Urfa'nın korunacağı pilot bölgeleri

TAKİP ET

Türkiye'nin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi ile Şanlıurfa'nın korunacağı bozkırları belirlendi.

Küresel Çevre Fonu’nun (GEF) finanse ettiği, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMPGM) ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BUGEM) tarafından yürütülen “Türkiye’nin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi” projesi Türkiye’nin bozulmamış bozkır alanlarının büyük bölümüne ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da yürütüldü. Proje, bozkır biyolojik çeşitliliğinin korunması için korunan alan yaklaşımının artırılması,  bozkır biyoçeşitliliğinin korunmasının tarım, orman, mera, çayır gibi üretim alanlarına yaygınlaştırılmasını, bozkır ekosistemlerinin ekolojik bütünlüğünü güvence altına almayı ve bozkır sağlığını tesis ederek yöre halkını güçlendirmeyi hedefliyor.







Ekosistem temelli yaklaşımın geliştirilmesine katkıda bulunacak proje, etkileşim (tampon) bölgeleri ve yaban hayatı koridorları gibi araçların uygulanması yoluyla korunan alanlar arasında ekolojik bağlantılar kurmayı, korunan alanların yönetiminde etkin rol oynayabilecek yöre insanı ve diğer paydaşlar arasında bilgi paylaşımını destekliyor.



Proje kapsamında koruma ve yönetim planlaması yapılacak her üç pilot alanda da etkili bir yönetim ve izleme programı uygulanacak ve uygulanan programların etkisi yakından takip edilebilecek. Projenin hedefleri arasında ulusal bir bozkır stratejisinin hazırlanması ve Şanlıurfa temelli bir bozkır koruma stratejisinin oluşturulması da yer alıyor.

 

Projenin pilot alanları

Tek Tek Dağları Milli Parkı: 2007 yılında milli park olarak ilan edilen Tek Tek Dağları orman bozkırı olarak tanımlanıyor ve önemli endemik türlere ev sahipliği yapıyor. Bunların içinde küresel öneme sahip  menengiç ormanları bulunuyor.

Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası: 2006 yılında yaban hayatı geliştirme sahası olarak ilan edilen alan, serbest dolaşan sınırlı sayıdaki ceylana  ve  soyu tükenmekte olan sürmeli kızkuşuna ev sahipliği yapıyor.

Karacadağ bozkırları: Sıradışı bir bozkır flora çeşitliliğine sahip olan Karacadağ’da 269 cinsi ve 66 farklı familyayı temsil eden 543 bitki türü, 32 endemik bitki türü tespit edildi. Resmi koruma alan statüsü olmayan Karacadağ’da yeni bir bozkır koruma alanı oluşturulması projenin beklenen sonuçlarından biri.

 

urfa ın korunacağı pilot bölgeleri küresel Çevre fonu’nun (gef) finanse ettiği birleşmiş milletler gıda ve tarım Örgütü gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı bitkisel Üretim genel müdürlüğü projenin hedefleri arasında ulusal bir bozkır stratejisi