Urfa SGK'da büyük usulsüzlük iddiası

TAKİP ET

SGK Şanlıurfa İl Müdürlüğü ile ilgili gündemi sarsacak iddialar gündeme geldi. İddialara göre SGK'nın bazı tıbbi cihazların bakımını üstlenmek için ihale verdiği yüklenici firma, hastalardan haksız yere para alarak yolsuzluk yapıyor. SGK'da çalışan bazı görevlilerin de bu yolsuzluğun içinde olduğu da iddialar arasında. SGK ise bu iddiaların doğruluğunu kabul etmedi.

SGK Şanlıurfa İl Müdürlüğü'nde bazı hastalardan cihaz bakımı konusunda yüklenici firmanın hastalardan haksız yere para aldığı öne sürülerek yolsuzluk yapıldığı iddia edildi. Yüklenici firmanın bu yolsuzluğuna SGK'daki bazı görevlilerin de ortak olduğu belirtildi.

Bilindiği gibi SGK, birtakım cihazları ihtiyaç duyulduğu taktirde SGK'lı hastalara ücretsiz veriyor. Hasta, daha sonra ihtiyacı bittiğinde aldığı cihazı tekrar SGK'ya iade ediyor. Cihazların hastada kaldığı süre içinde cihazların bakım işini ise SGK yüklenici firmaya veriyor.

 

Bakım işi, ihaleye çıkarılmadan neden Gaziantep'teki firmaya veriliyor?

SGK, hastalarda bulunan cihazların bakım işini bir firmaya vermek için açık bir şekilde ihaleye çıkması gerekirken, bu konuda ihalenin ne zaman yapılacağını belirtmiyor. Şanlıurfa'da cihaz bakım işini üstlenecek o kadar firma varken, SGK'nın bu işi Şanlıurfa firmasına değil de sürekli Gaziantep'te bulunan tek firmaya vermesi kafaları karıştırıyor. Öte yandan ihaleyi alan firmanın verdiği fiyat teklifi yol giderlerini bile karşılayamayacak cinsten.

 

Yüklenici firma, zararını hastalardan mı karşılıyor?

Cihaz bakım işini üstlenen yüklenici firma, verdiği teklife göre zararlı çıkıyor. Ancak firmanın bu zararını hastalardan aldığı haksız kazanç yoluyla giderdiği iddia edildi.

 

Sözleşmeye göre Firma, hiçbir şekilde hastayla iletişim kuramaz

Kurum ile yüklenici firma arasında imzalanan sözleşmeye göre hastanın cihazı bozulduğunda hasta, firma yetkilileri ile hiçbir şekilde iletişim kurmayacak, bakım talebini SGK'ya bildirecek. Firma yetkilileri de Kurumun onayı doğrultusunda cihaza bakım yaptıracak. Bu doğrultuda hastanın mağduriyet yaşamaması için firma, arızası yapılıncaya kadar hastaya başka bir cihaz verecek. Cihazda bir parça değişecekse firma, kurumun onayını aldıktan sonra bu işlemi gerçekleştirecek. Yüklenici firma, bu işlemleri gerçekleştirirken, hastadan hiçbir şekilde ücret talep edemeyecek. Sadece filtre değişimi gibi özel durumlarda sözleşmede belirtildiği alanlarda masrafını hastanın yakını üstlenecek. Ancak iddialara göre firmanın bazı çalışanları, cihazların bakım işini yaparken, sözleşme metnini dikkate almadan hastalardan haksız yere ücret talep ettiği belirtildi.

 

Firma çalışanı hasta yakınından ücret talep etti iddiası

Mağdur olan hasta yakınının iddiasına göre SGK ile anlaşma doğrultusunda BPAP S cihazını alan hasta yakını, SGK'ya cihazın bakımı için talepte bulundu. Ancak SGK'da olan görevli, firma çalışanının telefon numarasını görüşmesi için hasta yakınına verdi. Hasta yakını ise firma çalışanı ile irtibata geçti. Firma çalışanı, hasta yakınına cihazın bakımının yapılması için ücret talep etti. Hasta yakını ise sözleşmenin içeriğini bilmediğinden dolayı talep edilen ücreti ödemek zorunda kaldı. Ancak daha sonra hasta yakını, ücreti ödediği banka hesabının firmaya ait olmadığını ve bu hesabın firma çalışanına ait olduğunu öğrendi.

 

Hasta yakını, yolsuzluk yapıldığını anladı

Cihazın bakımının yapılması için firma çalışanının hesabına bir miktar para yatıran hasta yakını, daha sonra haksız yere kendisinden para talep edildiğini anlayınca durumu SGK Şanlıurfa İl Müdürlüğüne bildirdi. Konu ile ilgili mağdur olduğunu dile getiren hasta yakını, SGK'ya gönderdiği dilekçede kurumda görevli bir çalışanın aracılığıyla haksız yere bir şahsın hesabına para yatırdığını belirtti. Ancak hasta yakınının iddiasına göre SGK'ya gönderilen dilekçeye hiçbir şekilde cevap verilmezken, konu ile ilgili de inceleme yapılmadı.

Söz konusu iddialara göre yüklenici firma cihazların bir parçasını değiştirmesi gerektiğinde malzemenin ücretinden daha fazla ücret talep ediliyor. Bu durumda firma haksız yere hastalardan aldığı ücretlerin toplamı milyonları buluyor.

 

SGK'dan açıklama yapıldı

Söz konusu iddiaları kabul etmeyen SGK yetkililerinden şu açıklama yapıldı: "Biz kurum olarak söz konusu cihazların bakım işini ihaleyi alan firmaya veririz. Bu doğrultuda firma hiçbir şekilde hasta ile iletişim sağlamaz. Kurum olarak bizimle iletişime geçer. Bakıma alınacak olan cihazı biz alırız, firmaya veririz. Bakımı yapılan cihazı ise hastaya teslim ederiz. Yani bir hasta, cihazın bakımını yaptıracaksa firmayla muhatap olmasına gerek yok. Cihaz bakım aşamasındayken bile hastanın mağdur olmaması için başka bir cihaz veririz. Hiçbir memurumuz, bu konuda hastayı firmayla irtibata geçmek için yönlendirmez. Firmayı tanımıyorum, böyle bir ücret talep edildi mi edilmedi mi o konuda da bir bilgim yoktur. Bu iddialar doğruysa zaten kurumumuzun kapısı sonuna kadar açıktır. Keşke hasta bu durumu bize bildirseydi, kurum müdürü ile görüşseydi ya da Valiliğe iletseydi. Bu şekilde zaten kimse kimseden para talebinde bulunamaz. Bize bugüne kadar bu konuda bir şikayet gelmedi."

 

urfa sgkda büyük usulsüzlük iddiası sgk Şanlıurfa İl müdürlüğü bakım işi ihaleye çıkarılmadan neden gaziantep eki firmaya veriliyor? yüklenici firma zararını hastalardan mı karşılıyor? cihaz bakım işini üstlenen yüklenici firma yolsuzluk yapıldığı iddia