Urfa şiddete karşı tek ses oldu

TAKİP ET

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Urfa'da farklı kurum ve kuruluşlar basın açıklaması yaptı. Son yıllarda artan şiddet vakalarına yönelik farklı çözümler sunulurken, ortak temenni şiddet olaylarının son bulması oldu.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü tün Türkiye’de yapılan açıklamalarla desteklendi. Şanlıurfa’da ise valilik, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları meslek grupları ve İl Emniyet Müdürlüğü bu önemli gün için açıklama ve etkinlikler yaptı.



ŞİDDETE TOPLUM OLARAK KARŞI DURMALIYIZ
Şanlıurfa Valiliği, kadına yönelik şiddete karşı, valilik toplantı salonunda “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Toplantısı” yaptı. Vali Abdullah Erin başkanlığında yapılan toplantıda şiddetle mücadelenin sadece bir kurumun işi olduğu vurgulandı. Burada konuşan Vali Erin ‘’ Toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren ve aslında bir zihniyet dönüşümünün yaşanmasıyla minimum düzeye indirilebilecek bir olguyla karşı karşıyayız. Onun için toplumun bütün kesimlerinin katılmasına ihtiyacımız var. Kurumların tamamının bu mücadelenin içerisinde inanarak yer almasıyla kadına şiddetin önüne geçebiliriz. Toplumun da kademeli ama mümkün olduğunca hızlı bir şekilde bu konuya dikkatini çekmek üzere bu alanda farkındalığı arttırmak, bilinç düzeyini yükseltmek ve dolaysıyla da bu konuda kültürel, belki de ahlaki bir dönüşümün gerçekleştirilmesine bağlıdır” dedi.



KADINA ŞİDDET EN BÜYÜK ACİZLİKTİR
Şanlıurfa Ak Parti Kadın Kolları şiddetle mücadele günü nedeniyle partilerinin il binasında bir basın toplantısı düzenledi. Burada yapılan açıklama da ise şiddete karşı sadece bugün değil, yılın geri kalan 364 günüde karşı durmak gerektiğinin altı çizildi. Parti adına konuşan Kadın Kolları Başkanı Demet Saatçı Güven ‘’ Bize göre kadına şiddet; fikri ve vicdani yoksunluğu zorbalıkla kapatmaktır. Kadına şiddet en büyük acizlik ve cahilliktir. Şiddet uygulayanları en ağır şekilde cezalandırmak çok önemli olsa da, esas önemli olan şiddeti uygulanmadan önce engelleyebilmektir. Bunun toplumun her ferdini bilinçlendirmekten geçtiğini biliyor ve çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

‘’İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSIN’’
Kadına yönelik şiddete karşı İHD, KESK, Urfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu,  Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği ve HDP’nin dahil olduğu Urfa İl Kadın Platformu ortak basın açıklaması yaptı. Ahmet Bahçıvan iş merkezi önünde yapılan açıklama geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı. Platform adına konuşan Selma Ateş ‘’ Devletin tüm olanakları şiddeti önlemek için seferber edilmesi gerekirken infaz düzenlemeleriyle failler pandemi koşullarında hiç bir önlem alınmadan evlerine gönderiliyor. Kadınları şiddete karşı koruyan yasalar esnetiliyor, sığınma evlerine erişim zorlaştırılıyor. Kayyumlar marifetiyle gasp edilen belediyelerin kadın birimleri kapatılıyor. İstanbul sözleşmesi ve 6284 gibi yaşam güvencemiz sayılabilecek kazanımlarımız yok edilmek isteniyor’’ dedi.



ŞİDDETE KARŞI ‘KADES’
Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir alışveriş merkezinde stand kurdu. Kurulan standta Emniyet genel müdürlüğü tarafından kurulan KADES Uygulaması tanıtıldı. Akıllı telefonlara kurulan KADES aplikasyonu ile şiddet mağduru kadınlar Emniyet güçlerine tek tuş ile ihbarda bulunabiliyor. Standta görevli kadın polisler alışveriş merkezine gelen hemcinslerine uygulamaya ait tanıtım broşürleri dağıtarak bilgilendirme yaptı.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim