Urfa normalleşti; ertelenen hareketlilik yeniden başladı

TAKİP ET

Türkiye'deki normalleşme süreci kapsamında 1 Haziran'dan itibaren seyahat yasakları kalktı, iç hat uçak seferleri başladı, müze ve ören yerleri açıldı, kafe ve restoranlar yeniden açıldı. Balıklıgöl ve Göbeklitepe ilk ziyaretçilerini kabul etti.

Şanlıurfa’da normalleşme ile birlikte sosyal ve kültürel hareketlilik başladı. Kentin sembol yerlerinden olan ve 3 aydır kapalı olan Balıklıgöl, Göbeklitepe, Harran evleri, Takoran Vadisi Virüsten sonraki ilk ziyaretçilerine kapılarını açtı. Kültür ve Turizm Bakanlığının sanal müze uygulaması kapsamında, salgın sürecinde en fazla ziyaret edilen ören yeri olan Göbeklitepe, yeni konuklarını maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uygun bir şekilde ağırlamaya başladı.

 

Göbeklitepe’de önlemler alındı

Göbeklitepe’ye normalleşme sürecinde ilk gelen ziyaretçilerden Gonca Nur Eri, “Göbeklitepe'yi çok etkileyici bulduk” diyerek koronavirüs önlemlerinin güzel alındığını kaydetti.

 

Göbeklitepe’nin belgesellere konu olacak cinsten olduğunu ifade eden Eri, "Açılınca ilk günden hemen gezmeye geldik. Salgın sonrası tarihi bir yeri gezerek kendimizi yeni bir süreç başlatmış gibi hissediyoruz. Burada güzel önlemler alınmış sıkıntı yok. Zaten burayı çok merak edip, görmek istiyorduk. Herkes kendi önlemini aldıktan sonra hiçbir problem yok. Göbeklitepe'yi çok etkileyici bulduk, hakikaten belgesellere konu olacak cinsten." diye konuştu.

 

“Ziyaretçiler korkmadan gelebilir”

Göbeklitepe’ye önceden gelmeyi planladığını kaydeden Ramazan Aşkın, salgın nedeniyle ziyareti ötelemek zorunda kaldıklarını kaydetti.

 

Tarihin sıfır noktası diye nitelendirilen Göbeklitepe’de önlemlerin her yerde düşünüldüğünü ifade eden Aşkın, "Şu an tarihin sıfır noktasındayız. Buradaki mistik havayı teneffüs etmek bizi heyecanlandırıyor. Önlemler her yerde alınmış vaziyette, ulaşımdan mekandaki tedbirlere kadar her şey düşünülmüş. Sosyal mesafeye riayet var, dezenfektanlar veriliyor. Ziyaretçiler artık korkmadan gezebilir." dedi.

 

Kıraathane, kahvehane, çay bahçesi hizmete başladı

Kent genelinde daha önce kapatılan cadde ve sokaklarda normalleşme süreci ile birlikte açıldı. Salgın nedeniyle geçici olarak kapatılan lokanta, kafe, pastane, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi ve dernek lokalleri 1 Haziran itibariyle yeniden hizmet vermeye başladı. Hizmete açılan bu yerlerde maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına müşteri kabul etmeye başladılar.

 

Ciğerciler davul zurna eşliğinde müşteri aldı

Korona virüs nedeniyle paket servisi yapıp içeriye müşteri alamayan ciğerciler, normalleşme sürecini büyük bir sevinçle karşıladı. Öyle ki Karaköprü’de bir esnaf normalleşme sürecini davul zurna eşliğinde yaparak müşterilerini kabul etti. Bahçeye kurduğu masada ciğerleri doğrayan ciğerci ustası, ciğerleri 10 davul eşliğinde şişe sapladı. Ciğerleri ocakta pişiren usta, kısıtlamanın kalkmasıyla birlikte içeride ağırladığı müşterilerine servis etti.



Mehmet Halhalli / Urfa değişim

kıraathane kahvehane çay bahçesi iç hat uçak seferleri müze ve ören yerleri açıldı Şanlıurfa normalleşme süreci