Urfa Kebap'tan düello çağrısı

TAKİP ET

Tescilli 5 farklı kebap çeşidi ile açık ara önde bulunan Şanlıurfa ile Adana arasında lezzet tartışması devam ediyor. Urfalı ustalar düelloda her türlü kapışmaya hazır olduklarını ve yarışmanın galibinin şimdiden kendileri olduklarını söylediler.

Gastronomi yolunda önemli adımlar atılan Şanlıurfa’da kebap tartışması Adana ile Urfa arasında devam ediyor. En iyi kebabı biz yaparız diyen iki ilde tartışmalar sıcaklığını koruyor. Şanlıurfalı Kebap ustaları ile yaptığımız röportajda kebapta önemli olan etin tadını almak ve kebabın özünü kaybettirmemek olduğunu söylediler.

 

Şanlıurfa 5 kebap çeşidi ile önde

Zengin kebap çeşidine sahip Şanlıurfa’da 11 çeşit kebap bulunuyor. Kırık Kebabı, Tepsi Kebabı, Balcan Kebabı, Tepsi Kebabı, Ciğer Kebabı, Kazan Kebabı, Patates Kebabı, Soğan Kebabı, Haşhaş Kebabı, Kuşbaşı Kebabı ve Beydi bulunuyor. Bu çeşitler arasında 5 tanesinin tescili bulunuyor. Ciğer Kebabı 2018'de, Haşhaş Kebabı 2017'de, Kazan Kebabı 2018'de, Soğan Kebabı 2018'de, Patlıcan Kebabı ise 2018'de tescil aldı.

 

“Kebap Urfa’nındır ve en güzel kebap Urfa’dadır”

“Kebap Urfa’nındır ve en güzel kebap Urfa kebabıdır” diyen Kebap Ustası Hanif Şapın, “Urfa kebabı kuzu etinden ve zıhla çekilerek yapılıyor. Patlıcanları ise özel olarak Birecik’ten geliyor. Patlıcanlı kebap, acılı Urfa kebap,  acısız Urfa kebap, hepsini yapıyoruz ve bütün kebap çeşitleri bizde mevcuttur. Urfa kebabında hiçbir katkı madde yoktur, baharat vs koymadan içinde sadece et ve tuz var. Önemli olan etin tadını almak ve kebabın özü kaybettirmemek.” dedi.

 

Urfa kebabıyla Adana kebabı arasındaki fark nedir?

Adana kebabın içinde çok karışım var olduğunu söyleyen Usta Sapın sözlerini şöyle sürdürdü, “İçerisinde Maydanoz, sarımsak ve yoğun olarak baharat kullanılıyor. Urfa kebabında sade etin içine sadece tuz konuluyor ve bu şekilde daha lezzetli oluyor. Dışarıdan gelen müşterilerimiz en çok Urfa kebabını tercih ediyorlar ve hatta Adana’dan gelen müşterilerimiz bile Urfa kebabını tercih ediyorlar. Urfa kebabıyla ilgili müşterilerimizden çok iyi tepkiler alıyoruz. Kebap çeşitlerimizde en çok patlıcanlı kebap tercih ediliyor” sözlerine ekledi.

 

“Adanalı ustayla düelloya girerim”

Adanalı ustayla düelloya girerim diyen Usta Sapın sözlerini şöyle tamamladı, “Adana’da ve bütün dünya biliyor ki kebap Urfa’dan çıkar, kimsede bunun aksini söyleyemez. Kebabın diyarı, kebabın memleketi Urfa’dır. Adanalı bir ustayla düelloya girerim ve kazanacağımdan eminim! Bizim kebabımız tescillenmiştir. Tescili olduğundan şimdiden düellonun galibi Urfa’dır.”

 

“Lezzeti kaptırmaya hiç niyetimiz yok”

20 yıldır kebap işinde olduğunu söyleyen Hasan Delebe ise her yöreni kendine has geleneği olduğunu söyleyerek, “ Adana kendi tarifine göre yapıyor. Bizde yöremize has ve atalarımızdan aldığımız tarifle, kebabımızı yapıyoruz. Kuzu etiyle ve zıhla çekerek yapıyoruz. Makine kullanmadan, tamamen zıhla kıyma haline getiriyoruz daha sonra terbiye ediyoruz bir süre dinlendirdikten sonra içine sadece tuz koyarak kebaplarımızı yapıyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

11 Çeşit kebap var

Urfa’da 11 çeşit kebabın olduğunu söyleyen Usta Delebe sözlerini şöyle tamamladı, “İsteğe göre patlıcanlı, soğanlı, domatesli ve sade kebapla zengin çeşit seçeneğine sahip olan Urfa ve tabiî ki kebap Urfa’mızındır. Urfa’nın kendine has birçok yemeği var.  Sarma beyti, Urfa beytisi, sade beyti ve gene Urfa’ya has ev biberiyle yapılmış lahmacunumuz var. İnsanlar Urfa kebabını yediklerinde anlayacaklar, hangisi daha güzel ve kebabın nereye ait olduğunu. Buna nakış vermeye gerek yok her şey ortada kebabın özü Urfa’dır.  Tescillenmiş ve her türlü düelloya da varız sonuna kadar kebabımızın ve yaptığımız lezzetin arkasındayız.” diyerek sözlerine son verdi.



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim