Urfa'nın yükü de hafifleyecek!

TAKİP ET

Barış Pınarı Harekatı'nın başlaması ve Suriyelilerin güvenli bölgeye götürülmesi, Suriyeli konusunda en ağır yükü taşıyan Şanlıurfa'nın da yükü hafifleyecek. Şanlıurfalılar da harekatın bir an önce başarıyla sonuçlanmasını ve Suriyelilerin güvenli bölgeye götürülmesini bekliyor.

İşsizlik rakamlarının yüksek olmasına rağmen istihdam oranının kısıtlı olduğu Şanlıurfa, Suriyelileri en fazla barındıran ikinci kent konumundayken, Barış Pınarı Harekatı ile bu yükün hafifletilmesi beklentisi bölge halkına da umut oldu. Suriyelilerin göç etmesiyle işsizlik rakamlarının daha da artması Şanlıurfa için sorun oluştururken, vatandaşlar bu sorunların sona ermesi için Suriyelilerin güvenli bölgeye yerleştirilmesi beklentisi içinde. Konu ile ilgili düşüncelerini gazetemize açıklayan esnaflar, turizm sezonunda harekat nedeniyle işlerinin az da olsa etkilendiğini ancak tek isteklerinin barış harekatının bir an önce olumlu sonuçlanması beklentisi içinde olduklarını belirttiler.

 

Toprak: Harekatın bir an önce kazasız belasız sonuçlanmasını istiyoruz

Harekatın işlerini etkilediğini belirten Esnaf Hüseyin Toprak, "Barış Pınarı Harekatı ile işlerimiz etkilendi. Fakat önceliğimiz iş değil, barış harekâtının en az zayiatla sonuçlanmasıdır. Önemli olan sınırlarımızı korumaktır. Allah askerlerimize yardım etsin. Önümüzdeki günlerde de işlemiz etkilenebilir. Nihayetinde birtakım hareketler var. Birtakım olaylar var ama öncelikle harekatın kazasız belasız atlatılmasını istiyoruz. Suriyelilerin Şanlıurfa’da bulunması Şanlıurfa halkı için de sıkıntılı bir durumdur.  Ekonomik olarak da bayağı sıkıntılar yaşandı. Suriyeliler güvenli bölgeye taşınsa Şanlıurfa için iyi olur." dedi.

 

Aslan: Şanlıurfa'nın son derece güvenli olduğunu kamuoyuna duyurmamız gerekir

Şanlıurfa'nın ekonomisinin etkilenmemesi için kentin güvenli olduğunun belirtilmesi gerektiğini vurgulayan Mehmet Aslan, "Bir iki tane rezervasyonlar iptal olmaya başladı ama ben buradan gelecek olan misafirlerimize şunu söylemek istiyorum, Akçakale buradan 50 kilometre uzaklıkta. Herhangi bir problem yok. Son derece güvenli bir şehir. Hiç kimsenin aklına hiçbir şey gelmesin, en ufak bir sorun yok. Turlar iptal edilmezse, buraya gelecek olan turistler bilinçlendirilse hiçbir olumsuz etki görülmez. Ancak birçok insan da Şanlıurfa'ya gelmeye endişeleniyor. İnşallah bu durumu yaşamayız. Hakikaten Şanlıurfa'da çok Suriyeli var. Benim bildiğim kadarıyla 500 bine yakın Suriyeli var. Çoğu iş yeri Suriyelileri çalıştırıyor. Örneğin ucuz paraya çalıştırılıyorlar." şeklinde konuştu.  

 

Safi: Suriyelilerin güvenli bölgeye taşınması kentimizin yükünü hafifletecektir

Mücahit Safi, "Barış Pınarı Harekatı, tabi ki bizim ekonomimizi etkiledi. Fakat buradan halkımıza korkulacak bir şey olmadığını söylemek istiyoruz. Operasyonun yapıldığı ilçe, bize 55 kilometre uzaklıkta. Bu operasyon sadece Suruç, Ceylanpınar ve Akçakale sınırlarının ötesinde devam ediyor. Şu anda da operasyonlar birkaç gün olmasına rağmen ilk günkü gibi değil. Harekatın uzun sürmesi durumunda ekonomimiz tabi ki etkilenir. Ama o kadar çok aşırı etkileneceğini zannetmiyorum.  Suriyelilerin güvenli bölgeye gönderilmesi konusunda Şanlıurfa başta olmak üzere ülkemizi olumlu etkileyecektir. Ülkemiz açısından daha hayırlı olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

 

Badıllı: Suriyelilerin güvenli bölgeye taşınması güzel bir karar

"Harekattan dolayı ekonomimizde genel anlamda şu ana kadar herhangi bir etkileme olmadı. Şanlıurfa esnafı olarak düşündüğümüzde, fiyatların dengesizliği artışların yapılmasıdır." diyen Sadık Badıllı, "Yani ekonomi, barış harekatı nedeniyle değil, güncel olan bu zamlardan etkileniyor. Şanlıurfa'nın ekonomisinin önümüzdeki günlerde bu harekattan etkilenip etkilenmeyeceğini bilemiyoruz. Fakat gerçek anlamda bu harekatın süresi uzadığı durumda mutlaka etkilenir. En fazla etkilenecek olan durum ise 2019 Göbeklitepe yılında yerli turistlerin Şanlıurfa’dan uzak kalması olur. Suriyelilerin güvenli bölgeye taşınması aslında güzel bir karar. Şanlıurfa’nın Suriye sınırında olması nedeniyle, Şanlıurfa’nın da sanki Suriye’nin bir parçasına dönüşeceği gibi bir önyargı var. Belki bürokratlar ve siyasiler bu şekilde görmüyordur, Şanlıurfa Türkiye sınırları içerisinde hesabı yapılıyor ama biz burada yaşamak zorunda olduğumuz toplumumuzda, kalıcı olacak olursa Şanlıurfa Suriye’nin bir parçası olmuş olur. Bizler bunu öyle kabul ederiz. Bir sıkıntımız yok. Fakat onların gitmesi durumunda Suriyeli kardeşlerimiz de kendi memleketlerinde kalacaktır. Bu durumda onlar Suriyeli olarak yaşamlarına devam edecek, bizler de Türkiyeli olarak yaşamımıza devam edeceğiz." diye konuştu.  

 

Yılmaz Sema, "Barış harekatı Şanlıurfalı esnafları ister istemez etkiledi. Genellikle müşterilerimiz bilinen tanınan insanlar olduğu için bizleri daha çok etkiledi. Ekonomi anlamında bakacak olursak, sadece Şanlıurfa’nın değil, tüm Türkiye’nin ekonomisini etkiler. Suriyelilerin bir an önce oluşturulacak olan güvenli bölgeye çekilmeleri gerekiyor. Bu sayede tüm ülkede olumlu gelişmeler olacaktır." sözlerine yer verdi.  



Bülent Karaca / Urfa Değişim



 

İşsizlik rakamları mehmet aslan barış pınarı harekatı esnaf hüseyin toprak güvenli bölge urfa ın yükü de hafifleyecek!