Urfa'nın bitmeyen sağlık çilesi

TAKİP ET

Doğum oranının en fazla olduğu Şanlıurfa'da açıklanan verilere göre 170 uzman hekim açığı bulunuyor. En fazla açık ise çocuk hastalıkları ile kadın hastalıkları ve doğum alanında bulunuyor.

Şanlıurfa'nın sağlık alanının bir türlü düzene girmemesi her geçen gün sorunların artmasına neden oluyor. Hastane binalarına da ihtiyacın fazla olmasına rağmen sağlık alanında Şanlıurfa'ya pozitif ayrıcalık sağlanmıyor. Hastanelerin yetersiz olması her geçen gün vatandaşların mağduriyetinin artmasına neden olurken, en büyük sorun ise uzman hekim açığında yaşanıyor. Öyle ki uzman hekimlerin ilk fırsatta başka bölgelere gitmek istemelerine karşı pozitif ayrımcılık yapılmıyor.

Uzman hekimlerin Şanlıurfa'da kalmaları için çalışma şartlarının düzeltilmesi gerekirken, bu şartların daha fazla zorlandığı iddia ediliyor. Öyle ki Şanlıurfa'yı terk etmek isteyen doktorların en fazla şikayetleri yönetimin baskıcı çalışma koşulları oluyor. Şanlıurfa'da yöneticilerin sağlık personelleri üzerinde keyfi baskılar kurduğunu söyleyen doktorlar, yöneticilerin çalışma şartlarını düzenlememeleri durumunda bu açığın daha da açılacağına dikkat çektiler.

Aydınlık: Gecikecek en ufak sağlık hizmeti telafisi olmayan yaralar açabilir

Yıllardır devam eden ve bir türlü çözülmeyen sağlık sorunları ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, "Şanlıurfa'nın çok farklı alan ve konularda büyük sıkıntıları var. Ancak sağlık alanında yaşanan sıkıntılar, her şeyden önce geliyor. Çünkü gecikecek en ufak bir sağlık hizmeti bir vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olabilir, telafisi olmayan yaralar açabilir. O nedenle bu alanda yaşanan sıkıntılar ivedilikle çözülmesi gerekiyor." dedi.







'Çocuk nüfusu fazla iken, en fazla açık da bu alanda var'

Şanlıurfa'nın sağlık konusu ile ilgili tespit çalışması yaptıklarını belirten Aziz Aydınlık, "Yaptığımız tespit çalışmasında gördük ki vatandaşlarımızın en fazla başvuru yaptığı çocuk hastalıklarında 47, kadın hastalıklarında 29, genel cerrahide 36, iç hastalıklarında 31, anesteziyoloji alanında 27 hekim eksik, toplamda '170 uzman hekim eksiğimiz' var. Bu nasıl mümkün olabilir? 3 değil, 5 değil, 10 değil 170 tane. Bu nasıl görülemez, bugüne kadar nasıl atama yapılamaz anlamış değilim." diye konuştu.

Sağlık sorunları ile ilgili TBMM'ye önerge veren Milletvekili Aydınlık, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklaması üzerine şu soruları sordu:

 1) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı branşında 47, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı branşında 29, Genel Cerrahi branşında 36, İç Hastalıkları Uzmanı branşında 31 ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı branşında 27 hekim açığı bulunan Şanlıurfa'ya bu alanda atamalar ne zaman gerçekleştirilecektir?

2) İlimizde Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM), Çocuk-Ergen Madde Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi (ÇEMATEM) ve Hiperbarik Oksijen Tedavisi eksiklikleri için yapılan çalışmalar nelerdir, Şanlıurfa bu tedavi merkezlerine ne zaman kavuşacaktır?

3) Bilgi Edinme Yasası’ndan yararlanarak göndermiş olduğumuz sorulara gerekli çalışmaları yaparak tarafımıza gönderilen evrakı ekte sizlerle paylaşıyorum. Bu tespit çalışmasında görülen eksikliklerle alakalı gerekli çalışmaların yapılması için daha önceden bir planlamanız olmuş mudur?

4) Bölge kurumlarından bu ve bu çalışmaya benzer raporlar tarafınıza iletilmiş midir?

5) Bu tespitlerin bilinmesine rağmen eksikliklerin giderilmesi için bugüne kadar neden bir çalışma yapılmamıştır?

6) Şanlıurfa’da Çocuk Hematoloji Ünitesi olmadığı ve bu alanda uzman doktor eksiği bulunduğuna dair ciddi şikâyetler gelmektedir, bu konuyla alakalı bir çalışmanız olacak mıdır?

Hastanenin 3 ameliyatı da devre dışı

Ceylanpınar Devlet Hastanesinde bulunan sorunlara da değinen Milletvekili Aziz Aydınlık, "15 gündür Ceylanpınar Devlet Hastanesi'nin 3 ameliyathanesi de işlem dışı vaziyette.  Ameliyathanelerin işlem dışı olması nedeniyle de hastalarımız ameliyat için başka hastanelere yönlendiriliyor, bununla birlikte anestezi alanında sıkıntılar yaşanıyor. Bakın bunların Ceylanpınar'da yaşanıyor olması kabul edilemez. Ayrıca sorunların çözülmesi için gerekli bilgiler, gerekli başvurular ilgili kurumlara yapılmış. Burada  vatandaşlarımız mağdur. Ayrıca Ceylanpınar çok önemli bir konuma sahip. Suriye kentlerinden Resulayn ile komşu, sıcak çatışma bölgelerinin birçoğuna yakın vaziyette. Herhangi bir acil durumda bu eksiklikler nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz." ifadelerini kullandı.  

Aydınlık, Ceylanpınar Devlet Hastanesinde yaşanan sorunlarla ilgili Meclise verdiği önergede şu soruları sordu:

1) Ceylanpınar Devlet Hastanesine ait ameliyathanelerin 15 gündür çalışmadığı, bu nedenle hastaların başka hastanelere yönlendirildiği doğru mudur?

2) Anestezi konusunda eksikliklerin olduğu, sıkıntıların yaşandığı iddiaları doğru mudur?

3) 3 tane ameliyathanesi bulunan bahse konu hastanenin tüm ameliyathaneleri işlem dışı mıdır?

4) Yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle kaç vatandaşımız çevre hastanelere ameliyat nedeniyle yönlendirilmiştir?

5) Konuyla alakalı Devlet Hastanesi yetkilileri İl Sağlık Müdürlüğüne herhangi bir başvuruda bulunmuş mudur? Eğer bulunmuşsa bugüne kadar neden bir işlem yapılmamıştır?

6) Yaklaşık 90 bin nüfusu olan ve aynı zamanda Suriye’de yaşanan sıcak çatışma bölgelerine aşırı yakın olan bu ilçemizin Devlet Hastanesi neden böyle büyük sıkıntılar yaşamaktadır?

7) Yaşanabilecek herhangi bir acil durumda sağlık açısından alınan başka önlemler var mıdır? Varsa nelerdir?

 

urfada 170 uzman hekim eksiği var chp Şanlıurfa milletvekili aziz aydınlık Şanlıurfa ceylanpınar devlet hastanesi alkol ve madde bağımlılığı tedavi ve eğitim merkezi