Urfa Müziği, bilimsel olarak geliştirilecek

TAKİP ET

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Şanlıurfa'nın yöresel müzik ve kültürünün korunması için çalışmalar başlatıldı. 12 bin yıllık Göbeklitepe'nin ardından 'Müzik şehri' olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Şanlıurfa'nın 'Müzik Şehri' olması için UNESCO'ya başvuru yapıldı.

Dünyanın en eski kentlerinden olan ve birçok sanatçının yetiştiği Şanlıurfa'da, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi'nde Konservatuvar Şube Müdürlüğü açıldı. Konservatuvarda, yerel sanatçıların ve sanata gönül veren gençlerin akademik anlamda müzik eğitimi alması sağlanacak.

2019’un Göbeklitepe Turizm Yılı ilan edilmesiyle tüm dikkatlerin çevrildiği medeniyetlerin beşiği, zengin mutfak kültürüyle yerli ve yabancı turistleri ağırlayan Peygamberler Şehri Şanlıurfa müziğinin yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması ve dünyaya tanıtılması amacıyla 'Müzik şehri' olma yolunda UNESCO'ya hazırlanıyor.



Tarihin sıfır noktası Göbeklitepe, tarihi sokaklarının sesi, ahengi ve sıra geceleri ile özdeşleşen Kadim şehir Şanlıurfa’nın bağrından Müslüm Gürses, Ünlü Gitar Virtözü Ahmet Kanneci, İbrahim Tatlıses, Kazancı Bedih, Mukım Tahir, Tenekeci Mahmut, Abdullah Balak, Abdullah Uyanık, Mehmet Özbek ve Zekeriya Ünlü gibi sanatçılar yetişti.

İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi ile Müslüm Gürses Müzesi’nin de yer aldığı kentte gazelhan ve hoyrat kültürü yaşatılırken her yıl farklı konularda müzik festivali ve uluslararası akademik sempozyumlar yapılıyor.



Başkan Çiftçi: Müzik Şehri olmanın altyapılarını oluşturuyoruz

Amaçlarının Gazelhan ve Hoyrat kültürünü gelecek nesillere taşımak olduğunu ve bu bilinç ile konservatuvar şube müdürlüğünü kente kazandırdıklarını ifade eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "Şehirleri şehir yapan farklılıklarıdır, kültürü, sanatı ve müziğidir. Müzik Şehri olmanın altyapılarını oluşturuyoruz. Bu da bilimsel kaynaklarla olacak ve gerek müzik sempozyumu gerekse müzik çalıştayları ulusal ve uluslararası ölçekte Şanlıurfa'da farklı müzik kültürlerinin olduğunu ortaya çıkaracaktır. Elde ettiğimiz kaynaklarla UNESCO Daimi Temsilciği'ne müracaatlarda bulunduk. ”dedi.



'Müziğe daha bilimsel bir şekilde yaklaşmamız lazım'

"Müdürlük bünyesinde kurulan konservatuvarda, yerel sanatçıların ve sanata gönül veren gençlerin akademik anlamda müzik eğitimi alması sağlanacak." diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Çiftçi, "Artık çocuklarımız ve gençlerimiz müzik ile kültür anlamındaki yeteneklerini geliştirmek istiyorlarsa Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın Konservatuvar Şube Müdürlüğümüzün kapıları herkese adil bir şekilde açık. Şehirleri şehir yapan farklılıklarıdır, kültürü, sanatı ve müziğidir. Şanlıurfa'da yaşayan insanlar olarak da bir bakış açısına ihtiyacımız var. Şanlıurfa'nın sokakları, ahengi ve sıra geceleri Şanlıurfa'da kendi değerlerini yetiştirdi. İbrahim Tatlıses'leri, Müslüm Gürses’leri, Kazancı Bedih'leri, Mukım Tahir'leri, Tenekeci Mahmut'ları, Abdullak Balak’ları, Mehmet Özbek Hoca’yı, Zekeriya Ünlü ve Halil Altıngöz'ü yetiştirdi. Fakat herkes onlar kadar Şanlıurfa'nın dışında bu işin mücadelesini veremiyor olabilirler. Onun için bizim daha bilimsel bir şekilde yaklaşmamız lazım" diye konuştu.



'Müzik şehri' olma yolunda UNESCO'ya başvurduklarını kaydeden Başkan Çiftçi, "Müzik Şehri olmanın altyapılarını oluşturuyoruz. Bu da bilimsel kaynaklarla olacak ve gerek müzik sempozyumu gerekse müzik çalıştayları ulusal ve uluslararası ölçekte Şanlıurfa'da farklı müzik kültürlerinin olduğunu ortaya çıkaracaktır. Elde ettiğimiz kaynaklarla UNESCO Daimi Temsilciği'ne müracaatlarda bulunduk." şeklinde konuştu.

 

Şanlıurfa haberler son dakika urfa müziği