Urfa tarımının bitmeyen talihsizliği!

TAKİP ET

Verimli topraklarıyla üçüncü kent konumunda olan Şanlıurfa, tarımda her yıl olduğu gibi, bu yıl da talihsizlik yaşadı. Önce hibe desteğinden mahrum kalması, ardından desteklemelere bloke konulması ve en son da 750 bin dönümlük arazinin susuz kalması, Şanlıurfa'nın bu yıl başlayan talihsizliği oldu.

GAP ile suya kavuşan, bereketli topraklarıyla öne çıkan Şanlıurfa, tarımsal verimlilik sıralamasında üçüncü kent konumunda bulunuyor. Ancak Türkiye’nin gıda ihtiyacını tek başına karşılayabilme gücüne sahip olmakla anılan Şanlıurfa’da, yaşanan talihsizlikler nedeniyle tarımsal verimlilik bir türlü gerektiği seviyeye çıkamıyor. Bu nedenle Şanlıurfa çiftçisi, her yıl üretimde gerileme yaşıyor.

 

En fazla pamuk üreten Şanlıurfa’da, verim istenilen seviyede değil

Türkiye pamuk üretiminde Şanlıurfa ilk sırada yer alıyor. Ancak en fazla pamuk üretimi yapan Şanlıurfa’da verim ve kalite bir türlü istenilen seviyeye yükseltilemiyor. Çiftçiler ise bu durumun nedenini sürekli tarımda sıkıntıların yaşanması ve bu alanın üzerinde yeterince durulmamasına bağlıyor.

 

Sürekli aynı ve bir türlü bitmeyen sorunlar

Sulama ile birlikte yılda iki kez üretim yapılan Şanlıurfa’da, son yıllarda sanayi değeri yüksek olan ürünlerin üretimi daha fazla oluyor. Değeri yüksek olan ancak başta sulama olmak üzere yoğun uğraş gerektiren bu ürünleri üreten çiftçiler, sürekli aynı sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Sürekli borç batağında olan Şanlıurfa çiftçisi, ödeyemediği elektrik borcu nedeniyle tarımsal sulama sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Öte yandan ekmesi gereken ürün için mazot ve gübre desteği, çiftçinin cebine girmeden blokeleniyor. Öyle ki elektrik dağıtım şirketi çiftçiden alacak olan abone ücretini bu desteklemelerden alarak tahsil ediyor. Şanlıurfa çiftçisi sürekli bu sorunlarla karşılaşırken, tarımdaki bu talihsizlik de aynı şekilde devam ediyor. Ancak bu olumsuzlukla bir türlü sona ermiyor.

 

Şanlıurfa, yılın ilk talihsizliğini hibeden mahrum kalarak yaşadı

Koronavirüs salgını nedeniyle ekonomide sıkıntılar yaşanırken, tarımsal sürekliliğin sağlanması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere yüzde 75 tohum hibe edildi. Ancak bu hibe için sadece 21 il tercih edilirken, tarımsal açıdan büyük öneme sahip olan Şanlıurfa’ya bu konuda destek verilmedi. Bu durumda Şanlıurfa sezonun ilk talihsizliğini yaşamış oldu. Gelen tepkiler üzerine yapılan açıklamada, Şanlıurfa’nın diğer hibe destekleri projelerinde dahil edileceği belirtildi.

 

Çiftçinin destek ödemesi,yine elektrik borcuna gitti

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirten Şanlıurfa çiftçisi, bu süreçte destek ödemelerine bloke konulmamasını talep etti. Ancak birçok kez olduğu gibi çiftçiler yine destek ödemelerini ceplerinde göremedi. Şanlıurfa ile birlikte çevre iller olan Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak’taki çiftçilerin de destekleri elektrik borcu nedeniyle elektrik dağıtım şirketine yönlendirildi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Çiftçiler, yetkililerin müjde olarak duyurduğu mazot ve gübre destekleme ödemelerini, daha banka hesaplarında kontrol etme fırsatı bulamadan tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji borçları bulunduğu gerekçesiyle ilgili elektrik dağıtım şirketine aktarıldığını söylediler. Çiftçiler, hesaplarındaki para tahsil edildikten sonra SMS ile herhangi bir fatura bilgisi olmadan bilgilendiriliyor. Salgın nedeniyle zor günler geçiren çiftçilerimiz, devletten jest beklerken böyle bir durumla karşılaşmanın şaşkınlığını yaşıyor. Kırgın ve tepkililer.” ifadelerini kullandı.

 

Yine 750 bin dönümlük araziye su veren sulama birliğinin elektriği kesildi

Elektrik dağıtım şirketi, sürekli borç nedeniyle elektrik kesintisine giderken, birçok arazide sulama sorunuyla karşı karşıya kalınıyor. Ancak bu kez sulama birliğinin borcu olmadığı halde elektrik dağıtım şirketi, enerjiyi kesti. Yine 750 bin dönümlük arazi, sulama sorunuyla karşı karşıya kaldı.



Konu ile ilgili açıklama yapan CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, “Akçakale, Suruç ve Bozova'da hizmet veren Topçu Gündaş Sulama Birliği'nin hiçbir borcu olmamasına rağmen, elektriği kesilmiş durumda. Bu işlem ise 750 bin dönümlük buğday hasadına yaklaşırken uygulandı.” dedi.

 

‘Olan, çiftçiye oluyor’

“Çiftçinin kanını emdiniz, çiftçiyi öldürdünüz, yazıklar olsun!” diyen Aydınlık, “Gerekçe şu: aboneliğin DSİ'den Sulama Birliği'ne geçmesi noktasında DEDAŞ 50 milyon TL teminat istiyor, sulama birliği de 10 milyon TL teminat verebileceğini belirtiyor. İşte anlaşmazlık buradan kaynaklanıyor ve olan çiftçiye oluyor!” ifadelerini kullandı.

 

Urfa Değişim

 

urfa tarımının bitmeyen talihsizliği! sürekli aynı ve bir türlü bitmeyen sorunlar Şanlıurfa yılın ilk talihsizliğini hibeden mahrum kalarak yaşadı Çiftçinin destek ödemesi yine elektrik borcuna gitti ‘olan çiftçiye oluyor’