Urfa, ücretli öğretmen sıralamasında kaçıncı sırada?

TAKİP ET

Şanlıurfa, eğitim kalitesini düşürdüğü belirtilen ücretli öğretmenlik sıralamasında ilk dörtte yer alıyor. Son zamanlarda ücretli öğretmen sayısında artış olsa da Türkiye genelinde halen 80 bin 583 ücretli öğretmen bulunuyor. Eğitim kalitesi sıralamasında son sırada bulunan Şanlıurfa'da ise 3 bin 281 öğretmen kadro almadan ücretsiz çalışıyor.

Eğitimde tasarruf politikaları kapsamında atama yerine ücretli öğretmenlerin görevlendirilmesi yaygın bir duruma gelirken, ücretli öğretmen uygulamasının eğitim kalitesini düşürdüğü de sürekli vurgulanıyor. Ancak eğitim kalitesinin düşmesine rağmen Türkiye genelinde öğretmenlik yeterliliğine sahip olmayanların ücretli öğretmen olarak görevlendirilmesi de yaygın olarak devam ediyor. Öyle ki iki yıllık önlisans eğitimi görenler ve öğretmenlik dışında bir bölümü okuyanlar bile ücretli öğretmen olarak görevlendirilebiliyor.

 

80 binin üzerinde ücretli öğretmen mevcut

Türk Eğitim-Sen’den ücretli öğretmenlerle ilgili alınan verilere göre 81 ilde toplam 80 bin 583 ücretli öğretmen bulunuyor. Son bir yılda ücretli öğretmen sayısında 3 bin 200 civarında bir düşüş sağlansa da bu rakam  halen çok yüksek olarak görülüyor. Bu nedenle eğitim kalitesinin yükseltilmesi için ücretli öğretmen sayısının azaltılması gerektiği belirtiliyor.

 

Şanlıurfa dördüncü sırada bulunuyor

Alınan verilere göre Türkiye’de en fazla ücretli öğretmen İstanbul’da bulunurken, ikinci sırada Ankara, üçüncü sırada ise Bursa geliyor. Şanlıurfa ise en fazla ücretli öğretmen bulunduran iller arasında dördüncü sırada yer alıyor.

 

Şanlıurfa’nın ücretli öğretmen sayısı 3 binden fazla

Yine en yüksek ücretli öğretmenlerin bulunduğu iller sıralamasında İstanbul 20 bin 902, Ankara 4 bin 10, Bursa 3 bin 644, Şanlıurfa ise 3 bin 281 ücretli öğretmen bulunduruyor. Ücretli öğretmenlerin sayısının yüksek olduğu diğer illerde ise İzmir 2 bin 770, Kocaeli 2 bin 70, Antalya 2 bin 37, Hatay 1.906, Gaziantep bin 834, Diyarbakır bin 827, Tekirdağ bin 415, Mersin bin 306 olarak açıklandı.

 

Şanlıurfa’da normal kadro açığı 4 bin 251’dir

Açıklanan verilerde Şanlıurfa’nın öğretmen kadro açığı da dikkat çeken konular arasında. Şanlıurfa’da normal kadro ihtiyacı 4 bin 251 iken, ücretli öğretmen sayısı da bu açığı kapatamıyor.

 

Şanlıurfa’nın eğitimdeki kalitesizliğin nedeni ücretli öğretmen uygulaması mı?

4 binden fazla öğretmen açığı bulunan Şanlıurfa’da, bu açığın büyük kısmı ücretli öğretmen sayısıyla kapatılmaya çalışılıyor. Ancak Şanlıurfa eğitim kalitesi sıralamasında sürekli son sıralarda bulunurken, eğitimde yaşanan aksaklıklar da zaman zaman gündeme geliyor. Bu nedenle ücretli öğretmenlerin yoğunlukta bulunduğu Şanlıurfa’da eğitim kalitesinin düşmesi ücretli öğretmen uygulamasına bağlanıyor.

 

Ücretli öğretmenlik uygulamasının eğitimde kaliteyi düşürdüğüne dikkat çeken Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan yaptığı açıklamada, “Ücretli öğretmen görevlendirmesi eğitimde kaliteyi düşüren en önemli etkendir. Öğretmen yeterliliğine sahip olmayan iki yıllık ön lisans mezunlarının bile ücretli öğretmen olduğu ülkemizde, MEB’in bu atama politikası, aslında geleceğimiz adına önemli bir tehlikedir. Ayrıca bu öğretmenlerin güvencesi yoktur. Hiçbir hakka sahip değillerdir. Büyük çoğunluğunun aylık ücreti asgari ücreti bile bulmamaktadır. MEB’in bu şekilde ucuz iş gücü çalıştırması insan haklarına aykırı bir uygulamadır! Eğitimde tasarruf yapılamayacağını her defasında tekrarlıyoruz. Eğitim gibi ülkemizi geleceğe taşıyan bir alanın en önemli unsuru olan öğretmenden tasarruf yaparsak, dünyada rekabet iddiamızı da kaybederiz. Çocuklarımızı yetiştiren öğretmenlerimizin sadece kadrolu ve KPSS puan üstünlüğüne göre atanması gerekir. Hele hele insani boyutu zerre kadar olmayan ücretli öğretmenlik uygulaması eğitimin hiçbir kademesinde olmamalıdır.” ifadelerini kullandı.



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

80 binin üzerinde ücretli öğretmen mevcut urfa ücretli öğretmen sıralamasında kaçıncı sırada? Şanlıurfa dördüncü sırada bulunuyor Şanlıurfa’nın ücretli öğretmen sayısı 3 binden fazla Şanlıurfa’da normal kadro açığı 4 bin 251’dir Ücretli öğretmenlik uygul