'Urfa'ya 45 katrilyon yatırım yaptık'

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa'ya gelerek halka seslendi. Şanlıurfa'ya yapılan yatırımlardan bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şanlıurfa'ya 17 yılda 45 katrilyon liralık yatırım yaptık." dedi.

Şanlıurfa'ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan miting alanında Şanlıurfalılara seslendi. Şanlıurfa'da yapılan projelerden bahseden Erdoğan, Şanlıurfa'ya şu ana kadar 45 katrilyon liralık yatırım yapıldığına dikkat çekti. Konut projesinde içme suyuna, turizmden ulaşıma kadar yapılan birçok projeye dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hastanelerin yatak kapasitelerinin artırılacağını ve bin 700 yataklı şehir hastanesinin çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Erdoğan, Gaziantep-İstanbul hızlı tren projesini de gündeme getirdi.

'Şehir Hastanesi 2 yıla kadar açılacak'

Bin 700 yataklı şehir hastanesinin ve 150 yataklı Ceylanpınar devlet hastanesinin çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Recep Tayyip Erdoğan, "30 adet sağlık tesisinin inşaatı devam ediyor. Şehir hastanesini 2 yıla kadar hizmete almayı planlıyoruz. Viranşehir Devlet Hastanesine 200 yataklı ek bina yaparak büyüteceğiz. 250 yataklı Balıklıgöl Devlet Hastanesini, 100 yataklı Harran Devlet Hastanesini ve 42 adet sağlık tesisini daha şehre kazandıracağız." dedi.



'13 bin 573 konut projesini hayata geçirdik'

Şanlıurfa'da 13 bin 573 konut projesini hayata geçirdiklerini kaydeden Erdoğan, imar barışıyla 160 bin Şanlıurfalının sıkıntısını çözdüklerini anlattı. Erdoğan, "7 adet atıksu arıtma tesisi, belediye nüfusunun yüzde 80'ine hizmet veriyor. Şehir merkezi ve beldelerde hizmet verecek 5 atıksu arıtma tesisinin proje çalışmaları devam ediyor." diye konuştu. 

'Gelecek yıl bu yollar tamamlanıyor'

"Çakeri ve Dabakhane Camisi'nden Hasan Padişah Camisi'ne, Eyyüp Nebi Camisi'nden Eyyubiye'deki Nimetullah Camisi'ne kadar 63 ecdat yadigarı eserin restorasyonunu yaptık." diyen Erdoğan, "Eyyubiye'deki Halil-ür Rahman, Pazar, Hakimdede camilerinin, Birecik'teki Mağaralı Cami'nin, Siverek'teki Karakeçi Cami'nin ve daha pek çok eserin restorasyonları sürüyor. Bölünmüş yol uzunluğunu 29 kilometreden, 548 kilometre ilave ile 577 kilometreye çıkardık. Şanlıurfa-Bozova yolunu, Şanlıurfa-Kuzeybatı çevre yolunu, Birecik şehir geçişini, Akçakale-Ceylanpınar yolunu, Yaylak Halfeti yolunu bu yıl, Siverek-Feribot yolu, Siverek çevre yolu, Diyarbakır-Siverek-Şanlıurfa yolunu, Şanlıurfa-Akçakale yolunu ise gelecek yıl tamamlayacağız." şeklinde konuştu. 



