Urfa turizmine rehber takviyesi

TAKİP ET

2019 yılında turizm hedefini büyüten Şanlıurfa'ya rehber takviyesi yapıldı. Şanlıurfa'ya gelen turist rehberleri, bölge hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilmeleri için eğitim alacak, buna yönelik sertifika verilecek.

2019 yılının Göbeklitepe Yılı ilan edilmesiyle birlikte turizm hedefini büyüten Şanlıurfa'da yoğunluk yaşanırken, rehber açığı da kapatılmaya çalışılıyor. Başka illerden de turist rehberleri Şanlıurfa'ya geldi. Rehberlerin Şanlıurfa'ya gelen turistleri daha rahat bir şekilde gezdirmeleri ve bölge hakkında daha fazla bilgi sahibi olması için eğitim verilecek. Eğitime katılan turist rehberleri daha sonra Göbeklitepe ve Mezopotamya uzmanı sertifikaları alacak.

Uncu: Rehbersiz acente kalmayacak

Konu ile ilgili açıklama yapan Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş Müdürü Mehmet Uncu, "Gelen misafir rehberlerin en iyi eğitim alabilmesi için konunun uzmanı profesörlerden ve Arkeologlardan seminerler düzenledik. Her konuyu farklı uzmanlardan seminerler alarak yapıyoruz. 6 gün sürecek olan seminerler sonucunda katılımcı arkadaşlara Mardin'de bir sınav yapılacak. Burada aldıkları derslerden sonra yapılacak olan sınav neticesinde bu program bitiminin ardından sınavı kazanan arkadaşlara Göbeklitepe ve Mezopotamya uzmanı sertifikaları verilecek. Bölgemiz açısından Göbeklitepe ve Mezopotamya uzman rehberi sayısının artıracağı için bölge turizmine müthiş katkısı olacak. Batıdaki acenteler aradığı zaman biz burada bu geliştirdiğimiz rehberler sayesinde rehbersiz acente kalmayacak." dedi.



'Uzmanlaşmış Rehberler, Göbeklitepe'yi daha iyi tanıtacak'

"Göbeklitepe’ye gelen ziyaretçileri rehberlerin doğru tanıtımı, doğru anlatımı Göbeklitepe'nin daha iyi anlaşılması anlamına gelir." diyen Mehmet Uncu "Bu sadece Göbeklitepe için değil, aslında tüm Mezopotamya bölgesinde uzmanlık gerektiriyor. Tanıtım konusunda uzmanlaşmış Rehberler Göbeklitepe'yi daha iyi tanıtacak. Turizm A.Ş. olarak onları destekliyoruz. Rehberlerle ortak çalışmalarımız olacak, halihazırda Urfa'da geliştirilen noktalar var. Buraları geliştirmek için komisyonlar kuracağız. Gastronomi turizmi rotası yapabilmemiz için de sadece Urfa ile değil, diğer yerlerde ilgilenen rehberlerini bir araya getirip uzmanlarla beraber bu noktaların eğitimlerini veriyoruz. Çünkü günümüzde artık destinasyonlar veyahut da turizm alanlarına tek başına gidilmiyor, gezilmiyor. Rotalar şeklinde geziliyor. Bir Gastronomi, bir Neolitik dönem, bir kültür rotası, bir inanç Rotası lazım." diye konuştu.  



'Göbeklitepe, Türkiye'nin 70 milyar dolarlık turizm gelirinin öncüsü olacak'

Göbeklitepe'nin Türkiye turizmine getirisinin olacağını söyleyen Turizmi Geliştirme A.Ş. Müdürü Uncu, "Biz bu komisyonlarla beraber Eylül ayında yapılması planlanan eylem planı ile girdi sağlayacağız. Bu konuda da tur rehberlerimizin desteğini almayı planlıyoruz. Bu nedenle de bu organizasyonu biz destekliyoruz. Elinizde markalaşmaya yakın ya da markalaşmış bir ürün varsa, tanıtım yapma olanağınız kat be kat artıyor. Şimdi tarihin sıfır noktası dediğinizde, çok güçlü bir mesaj da siz dünyaya açılıyorsunuz ve bu aslında bir birim. Özellikle Göbeklitepe'nin Türkiye'nin bir marka yüzü olması Türkiye'nin 70 milyar dolarlık Turizm hedefi tutturması için önemli bir katkı sağlayacak. Bu yüzden Göbeklitepe sadece Urfa için yalnız değil, aslında Türkiye ve hatta Ortadoğu'daki bir tanıtım yüzü olarak görebiliriz." şeklinde konuştu.

Tural: Türkiye turizmini tekrar ayağa kaldıracağız

Turist Rehberleri Birliği (TUREB)  Başkanı Suat Tural, "TUREB olarak meslek birliğimiz, Türkiye turizminin daha ileri taşınması adına dünyada hak ettiği birincilik tahtına oturması adına mesleğimiz çok önemli. Bilindiği üzere çeşitli internet kanallarında mesleğimiz ile ilgili Spekülatif haberler yapıldı. Bu durumda Türkiye turizmini bırakacak ya da sadece müzelere ören yerlerine sokulacak veya takılmayı kabul edilecek bir meslek grubu değiliz. Çünkü biz bu ülkenin taşının toprağının altın olduğunu herkesten daha iyi biliyoruz, herkesten de daha iyi anlaşırız. Bunu yolda, dağda, tepede, her yerde yaparız. Türkiye turizmini bugünlerde yaptığımız gibi tekrar ayağa kaldıracağız. Elimizi taşın altına koyan da yine biz olacağız." ifadelerini kullandı.



 Çoban: Şanlıurfa turizmini canlandıracağız

TUREB Şanlıurfa Temsilcisi Müslüm Çoban, "Bu yıl hem Şanlıurfa hem de bölgemiz adına çok bereketli ve çok yoğun geçti. Tabii artık bölgemizde yoğun bir rehber eksikliği ortaya çıktığından dolayı biz bölgede rehberlik yapmak isteyen bölgeyi az bilen ya da bölgeyi daha iyi öğrenmek isteyen arkadaşlarımız için özellikle Şanlıurfa turizmini canlandıracağız. Şu anda Ramazan ayı dolayısıyla bölgede yoğun bir turizm hareketliliği yaşanmıyor. Ramazan bayramının ardından tekrardan bölgede bir yoğun hareketlilik olacak. Rehberlere yönelik eğitimi vermek için Ramazan ayını özellikle seçtik. Çünkü Güneydoğu için Mezopotamya için Urfa için yani Mayıs ayında Ramazan olması nedeniyle en sakin ayımızdır. Özetle Bayramdan hemen sonra hareketlilik yaşanacak. Temmuz, Ağustos ayında bu yoğunluk biraz düşecek ama 30 Ağustos'tan sonra yeniden hareketlenecek. Temmuz'un sonuna kadar ekstra bir şey olmazsa yine turizmde güzel günler olacak." şeklinde ifade etti.

 

tureb Şanlıurfa temsilcisi müslüm Çoban turist rehberleri birliği (tureb)  başkanı suat tural Şanlıurfa turizmi geliştirme a.Ş müdürü mehmet uncu Şanlıurfa