Urfa Valisi Şıldak'tan, Sefertepe hakkında açıklama!

TAKİP ET

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Viranşehir ilçe sınırları içinde bulunan Sefertepe ile ilgili açıklamada bulundu.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, sosyal medya hesabı üzerinden, “Sefertepe Dicle ile Fırat arasında harmanlanmış yeni bir toplum…” sözlerini kullanarak Sefertepe kazı alanı hakkında bilgiler paylaştı.

Yeni bir sosyal düzene işaret ediyor

Vali Hasan Şıldak,Sefertepe’deki yapı kompleksinin MÖ 8500’lü yıllarda ortaya çıkan yeni bir sosyal düzene işaret ettiğini belirtti. Vali Şıldak, Sefetepeyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Viranşehir ilçemizin sınırları içinde bulunan Sefertepe’de çok sayıda dörtgen planlı odanın birbirine eklemlenmesiyle oluşturulan yapı kompleksi MÖ 8500’lü yıllarda ortaya çıkan yeni bir sosyal düzene işaret ediyor.

Ustaca inşa edilmiş taş duvarlarla birbirinden ayrılan odaların içerisindeki bezeli dikilitaşlar, sembolik donatılarla ayrılmış bölümler, mekanların birden fazla işleve sahip olduğunu gösteriyor.

“Farklı coğrafyalar arasındaki iletişimin en açık kanıtlarını oluşturuyor”

Gündelik eşyaların yanı sıra farklı taşlardan yapılmış yüzlerce boncuk zengin bir sembolik anlayışın önemli göstergeleri arasında.

Sefertepe’de uzak mesafelerden getirilen taşlardan yapılmış süs eşyaları, günümüzden 10 bin yıl önce, farklı coğrafyalar arasındaki iletişimin en açık kanıtlarını oluşturuyor…”

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Viranşehir Viranşehir