Urfa'nın geleceği ve ciğerleri yandı

TAKİP ET

Türkiye'nin yaz aylarında en sıcak illerinin başında gelen Şanlıurfa'da, bu yıl yaşanan yangın vakaları kente büyük zarar verdi. Hasat dönemindeki anız yangınlarına bu sene orman yangınları da eklenince, şehrin en büyük hazinesi tarım ve nefes aldığı ormanlar ciddi hasar gördü.

Şanlıurfa’da hasat mevsiminde yaşanan anız yangınlarına, bu sene orman yangınları da eklendi. Her yıl onlarca kurumdan yapılan yüzlerce uyarıya rağmen anız yakılması son bulmuyor. Bölge kentlerinin ortak sorunu haline gelen anız Urfa’da da kanıksanmış bir durumda bulunuyor. Bahar mevsimi sonlarına doğru başlayan hasat mevsiminde, bölge çiftçisi ikinci ürünler ekebilmek için birinci üründen kalan sapları ateşe veriyor. Bu işlem tarlaya ciddi zarar verse de, çiftçiler ikinci ürünü ekebilmek için yapılması gerektiğine inanıyor. Bu yıl yaşanan onlarca anız yangının da daha hasadı yapılmayan ürünlerde kül oldu.

 

Yeni tehlike orman yangınları

Bitki örtüsü bakımından ormanlık alanları çok olmayan Şanlıurfa’da bu yaz ayında şimdiye kadar dört tane orman yangını vakası yaşandı. Harran Üniversitesi Osmanbey yerleşkesinin arkasında yer alan ormanlık alanda çıkan yangın 45 dekarlık alan kül oldu. Bunun dışında Halfeti, Eyyübiye ve Ceylanpınar’da yangınlar çıktı. Yaşanan bu olaylar kentin az sayıdaki ağaçlık alanlarının zarar görmesine sebep oldu.

 

“Orman yangınlarına hazır değiliz”

Yaşanan orman yangınları vakalarında müdahale süreleri ve kullanılan araçlara bakıldığında Urfa’nın orman yangınlarına yeterince hazırlıklı olmadığını söyledi. Harran Üniversitesi çevresinde çıkan yangında kullanılan Jandarmaya ait TOMA’lar ve Adıyaman ve Kahramanmaraş’tan gelen arozözler bunu açıkça gözler önüne seriyor. Bu yangının çıktığı arazinin engebesiz bir bölge olmasına rağmen 5 saat sonra kontrol alına alınabildi. Buna rağmen 45 dekarlık alan kül olması sınırlı ağaçlık alanı bulunan Urfa için büyük kayıp oldu. Bu olay dışında Halfeti Çekem Mahallesi'nde bulunan dağlık alanda yaşanan yangın ise 16 saati aşkın bir sürede ancak kontrol altına alındı. Şanlıurfa’nın mevcut ormanlık bölgelerin arttırılmasından önce, elindeki ormanları koruması gerektiği aşikâr bir durum olarak görülüyor.

 

Anız yakılması kronik bir sorun

Şanlıurfa ve bölgenin yaşadığı yılların sorunu anız yakımı ise hala devam ediyor. Son yıllarda azalma gösterse de hala birçok yerde tarlaya ikinci ürün ekebilmek için anız yakımı yapılıyor. Hasat dönemi gelmeden ziraat odaları başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluştan gelen uyarılara rağmen bu yanlış algı devam ediyor. Topraktaki mineral dengesinden, o bölgede yaşayan hayvanlar için birçok alanda ciddi zarara neden olan anızlar ile Urfa’nın geleceği kül oluyor.



Gülbahar Balta / Urfa Değişim