Urfa, tasarruf için kontak mı kapatıyor?

TAKİP ET

Yüksek maliyetler ve zamlar karşısında vatandaşlar tasarruf politikalarına yönelirken, Şanlıurfa'da yapılan tasarruflara araçlar da dahil edildi. Kentte nüfusun artmasına rağmenson zamanlarda araç sayısında hızlı bir düşüş yaşanıyor.

Türkiye genelinde son yıllarda genel olarak fiyat artışı, yapılan zamlar vatandaşları zorlarken, bu artıştan en fazla etkilenen illerden biri de işsizlik oranının yüksek, istihdam oranının ise yetersiz olduğu Şanlıurfa oluyor. Şanlıurfa’da son zamanlarda vatandaşlar kemer sıkarak tasarrufa yönelirken, yapılan bu tasarrufa araçların da dahil edilmesi dikkat çekiyor.

 

Nüfus hızla artarken, araç sayısı düşüyor

En yüksek doğum oranına sahip olan Şanlıurfa’da nüfus oranı da hızla artarken, buna karşın araç sayısında düşme yaşanıyor. Araç sayısının azalmasının nedenlerinden biri her ne kadar başka illere yaşanan göçün devam ettiği olarak belirtilse de en büyük neden ise vatandaşların tasarrufa gittiği ve bu tasarruf yönelmelerine ağırlıklı olarak araçların da dahil edildiği belirtiliyor.

 

Fazla ihtiyaç olmadıkça araçlarını satıyorlar

Şanlıurfa’da daha önceki yıllarda bir hanede birden fazla araç bulunurken, son zamanlarda yakıt, vergi ve diğer gider maliyetlerinin aşırı bir şekilde artması, ihtiyaç fazlası araçların satılmasına neden oldu. Bu durumda birçok hanede araç sayısı bire düşüyor.

 

Şanlıurfa’da araç sayısı 253 bin 375’e düştü

TÜİK, 2019 yılı aralık ayı motorlu araç sayısını açıkladı. Türkiye’de araç sayısı düzenli olarak artarken, Şanlıurfa’da durum tersine oldu. Öyle ki 2018 yılında açıklanan verilere göre Şanlıurfa’da 258 bin 85 araç bulunurken, 2019 yılında bu sayı 253 bin 375’e düştü. Son bir yıl içerisinde kentte 4 bin 710 aracın eksilmesi ise dikkat çekti.

 



Son 5 aydan araç sayısı düzenli olarak düştü

TÜİK tarafından son 5 ayda açıklanan verilerden derlenen bilgilere göre Şanlıurfa’da, son beş aydan araç sayısının düşmesi hızlı bir seviyede ilerliyor. Bu durumda 2019 yılı Ağustos ayında  araç sayısı 256 bin 460’a, Eylül ayında 255 bin 960’a, Ekim ayında 255 bin 223’e, Kasım ayında 254 bin 521’e, Aralık ayında 253 bin 375’e düştü. Buna karşın Türkiye genelinde düzenli olarak her ay araç sayısı artış gösterdi. Öyle ki 2018 yılında Türkiye genelinde 22 milyon 865 bin 921 araç olurken, 2019 yılında bu sayı 23 milyon 156 bin 975’e çıktı.

 

Şanlıurfa’da en büyük düşüş son ayda yaşandı

Son 5 ayın verileri göz önünde bulundurulduğunda önceki aylarda Şanlıurfa’da araç sayısının düşüş seviyesi birbirine yakın olarak seyrediyor. Her ay ortalama eksilen araç sayısı 700 civarında olurken, Aralık ayında bu sayı büyük seviyede düştü. Öyle ki Aralık ayında Şanlıurfa’da bin 146 araç eksildi. Bu veriler ise kentte araç sayısının her geçen gün daha fazla eksildiğini gösteriyor.



Mehmet Halhalli / Özel Haber

urfa tasarruf için kontak mı kapatıyor? yüksek maliyetler ve zamlar karşısında nüfus hızla artarken araç sayısı düşüyor fazla ihtiyaç olmadıkça araçlarını satıyorlar Şanlıurfa’da araç sayısı 253 bin 375’e düştü son 5 aydan araç sayısı düzenli olarak düş