'Urfa Müziği, bilimsellikle yeni nesillere aktarılır'

TAKİP ET

Konservatuvar Şube Müdürü Ahmet Dağlar, Şanlıurfa'nın yöresel müzik ve kültürünün korunması için başlatılan çalışmalar ile ilgili bilgi verdi.

Şanlıurfa'nın kültürüne özgü geçmişten günümüze sözlü olarak gelen Şanlıurfa müziği artık bilimsel olarak geliştiriliyor. UNESCO yolunda olan Şanlıurfa müziği yapılan çalışmalarla artık bilimsel olarak gelecek nesillere ulaştırılacak. Bu yönüyle çalışmaların hız kazanması için Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi'nde Konservatuar Şube Müdürlüğü açıldı.

Şanlıurfa müziğinin gelişimi ile ilgili açıklamalarda bulunan Konservatuvar Şube Müdürü Ahmet Dağlar, "Konservatuvar Şube Müdürlüğü olarak şehirde müziği 7'den 70'e herkese ulaştırmak için yaygın eğitim kurumları gibi kurslar ve korolarla herhangi bir başvuru ve koşullar olmadan bizim kurslara ve korolara katılmak isteyen vatandaşlarımıza yönelik müzikal anlamda çalışmalarımızı yapıyoruz. UNESCO'ya başvuru konusunda çocuk konservatuvarımızı kurduk, ilkokul ikinci sınıf öğrencilerden sınavla 20 öğrenciyi konservatuvara aldık. Bu öğrenciler 4 yıl temel müzik eğitimi alacak. Öte yandan kurduğumuz gençlik konservatuvarımızda temel müzik eğitiminin yanında geleneksel müzik eğitiminde branşlara ayıracağız. Kültürümüzde sözlü kültürün yazılı baskının önünü almasından müzik de nasibini almış durumda. Bu geleneksel müzik kültüründe gazelhan, hoyrat müziklerini bilimsel anlamda uzman hocalarımızla birlikte gençlik konservatuvarında bunların eğitimini vereceğiz." dedi.

'Müziğin resmi kaydı olacak'

"Bir yandan da müziğin şehirde gelişmesi gerekiyor." diyen Dağlar, "Bu yönüyle de sokakta müzik kültürünü geliştiriyoruz. Çünkü UNESCO müzik anlamında ne çalışmalar yaptığımızı soracaktır. Buna yönelik bir müzik sempozyumu gerçekleştirdik. Burada kabul görülen makaleleri içeren bir kitap basımı yapılacak. Bu durumda geçmişten günümüze müziğin resmi bir kaydı olacak." diye konuştu.

'UNESCO'da kabul görülmesi için bilimsel anlamda çalışmalar yapmak gerekir'

Ahmet Dağlar, "Şanlıurfa bir müzik kentidir. Sokakta yürürken bir ahenk, bakırcılar çarşısında bir ritim duyabilirsiniz. Sokakta yürürken bir müzik sesi duyabilirsiniz. Bu durum müziğin şehirde yaşadığını gösterir. Fakat müziğin gelecek kuşaklara ulaşılması ve UNESCO'da kabul görülmesi için bilimsel anlamda çalışmalar yapmak gerekir. Bu kapsamda örneğin sıra gecesi sadece müzikten oluşmuyor, bir divandır. Edebiyatta şiirde yer alıyor. Sıra gecesini de Şanlıurfa ahengi ve Urfa ahengi diye ayırıyoruz. Çünkü Şanlıurfa'da müzik belli bir makam geleneğiyle icra ediliyor. Bununla ilgili de çalışmalarımız vardır." şeklinde ifade etti.

 

urfa müziği bilimsellikle yeni nesillere aktarılır konservatuvar Şube müdürü ahmet dağlar müziğin resmi kaydı olacak unesco müzik anlamında ne çalışmalar yaptığımızı soracaktır öğrenciler 4 yıl temel müzik eğitimi alacak