Urfa turizmine yine negatif etki!

TAKİP ET

Şanlıurfa turizmine katkı sunmak amacıyla başlatılan Kızılkoyun mağaralarının turizme kazandırılması projesinde çalışmalar yine durdu. Bu durum ise turizmciler tarafından negatif etki yarattığı olarak yorumlanıyor.

Tarihi ve inanç turizmi ile ön plana çıkan Şanlıurfa'da birçok mekanın henüz turizme kazandırılmaması negatif etki bırakıyor. Birçok projenin belirlendiği sürede bitirilmemesi ya da başlatılan çalışmaların yarıda bırakılması Şanlıurfa'nın yakaladığı fırsatlarını da değerlendirememesine neden oluyor.

 

7 yıl oldu, halen bitmedi

Kentsel dönüşüm projesiyle başlatılan Kızılkoyun mağaralarının turizme kazandırılması projesinin bir yılda bitirilmesi planlandı. Ancak  389 yapının yıktırılarak ortaya çıkarılan mağaralarda Roma dönemine ait 61 kaya mezarının bulunduğu proje, 7 yıl geçmesine rağmen halen bitirilemedi.  

 

2 yıl önce en kısa zamanda turizme kazandırılacağı belirtildi ama...

Bitirilme süresinin gereğinden fazla uzayan proje ile ilgili 2017 yılında açıklama yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Nihat Çiftçi, bölgede çalışmaların tamamlandığını ve mağaraların en kısa sürede turizme açılacağını belirtmişti. Ancak mağaraların kısa sürede hizmete açılacağı belirtilen açıklamanın üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen mağaralar yine de turizme kazandırılmadı. Çalışmaların sürekli durduğu ve sürenin uzadığı proje 7 yıl geçmesine rağmen halen bitirilmedi.

 

Bölgede çalışmalar yine durdu

Pozitif etki sağlayacağı ve bu nedenle turizme kazandırılması planlanan Kızılkoyun mağaralarında çalışmaların gerektiğinden daha yavaş ilerlemesi, turizmde hedef büyüten Şanlıurfa için de olumsuz bir izlenim bırakıyor. Sürekli çalışmaların durdurulduğu ve zaman zaman madde bağımlıların mekanı haline gelen Kızılkoyun'da çalışmalar yine durdu. Uzun süreden beri çalışmaların durduğu mağaralarda sessizlik hakimken, çalışmaların neden durduğu ile ilgili de herhangi bir açıklama yapılmıyor. Şanlıurfalılar bu bölgenin ne zaman turizm hizmetine açılacağını merak ederken, Büyükşehir Belediyesi tarafından projenin ne zaman biteceği ile ilgili de kesin bir açıklama yapılmıyor.

 

'Turizmde negatif etki bırakıyor'

Kızılkoyun mağaraları 7 yıl geçmesine rağmen halen turizme kazandırılmazken, Şanlıurfa'daki turizm işletmecileri tarafından ise bu durum negatif etki yarattığı olarak yorumlanıyor. 2019 Göbeklitepe Yılı dolayısıyla büyük bir fırsat yakalayan Şanlıurfa'daki buna benzer turizm bölgelerinin bir an önce değerlendirilmesi gerektiğini belirten işletmeciler, "Kızılkoyun mağaralarının turizme kazandırılması Şanlıurfa'nın turizmi için çok önemlidir. Buranın halen hizmete kapalı olması turistlerin bu bölgeye uğramaması demektir. Bu da turistlerin Şanlıurfa'da kalma süresini daha da azaltıyor." ifadelerini kullandılar.

Bölgede çalışmaların neden durduğunu ve mağaraların halen hizmete girmeme nedenini merak eden vatandaşlar, "Şanlıurfa'da projelerin zaman aşımına uğradığı durumuna artık alıştık. Çünkü zamanında bitirilen çalışmaların sayısı o kadar az ki bir elin parmağını geçmeyecek cinsten. Bu nedenle Kızılkoyun mağaraları projesinin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen halen bitirilmemesine şaşırmamak gerekir. Yetkililerin buna sessiz kalmaması, turizm için büyük önemi olan mekanlarda çalışmaları en kısa zamanda bitirmeleri gerekir." yorumunda bulundular.   

Murat Doğan / Urfa Değişim



kentsel dönüşüm projesi urfa turizmine yine negatif etki! kızılkoyun mağaraları tarihi ve inanç turizmi ile ön plana çıkan Şanlıurfa