Urfa Tabip Odası ağır koşullardan dert yandı!

TAKİP ET

Şanlıurfa Tabip Odası Genel Sekreteri Doktor Fırat Ekmen, son günlerde arta hekim intiharları ve ağır çalışma koşulları nedeniyle açıklama yaptı.

Son zamanlarda ülke genelinde giderek artan hekim intiharlarını kaygıyla takip ettiklerini ve artmasından endişe duyduklarını ifade eden Şanlıurfa Tabip Odası Genel Sekreteri Doktor Fırat Ekmen, “hekimlerin son yıllarda giderek artan çalışma ortamındaki zorluklar, mobbing, şiddet gibi önemli mesleki problemler hekimleri tükenmişliğe sürüklemektedir” dedi.

GÜNDE 5000-5500 ARASI BAŞVURU OLUYOR

Fırat Ekmen, “Düşünün önünde bulunduğumuz acil servislere yaklaşık 2000’i çocuk olmak üzere günde 5000-5500 arası başvuru olmaktadır. Bu rakam 1 dakikada 4 hastaya yani 15 saniyede bir hastaya bakılmasını gerektirmektedir. Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin Koca’nın paylaştığı verilere göre acil servise yapılan başvuruların %80’i acil değildir. Yani acil servislere başvuranların %80 i acil servislerde tedavi olmayı gerektirecek bir hastalığı olmamasına rağmen acil servise gelmektedir. Özellikle yeni mezun olmuş genç hekimler bu hasta yüküyle karşı karşıya kalmakta ve binlerce hasta ve hasta yakınıyla mücadele etmeye çalışmaktadır. Sizlere soruyoruz; böyle bir ortamda bir insanın hayatını kurtarma stresini düşünebiliyor musunuz? Bu yoğunlukta kalp krizi gibi beyin kanaması gibi acil ve hayati bir durumu atlama riskiyle çalışmayı anlayabiliyor musunuz? Acillerde çoğu zaman su içmeye bile fırsatı olmadan çalışmasına rağmen her an şiddete saldırıya maruz kalma riskiyle çalışmanın nasıl olduğunu hissedebiliyor musunuz? 24 saatte en fazla 5-6 saat dinlenip 18 saat çalıştınız mı hiç? Hastaları, hasta yakınlarını, acil servisi, muayene etmeyi, tahlil sonuçlarını boş verin, günde 1000 kişiye geçmiş olsun diyebilir misiniz? İşte her gün bunlarla baş etmeye çalışıyor, üstüne de hakaretlere, şikayetlere, davalara, yönetici baskılarına maruz kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

2023 YILINDA İSE 185 MİLYON ACİL BAŞVURUSU GERÇEKLEŞTİ

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2022 yılında 466 milyon muayene, 2023 yılında ise 185 milyon acil başvurusu gerçekleştiğini ifade eden Ekmen, “Bu rakamlar övünülecek rakamlar mıdır? Bütün ülke devamlı hasta ve bakanlık bundan gurur duyuyor. Adı Sağlık olan bir bakanlık halkının sağlıksız olmasından gurur duyuyor. Urfa’da ise 2023 yılında yaklaşık 22 milyon muayene gerçekleştirilmiş. İşte sizlere bir rakam olarak görünen bu hasta yüküyle az sayıda hekim sağlık emekçisi baş etmeye çalışıyor. Yıllardır uyardığımız söylediğimiz gibi sağlıkta dönüşüm programı sağlık değil sağlıksızlık üretmektedir. Kışkırtılmış sağlık talebinin de hastaların müşteri, hastanelerin ticarethaneye dönmesinin de sebebi sağlıkta dönüşüm programıdır. İnsani olmayan çalışma şartları, en saçma şikayetlere bile savunma isteyen şikâyet hatları, liyakatsiz atamalar sağlık sisteminin artık bittiğinin göstergesidir” yorumunu yaptı.

“SAĞLIK SİSTEMİNİN HER ALANINDA HEKİMLER MUTSUZ, UMUTSUZ”

“Şiddet ortamı, ekonomik kriz, anlayışsız yöneticiler, malpraktis davaları ve şikâyet hatları gibi sorunlarla bu durum genç hekimler için içinden çıkılamaz bir hal yaratmakta, tükenmişliğe yol açmaktadır” diyerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Sağlık sisteminin her alanında hekimler mutsuz, umutsuz bir şekilde görevini yapmaktadır. Genç hekimlerin omuzuna binen bu yükün azaltılması, çalışma şartlarının düzeltilmesi, meslek onuruna uygun ortamın sağlanmasının Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğu ve görevi olduğunu bir kez daha kendilerine hatırlatmak istiyoruz.”

Şanlıurfa Tabip Odası Genel Sekreteri Doktor Fırat Ekmen Şanlıurfa Tabip Odası Şanlıurfa