Urfa'nın eğitim sorununu Sultanoğlu çözebilecek mi?

TAKİP ET

Eğitim sisteminde yaşanan olumsuzluklarla bilinen Şanlıurfa'ya gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in sorunları yerinde incelememesi ve özellikle kentte kabul edilmeyen İl Milli Eğitim Müdürü Sultanoğlu'nu desteklemesi kentte adeta yankı uyandırdı.

Bir takım ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa’ya gelen Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’in programı için sadece ulusal basına haber verilmesi ve Bakan Tekin tarafından yapılan açıklamanın Şanlıurfa İl Milli Eğitim önünde yapılmaması hem yerelde görev yapan gazetecilerin hem de vatandaşların tepkisine neden oldu.

Karaman’da 45 erkek çocuğuna istismar davasında adı geçen Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atanan Asım Sultanoğlu’nun kentte kabul edilmeyen kişi ilan edilmesinin ardından Bakan Tekin İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu’nun arkasında olduğunu ve sonuna kadar destek vereceğini belirtti.

“10 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞININ OLDUĞU ŞANLIURFA’YA DÜŞEN PAY 4 BİN 700”

Yaklaşık 10 bin öğretmen açığının olduğu Şanlıurfa’da Milli Eğitim Bakanlığı’nın son yıllarda yaptığı en büyük öğretmen ataması geçtiğimiz aylarda gerçekleşmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı programla gerçekleşen 45 bin öğretmen atamasında eğitimde zor dönemler geçiren Şanlıurfa’ya sadece 4 bin 700 öğretmen atanmış ve bu durum herkes tarafından eleştirilmişti.

Genç nüfus oranının en yüksek olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa Eğitimde sancılı dönemler geçirmeye devam ediyor.

“ŞANLIURFA’DA EĞİTİM SORUNLARI KANGRENLEŞİYOR”

Bir yandan öğretmen eksikliği, bir yandan kalitesiz koşullarda eğitim gören öğrenciler ve öte yandan kentte olmayan iş imkânlarından dolayı eğitimlerini yarıda bırakarak mevsimlik tarım işine giden öğrencileri olduğu şehirde sorunlar kangrenleşiyor.

Eğitimde başarı sıralamasında sonlarda yer alan Şanlıurfa, her sene eğitim-öğretim yılının ikinci dönemine de sorunlarla başlıyor. Kentte eğitim alanında en önemli sorunların başında öğretmen açığı geliyor. Yaklaşık 35 bin öğretmenin görev yaptığı Şanlıurfa’da öğretmen açığının 10 bini bulduğu belirtiliyor.

“KİMİSİ PANKART AÇTI KİMİSİ EYLEM YAPTI”

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Kurt’un yerine geçtiğimiz günlerde ataması yapılan Asım Sultanoğlu kentte büyük tepkiyle karşılandı. Ensar Vakfı’nda 45 çocuğun istismar davasında adı geçen Sultanoğlu kentte kabul edilmeyen müdür olarak bir kez daha tarihe geçti.

Şanlıurfa’ya atandığı günden beri gündemden düşmeyen Sultanoğlu için CHP eski Kadın Kolları Başkanı Gizem Çetiner Milli Eğitim Önünde oturma eylemi yaparken, bazı Sivil Toplum Kuruluşları da basın açıklaması yaptı.

Kentte çeşitli temaslarda bulunan Bakan Tekin, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde düzenlenen İl Eğitim Değerlendirme Toplantısına katıldı.

“SONUNA KADAR YANINDAYIZ VE DESTEKÇİSİYİZ”

Şanlıurfa’da tartışmaların odağında olan Asım Sultanoğlu için açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu’nun arkasında olduğunu ve sonuna kadar destek vereceğini belirtti.

“ŞANLIURFA'DA HİÇBİR SIKINTI OLMADAN EĞİTİM BAŞLAYACAK”

Başlayacak olan 2023-2024 eğitim öğretim dönemi için tedbirleri aldıklarını söyleyen Bakan Tekin şu açıklamalarda bulundu; “Yaklaşık yaklaşık 2,5 aylık Milli Eğitim Bakanlığı süreci içerisinde taşra teşkilatımızı gezerek alınacak tedbirlerle ilgili çalışmalar yaptık. Depremden dolayı Şanlıurfa'da hiçbir sıkıntı olmadan eğitim başlayacak öğrencilerimiz açısından zorunlu telafi eğitimleri getirdik, öğretmenlerimiz açısından başta barınma ve ulaşım olmak üzere tüm tedbirleri aldık Eylül itibariyle bütün gerekli tedbirleri almış durumdayız” dedi.

