Urfa, pamukta kalite arayışında

TAKİP ET

Pamuk ekim alanları genişliğinde ilk sırada yer alan Şanlıurfa, kaliteli ürün yetiştirme bakımından ise sonlarda yer alıyor. Kaliteli pamuğun üretilmemesi bölge çiftçisinin kazancını düşürürken, bu durum ithal kapısını da daha fazla açıyor. Şanlıurfa, son zamanlarda kaliteli pamuk üretimi arayışına girerken, konu ile ilgili öneriler Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında da gündeme geldi.

Önceki yıllarda hububat üretiminde söz sahibi olan Şanlıurfa, GAP uygulamaya geçirilmesiyle birlikte pamuk üretim alanında ilk sırada yer almayı başardı. Türkiye’nin pamuk üretiminin yüzde 40’ını oluşturan Şanlıurfa’da 2 milyon 700 dönüm arazide pamuk üretimi yapılıyor. Ancak en fazla üretimin yapıldığı Şanlıurfa’da en fazla sorunu da pamuk çiftçisi yaşıyor. Üretim alanının genişliği açısından ilk sırada olan Şanlıurfa’da verim ise oldukça geri planda kalıyor. Bu durum ise kaliteli pamuğun üretilmemesinden kaynaklanıyor.

 

Bayraktar da Şanlıurfa pamuğunun kalite ve verimine değinmişti

Geçtiğimiz aylarda Şanlıurfa’ya gelerek pamuk çiftçisiyle bir araya gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da pamukta önceliğin kalite olduğuna dikkat çekmişti. Bayraktar, “Pamuk üretiminde iller arasında birinciliği alan Şanlıurfa, ülkemizde pamuk ekim alanlarında yüzde 44,6, üretimde ise yüzde 40 pay almaktadır. Buna karşın hem Güneydoğu Anadolu genelinde hem de Şanlıurfa’da pamukta verim ülke ortalamasına göre düşüktür. Kütlü pamukta dekar başına ortalama verimin 496 kilogram olduğu ülkemizde, Şanlıurfa, 444 kilogramlık verimle Iğdır ve çok az pamuk üreten Çanakkale dışında en düşük verime sahiptir. Bu durumu düzeltmek, hem Şanlıurfa’da hem de Güneydoğu Anadolu Bölgemizde pamuk verimini yükseltmek zorundayız. Verim artışı, üretim artışını beraberinde getirir ki ülkemizin pamukta daha fazla üretime ihtiyacı olduğu göz önünde bulundurulursa, bu durum çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

 



Kalitesizlik Şanlıurfa’ya kaybettiriyor

Pamuk üretiminin yüksek olduğu Şanlıurfa’da kaliteye dikkat edilmemesi verimle birlikte kazancı da düşürüyor. Pamuğun kalitesiz olmasının nedenlerinin ise aşırı sulama, yanlış ve fazla dozda ilaç kullanımı, pamuk toplamada kullanılan torbalara ve muhafaza depolarına fazla önem verilmemesi, bilinçsiz bir şekilde hasat işlemi olduğu belirtiliyor. Kalitesiz pamuk üretimi ise hem verimin hem de fiyatın düşmesine neden oluyor.

 

ŞUTSO da kalite üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırıyor

Şanlıurfa Ticaret Odası (ŞUTSO) pamuğun marka değer kazanması  için çalışmalar yürütse de İstanbul Sanayi Odası öncelikli şartı kalite olarak belirliyor. Bu nedenle çeşitli kurumlarla işbirliği içerisinde olan ŞUTSO, pamuk için çalışmalarını kalite üzerine yoğunlaştırıyor.

 

Kaliteli pamuk, Meclis toplantısında önerilerle gündeme alındı

Geçtiğimiz hafta toplanan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında bu kez pamukta üretim değil, kalite ön plana çıkarıldı. Komisyon tarafından pamukta kaliteyi elde etmek için üzerinde çalışma yapılan öneriler Meclis onayına sunularak kabul edildi. Bu durumda Şanlıurfa’da kaliteli pamuk üretiminin sağlanması için şu önerilere yer verildi:

 

“Bölgeye uygun kaliteli çeşitlerin ekilmesi, kültürel önlemlerin alınması, pamukların toplanması, taşınması, muhafaza edilmesi ve depolanması esnasında tamamen ham pamuktan yapılmış bez ve dikiş ipliklerinin kullanılması,

Pamuk tarımında fazla sulamadan ve gübrelemeden kaçınılması,

Pamuğun çok erken ve akşam geç saatlerde toplanmaması,

Makineli hasatta makinenin bakım ve ayarlarına özen gösterilmesi,

İşletmelerde aşırı rutubetli pamukların birbirine karıştırılmaması,

Pamuk ticareti yapan kuruluşların kirli pamukları alıp satmamaları,

Hasatta kontaminasyona dikkat edilmesi, defolyant uygulamasında etkili olan ilacı doğru dozajda ve zamanında kullanılması,

Çırçır fabrikası sahipleri arasında pamukta kaliteyi artırmak için çalışma yapılması,

Çiftçilere yönelik pamukta kirlenmenin önlenmesi ve eğitim çalışmaları yapılması,

Pamuk alım satımı için uygun yerler gösterilmeli,

Toplama esnasında her türlü plastik, naylon ve gübre çuvalı kullanılmaması,

Çırçır işletmelerinin depolanmasına dikkat edilmesi, yağmur yemiş veya aşırı rutubetli pamukların birbirlerine karıştırılmaması,

Çırçır makinelerinin bakım ve ayarlarının doğru yapılması,

Ön temizleme üniteleri olmayan çırçır fabrikalarının ön temizleme ünitelerinin kurulması,

Pamukta kirlenmeyi önlemek ve kaliteyi artırmak için afişler hazırlanarak dağıtılması,

Pamukta kirlenme konusunda yerel basın yolu ile bu konunun sık sık işlenmesi,

Kütlü pamuk toplama ücretlerinin temiz toplanmasına göre belirlenmesi.”



Murat Doğan / Urfa Değişim

urfa pamukta kalite arayışında pamuk ekim alanları genişliğinde ilk sırada bayraktar da Şanlıurfa pamuğunun kalite ve verimine değinmişti türkiye ziraat odaları birliği Şutso da kalite üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırıyor meclis toplantısında önerilerle