Urfa vekili Ayan, Şanlıurfa'da madde bağımlılığı artışını meclise taşıdı

TAKİP ET

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Şanlıurfa'da uyuşturucu kullanımını meclis gündemine taşıdı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, “Uyuşturucu madde kullanım yaşının çocuk yaşlara kadar düştüğü, ilkokuldan itibaren çocukların alıştırılmaya çalışıldığı yurttaşlar tarafından aktarılmaktadır. Şanlıurfa’da Topdağı, Yakubiye, Mağaralar Bölgesi, Ahmet Yesevi, Süleymaniye, Sigorta son duraklar, Direkli ormanlık alan, Yenice mahallesi sonları ve Bağlarbaşı ile Süleymaniye Meydanının uyuşturucu madde satıcılarının yuvası haline geldiğini ve buralarda yaygın olarak yapılan uyuşturucu ticaretinin engellenmediği bilinmektedir” diyerek İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından cevaplandırılması istemiyle soru önergesi hazırladı.

“YAPILAN SORUŞTURMALARIN SONUCU NEDİR”

Milletvekili Dilan Kunt Ayan’ın İçişleri Bakan Ali Yerlikaya’ya cevaplandırmasını istediği sorular şu şekilde:

1-Şanlıurfa’da artan uyuşturucu madde kullanımı ve ticareti sorunu Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

2-2023 yılında yakalanan 2 ton 613 kilogram 11 gram uyuşturucu madde, 144.788 uyuşturucu hap Şanlıurfa’ya kimler tarafından hangi yollarla sokulmuştur? Bu konuda yapılan soruşturmaların sonucu nedir?

3-Şanlıurfa’da organize bir suç olan uyuşturucu ticaretini yapan satıcıların yanı sıra; satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan ve satın alan kişiler hakkında da etkili soruşturmalar yürütülmekte midir?

SORUNUN KÖKTEN ÇÖZÜLMESİ İÇİN HANGİ ADIMLAR ATILMAKTADIR?

4-Uyuşturucu maddeleri imal, ihraç ve ithal ederek organize eden çetelere, örgütlere dair düzenlenen operasyonlar nelerdir? Sorunun kökten çözülmesi için hangi adımlar atılmaktadır?

5-Uyuşturucu madde satışının yoğunlaştığı mahallelere, sokaklara, parklara dair alınan önlemler var mıdır? Buralarda uyuşturucu ticaretinin önlenmesi için ne gibi adımlar atılmaktadır?

6-Şanlıurfa’da gençlerin ve çocukların uyuşturucu kullanmaması için yapılan bilinçlendirme faaliyetleri nelerdir? 2024 yılına dair bu konuda Bakanlığınızın önüne koyduğu bir program veya politika var mıdır? Varsa detayları nelerdir, neler yapılacaktır?

7-Gençlerin uyuşturucu kullanmaması için belediyeler tarafından yapılan çalışmalar nelerdir? Bu konuda Belediyelerin önüne koyduğu bir program veya politika var mıdır? Varsa nelerdir?

“UYUŞTURUCU TEMİNİ VE TİCARETİNİN ENGELLENEMEMESİ GENÇLERİ DAHA FAZLA MADDE KULLANIMINA YÖNLENDİRMEKTEDİR”

Vekil Ayan, Şanlıurfa’da uyuşturucu kullanımını dikkat çekerek soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Şanlıurfa’da basına yansıyan bilgiler, yurttaşların gözlemleri, şikayetleri ve özellikle son süreçlerde kamuoyunda yer alan bilgiler çocuklar ve gençler arasında uyuşturucu kullanımının ciddi oranda arttığını göstermektedir. Genç nüfusun yoğun olmasına rağmen genç işsizliğin Şanlıurfa’da yüksek olması, yasaların ve koruyucu önlemlerin etkin uygulanmaması, uyuşturucu temini ve ticaretinin engellenememesi gençleri daha fazla madde kullanımına yönlendirmektedir.

“ŞANLIURFA BAZI SEMTLER UYUŞTURUCU YUVASINA DÖNDÜ”

Bununla birlikte uyuşturucu madde kullanım yaşının çocuk yaşlara kadar düştüğü, ilkokuldan itibaren çocukların alıştırılmaya çalışıldığı yurttaşlar tarafından aktarılmaktadır. Okul önlerinde, kafelerde, sokak aralarında torbacı olarak adlandırılan satıcıların çocukları önce madde vererek borç tuzağına çektiği, ardından onları da satış yapmaya zorladıkları aktarılan bilgiler arasındadır. Şanlıurfa’da Topdağı, Yakubiye, Mağaralar Bölgesi, Ahmet Yesevi, Süleymaniye, Sigorta son duraklar, Direkli ormanlık alan, Yenice mahallesi sonları ve Bağlarbaşı ile Süleymaniye Meydanının uyuşturucu madde satıcılarının yuvası haline geldiği, buralarda yaygın olarak yapılan uyuşturucu ticaretinin engellenmediği bilinmektedir. Okul önleri başta olmak üzere, ilin birçok noktasında MOBESE kameralarının olmasına rağmen uyuşturucu madde satışının engellenmemesi toplumda ciddi bir tedirginlik yaratmaktadır.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü sitesinde yaptığı açıklamada 2023 yılı boyunca toplam 2 ton 613 kilogram 11 gram uyuşturucu madde yakalandığını, 144 bin788 uyuşturucu hap ele geçirildiğini belirtmiştir. Şanlıurfa Valisi sosyal medya hesabından 2024 yılının ilk haftasında 8 kg 228 gram Skunk, 1 kg 156 gram esrar, 3 kg 253 gram metafetamin, 254 gram bonzai, 137 adet sentetik hap, 33 gram eroin yakalandığını paylaşmıştır. Uyuşturucu ticareti yapan 41 kişinin gözaltına alındığını,17’sinin tutuklandığını belirtmiştir.

“TOPLUM TARAFINDAN ENDİŞE İLE KARŞILANMAKTA”

Bir yılda 2 buçuk tondan fazla uyuşturucunun ve yaklaşık 150 bin uyuşturucu hapın ele geçirildiği Şanlıurfa’da yakalanamayan maddeler de düşünüldüğünde şehre bu kadar çok uyuşturucu madde girmesi toplum tarafından endişe ile karşılanmakta; bireysel ticaretin yanı sıra uyuşturucuyu imal, ihraç ve ithal eden fail ve sorumluların üzerine gidilerek bu sorunun kökten çözülmesi talebi dillendirilmektedir. Ayrıca bilinçlendirme ve farkındalık faaliyetlerinin etkin yapılmadığı, özellikle belediyelerin gençleri teşvik edici sosyal, kültürel etkinlikler düzenlemediği, gençlere işsizlik başta olmak üzere sorunlarını çözmek için alan açılmadığı şikâyeti dile getirilmekte, uyuşturucu kullanımının artmasında önleyici bu tedbirlerin eksikliği tarafımıza sıkça iletilmektedir.”

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan