başarılı bir şekilde yürütülüyor. Bu başarı sadece Şanlıurfa'da değil, kurumumuzun etkili olduğu her alanda bu başarı seviyesi yüksektir.  Bir projenin başarısı, sürdürülebilir olup olmadığını tespit edilerek anlaşılabilir. Diğer yönden ekonomik olarak karlı olup olmadığına bakılır. Biz desteklediğimiz projelerde bunlara baktığımızda  başarıyı elde ettiğimizi görüyoruz. Bu başarılar istihdam alanlarını artırdığı gibi yan sektörlerin de gelişmesine katkıda bulunuyor. Son zamanlarda projelerimize olan talebin artması da başarı yakaladığımızın göstergesidir." ifadelerini kullandı.  



Dikkat! son tarih 17 Mayıs

Projelerini getirecek olan yatırımcılara son başvuru tarihini hatırlatan Yetim, "Şu anda bazı projeler için 16 Şubat 2019 tarihinde çağrıya çıkmış bulunuyoruz. Mandıra, süt işleme, kesimhane, et işleme ve soğuk hava deposu başlıkları altında 24 Mayıs 2019 projeyi alacağımız son tarihtir. Çiftliklerde ise et, besi ve süt işletmelerinde projeyi alacağımız son tarih 17 Mayıs 2019'dur.  Dolayısıyla eğer yatırımcılar kurumumuza başvurmak istiyorlarsa internet sitemizde son tarihten önce başvurmaları gerekiyor. Şu anda Türkiye genelinde 170 milyon Euro'luk hibe için çağrıya çıkmışız. Buna yatırımcının da payı eklenirse 2 katrilyonluk bir yatırım bedeli demektir. Süt işleme, et işleme, kesimhane ve soğuk hava depoları alanlarında ise 80 milyon Euro'luk hibe desteğimiz var. Bütün Şanlıurfalıların bu hibe desteklerinden faydalanmaları için kurumumuza bekliyoruz." dedi.   



Murat Doğan / Urfa Değişim Gazetesi



tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu Şanlıurfa İl koordinatörü sadık yetim tkdk Şanlıurfa haberler