Urfa'nın siyah susamı tescil hedefinde!

TAKİP ET

Verimli tarım arazilerine sahip Şanlıurfa'da, yerli ürün çeşitleri üretilerek yaygınlaştırılmaya devam ediyor. En önemli tarım ve sanayi ürünlerinden biri olan siyah susamın tescil edilerek yurt dışına ihraç edilmesi hedefleniyor.

Sıcak ve kurak iklime sahip olan Şanlıurfa'da, GAP ile tarımın suya kavuşması sonucu tarımda da çeşitlilik artıyor. Son zamanlarda yaygınlaştırılan yerli tarımsal ürün çeşitliliğine de yeni ürünler eklenmeye devam ediyor. Birçok tarımsal ürün çeşidinin tescillendiği Şanlıurfa'da, iklime uyum sağlayan yeni ürünler yetiştiriliyor.

 

Şanlıurfa'nın 3 tescilli susamı bulunuyor

Şanlıurfa'da ürün çeşitliliği üzerine yapılan çalışmalarla daha önce 3 farklı susam çeşidi tescillendi. Bu ürünler Şanlıurfa'nın iklim koşullarına uyum sağlarken, verimi bakımından çiftçileri de memnun ediyor. Gap Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından geliştirilen bu ürünlerin önce üretimi yapılıyor. Daha sonra başarılı olması durumunda ürün ile ilgili çiftçilere de bilgi verilerek üretiminin yapılması sağlanıyor.

 

En fazla talep Japonya'dan oluyor

Şanlıurfa'nın yerli tohumu olarak geliştirilen siyah susamın sertifikalı tohum desteği de bulunurken, yurt dışında en fazla Japonya tarafından ilgi gösteriliyor.

 

'Susam üzerine 3 ürünü tescil ettik'

Susam çeşitleri üzerine yapılan çalışmalar ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan  Gap Tarımsal Araştırma Enstitüsü Merkezi (GAPTAEM) Yüksek Ziraat Mühendisi Halil Hatipoğlu, "Kurumumuzda susamla ilgili 2002 yılından beri çalışmalar yürütüyoruz. Şu ana kadar 3 çeşit susamımızı tescil ettik. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin sıcaklarından etkilenmeyen bu 3 çeşit susamımızı çiftçilerimize de tanıtıyoruz. Bu susam çeşitlerimizin tohumlarını çiftçilerimiz döner sermaye aracılığıyla satın alarak ekebilirler. Özellikle bu yıl susam çeşitlerinde yükselme mevcuttur. Susamın kilogram fiyatı 15-16 TL civarındadır. Susam için sertifikalı tohum desteği de bulunuyor." dedi.

 

'Siyah susamı da yaygınlaştırmaya çalışıyoruz'

Geliştirdikleri siyah susamı tescil ederek ihracatını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Halil Hatipoğlu, "Susam üzerine yeni yaptığımız çalışmada, özellikle çörek otuna benzeyen siyah renkteki susamı yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte siyah susam çeşidini de tescil ederek ihracatını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.  



'Yurt içinde de ilgi görürse büyük hizmet gerçekleştirmiş oluruz'

Hatipoğlu, "Yurt dışında özellikle Japonya siyah susama daha fazla ilgi gösteriyor. Önümüzdeki süreçte siyah susamı tescil ettikten sonra firmalar aracılığıyla bu çeşidimizi de yurt dışına ihracatını gerçekleştirebiliriz. Bu çeşidimize yurt içinde de ilgi olursa protein değerlerine, yağ oranlarına, yağ asitleri gibi özelliklerine bakarak bölgemize ve ülkemize güzel hizmetler gerçekleştirmiş oluruz." ifadelerini kullandı.



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim



siyah susam yerli ürün çeşitleri tarım ve sanayi ürünleri susam Şanlıurfa haberler