Urfa İsotu bu sene dilleri değil cepleri yakacak!

TAKİP ET

Şanlıurfalı tarım işçilerinin topladığı biberler sofralara gelebilmek için çoğu aşamadan geçiyor. Güneydoğu'nun vazgeçilmezi, sofraların baştacı, çiğköftenin ilacı Urfa isodu olan sezonun son kurutmalıkları toz haline getiriliyor.

KADER TOPAL Artan girdi maliyetleriyle altınla kıyasıya yarışan Urfa isotu bu sene hem ağızları hem cepleri yakacak. Kilosu 150 liradan başlayan isot 250 liraya kadar çıkıyor. Tarlalardan bin bir zahmetle toplanan isot sofralara gelene kadar bir çok aşamadan geçiyor.


İsot fiyatlarındaki artışı isot eksikliğine bağlayan çiftçiler çevre illerden talep olduğunu ve gelen zamlardan nasibini alan isotun bu sene kış aylarına doğru daha da zamlanacağı iddia edildi.
Şanlıurfalı isot işçileri isot fiyatlarının arttığını ve aldıkları yevmiyelerinde çok düşük olduğunu aktardı.


“PAHALI OLDUĞU İÇİN KİMSE YAPAMIYOR” 
Urfa isotunun bu sene yüzde 300 zamlandığını söyleyen Urfalı isot işçisi Veli Mermer şunları kaydetti:  "Yaklaşık 25 yıldır bu işi yapıyoruz. Şu an Urfa isotunu yapmakta yetiştiremiyoruz. Pahalı olduğu için kimse yapamıyor mecburen Biz de isot işi yaptığımız için çalışıyoruz. Bu yüzden biz bile bazen isot bulmakta zorluk çekiyoruz. Eskiden Urfa’da herkesin damları temmuz ağustos aylarında kırmızıya bürünürdü ama şuanda o görüntülerin hiç birini göremiyoruz. Vatandaş gidip isot alamıyor. 20 kilo isot alıp her yemekte kullanan Urfalılar maalesef bu sene anca çiğköfte için alabilir. Biliyorsunuz kış aylarında burada sürekli çiğköfte yapılır fakat bu sene artan zamlardan dolayı vatandaş bu sene alamayacak.” dedi. 


“İSOTLAR KALİTESİNE GÖRE FİYATLANDIRILIYOR”
Ürün fiyatlarındaki artışların kalitesine göre değiştiğini anlatan Mermer: “Yaptığımız ürünleri il dışı çevre iller ve Şanlıurfa'ya satıyoruz. Domates salçası biber salçası biber toz biber kuru biber kurutulmuş domates ve biber bunların tamamını elimizde olan imkanlarla yapmaya çalışıyoruz. İsot fiyatları bu sene pahalı olmakla birlikte ürünler arasında da değişkenlik gösterebiliyor. Kalitesine göre fiyatlandırılıyor. 150 TL'den başlayıp 250 TL'ye kadar çıkabiliyor. 1.  Ve 2. Kalite olarak bunları ayırıyoruz. Zaten vatandaş biraz zorluk çektiği için daha çok 2. Kalite ürüne yönleniyor.” ifadelerini kullandı. 


“ÇİĞKÖFTE İLE YEMEKTE KULLANILAN İSOT AYNI DEĞİL”
Yemeklerde kullanılan isotla Urfa’ya nam salan çiğköftede kullanılan isotun aynı olmadığını ifade eden isot işçisi Veli Mermer: “Vatandaş hangi rengi istiyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Hangi renge talep varsa onu yapıp vatandaşın sofrasına ulaştırıyoruz. Örneğin çiğ köfteye kullanılan isotla normal yemekte kullanılan isotun rengi aynı değildir. Onun için karartma işlemi yapıyoruz ve bu karartma işlemi dediğimiz güneşte isotlar fazla kalıyor. Açık isteyenler için bir gün daha koyu isteyenler için ise 3 gün güneşte bırakıyoruz.” dedi. 
Gelen zamlardan nasibini alan isot bu sene vatandaşın sofrasını süsleyecek mi? İşte ayrıntıları…


“VATANDAŞ 2. KALİTE İSOTU TERCİH EDİYOR”
“Fiyat konusuna gelecek olursak kaliteden kaliteye göre değişiyor. Kaliteli isotta saf zeytinyağı kullanılırken diğer kalitesi düşük olanda ise fiyatı daha düşüktür.  Vatandaş 1. Kalite isot alamadığı için mecburen 2. Kalite dediğimiz karışık isot almaya başladı. İsot işine temmuz ayının son haftalarında başlayıp Kasım ayının ortalarına kadar işimiz sürer. Sıcaklar ne zaman biterse bizim işimiz de o zaman biter. Biliyorsunuz biber işi sade güneşli olan bir iş ve güneşli olmayan havalarda ne yazık ki isot işi yapılmıyor. Bu kadar zahmetli bir işin fiyatının artmasını isteriz fakat bu kadar pahalı olunca satamıyoruz. Vatandaş isot almayınca bizlerde mecburen başka illerin yolunu tutuyoruz.”

“GÖNÜL İSTER Kİ ÇİFTÇİ DE ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE KAR ETSİN”
“Bakalım bu sene Urfalılar kış ayında çiğköfte yiyebilecek mi? Kar konusuna gelirsek tabii bu her sene değişiyor. Bizler de kar etmediğimiz işte çalışmayı istemeyiz açıkçası demek ki bir kazanç elde ediyoruz ki bu işi yapıyoruz. Gönül ister ki hem çiftçi hem üretici hem de tüketicimiz kar etsin hiçbir ieyden mahrum kalmasın ama artan fgiyatlardan dolayı anlaşılan bu sene çoğu tattan mahrum kalacağız.” diyerek sitem etti

Şanlıurfa Güneydoğu isot fiyatları haber son dakika gündem salça zamanı isot zamanı isot