Şanlıurfa’da temaslarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, tepkilerin odağındaki İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu’nun sonuna kadar destek vereceklerini kaydetti. Bakan Tekin, “Yeni görevlendirdiğimiz Asım Sultanoğlu kardeşimizle beraber, biz de onun arkasında sonuna kadar durarak, buradaki talepleri realize etmek için azami çabayı göstererek Urfa’nın okul ihtiyacını, derslik ihtiyacını önümüzdeki yıl gidermek istiyoruz” dedi.

ÇEAŞ Şanlıurfa Anadolu Lisesi’nde açıklamalarda bulunan Bakan Tekin, “sadece Urfa’da değil ülkede genelinde yaklaşık 30 ilde il Milli Eğitim Müdürünü değiştirdik” diyerek yeni müdürü savundu.

Haliliye’deki ÇEAŞ Anadolu Lisesi’nde yapılan toplantı sonrası Bakan Tekin, açıklamalarda bulunarak, kamuoyunda yapılan eleştirileri, realiteden uzak, bakanlıkla herhangi bir diyalog içerisine girilmeden yapılmış, tamamen siyasi polemik konusu açıklamalar gördüklerini vurguladı.

“EN ÇOK GÜVENDİĞİMİZ ARKADAŞLARDAN BİR TANESİ”

“Milli Eğitim Bakanlığı olarak herhangi bir ile Milli Eğitim İl Müdürü atarken, yönetici atarken, önce ilin ihtiyaçlarını ortaya koyuyoruz” diyen Tekin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şanlıurfa’da çok büyük derslik ihtiyacı var, dolayısıyla bu ihtiyacı giderebilecek şekilde yatırım, inşaat, arsa üretimi ve bu süreci bakanlıkla koordineli bir şekilde takip edecek en çok güvendiğimiz arkadaşlardan bir tanesini de Şanlıurfa’da İl Milli Eğitim Müdürü olarak göreve getirdik. Bunun altını çizerek söylüyorum. Bu atamayı yaparken tamamen Şanlıurfa’nın ihtiyaçlarını düşündük. Şu anda Şanlıurfa’nın derslik ihtiyacı hat safhada. Dersliklerdeki öğrenci sayısı lokal olarak bazı okullarda çok yüksek, bu problemin çözülmesi gerekiyor. Biz bu anlamda yeni görevlendirdiğimiz Asım Sultanoğlu kardeşimizle beraber, biz de onun arkasında sonuna kadar durarak, buradaki talepleri realize etmek için azami çabayı göstererek Urfa’nın okul ihtiyacını, derslik ihtiyacını önümüzdeki yıl gidermek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜMÜZÜN SÜREÇLE İLGİLİ HERHANGİ BİR KUSURU TESPİT EDİLMEDİ”

Türkiye bir hukuk devleti. Kimsenin kendi ürettiği varsayımlardan hareketle biz insanları suçlu ilan edemeyiz. Bahsi geçen arkadaşımız, il milli eğitim müdürümüz daha önceki görevi esnasında talihsiz bir olay yaşadı. Ben o dönem müsteşardım. Biz bakanlık teftiş kurulunu anında harekete geçirdik. Kurul olayla ilgili değerlendirmesini yaptı. İkincisi olay yargıya intikal etti. Yargı süreci var. Her iki sürecin neticesinde de il milli eğitim müdürümüzün süreçle ilgili herhangi bir kusuru tespit edilmedi. Hukuken ve denetim süreci sonucunda suçu tespit edilmeyen, edilemeyen, suçsuz olan kişi de bizim gözümüzde masumdur. Masum insanların hukukunu korumak da bizim görevimizdir. Dolayısıyla başarılı bir müdürümüz. İl müdürümüzün arkasındayız. İl müdürümüzü buraya gönderirken de temel gerekçemiz Şanlıurfa’nın ihtiyaçları konusunda kesinlik başarılı olacağına inandığımız, bu konuları birebir takip edebileceğimiz bir arkadaşımız olduğu için gönderdik. Sonuna kadar arkasındayız, sonuna kadar da yardımcı olacağız” diyerek sözlerine son verdi.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin eğitim sorunu