'1,1 katrilyon liralık zirai gelir artışı sağladık'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Atatürk Baraj gölünde turizmi canlandırmak için Siverek kıyısı Takoran Vadisinde üç adet, Hilvan ve Bozova ilçeleri kıyısında 2 adet yanaşma yerleri yapmak üzere hazırlıklara başlandı. GAP'ın en önemli şehri Şanlıurfa'dır. Son 17 yılda inşa ettiğimiz sulama projeleriyle 2 milyon 657 bin dekar zirai araziyi sulamaya açarak çiftçilerimize yıllık 1,1 katrilyon liralık zirai gelir artışı sağladık. Yakın bir gelecekte Şanlıurfa'yı ülkemizin ve dünyanın önemli bir gıda üretim üssü haline getirmek için sulama yatırımlarına gece gündüz devam ediyoruz. Dev bir su kanalı inşa ederek Atatürk Barajı'nın suyuyla bölgede 2 milyon dekarın üzerinde tarım arazilerinin sulanmasını sağlayacağız. Bu kanalla Şanlıurfa'dan Mardin'e adeta nehir akacak. Münbit topraklara sahip Suruç ovasının sulanması vatandaşlarımızın bir asırlık hayaliydi. Maliyeti 2,5 milyar lira olan Suruç tünelini hizmete açtık. Bu projeyle Suruç ilçe merkezi ve 134 yerleşim yerine ait toplam 951 bin dekar arazinin sulanmasını hedefledik. Siverek'teki Taşıkara Barajı'yla, Birecik ilçesindeki Mezra ve Karakız barajlarının ayrıca dört adet göletin inşaatları sürüyor." ifadelerini kullandı.



'2050 yılına kadar içme suyu sorunu çözülecek'

"Bugün itibariyle projenin yüzde 60'ına denk gelen 563 bin dekar arazinin şebekesini tamamlayarak sulamaya açtık." sözlerini kullanan Erdoğan "Yaptığımız içme suyu arıtma tesisi, terfi merkezleri ve ana dağıtım hatlarıyla Şanlıurfa'nın içme suyu ihtiyacını karşıladık. Siverek'in ve 19 köyümüzün içme suyu ihtiyacını Atatürk Barajı gölünden sağlayacağız. Ayrıca Viranşehir, Suruç, Hilvan, Birecik ve Halfeti'ye de menba suyu kalitesinde içme suyunu temin edeceğiz. İçme suyu tesislerinin inşaatlarını ihale ettik, sözleşmelerini de imzaladık. Bu ilçelerimize de önümüzdeki yıldan itibaren menba kalitesinde içme suyunu temin edeceğiz. Böylece bu yerleşim yerlerinin 2050 yılına kadar içme suyu sorununu çözmüş oluyoruz." şeklinde ifade etti.

'Çiftçilere 10 katrilyon lira tutarında tarımsal destek verdik'

Erdoğan, "Son 17 yılda Şanlıurfalı çiftçilerimize toplamda 10 katrilyon lira tutarında tarımsal destek verdik. Bu yılın ilk üç ayı itibariyle ülke genelinde 8 milyar 777 milyon liralık tarımsal destekleme ödemesini yapmış olacağız. Tarımsal sulamadaki elektrik tarifesine yaptığımız yüzde 12'lik indirimi tüm tarımsal faaliyetler için genişlettik. Gerek küçükbaş gerekse büyükbaş veya kümes hayvancılığı yapan, seralarda ürün yetiştiren çiftçilerimiz de artık tarımsal sulamadaki elektrik tarifesinin avantajlarından faydalanacak. Böylece çiftçilerimize yıllık 500 milyon liralık destek sağlamış olduk. Özelleştirme öncesi elektrik borçlarıyla tüm faizleri silerek, ana paranın da Ekim 2020'den itibaren 5 yıl vadeyle ödenebilmesi imkanını getirdik." sözlerine yer verdi.



'Eğitimde 3 bin 894 kişi kapasiteli yurtlarla hizmet veriyoruz'

Eğitime katkı sunduklarının altını çizen Recep Tayyip Erdoğan, "Çocuklarımızı okulsuz bırakmadık. Harran Üniversitemizi yeni fakülte, meslek yüksekokulu ve yüksekokullarla büyüterek 25 bin öğrencisi ve bin 127 öğretim üyesi olan bir yer haline getirdik. Yükseköğrenim öğrencilerine 3 bin 894 kişi kapasiteli yurtlarla hizmet veriyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Şanlıurfa, Viranşehir ve Siverek'te toplamda bin 550 kişilik yurt binaları açacağız. Şehrimize 30 bin seyirci kapasiteli bir stadyum kazandırdık. Şanlıurfa'ya gençlik merkezi, spor salonu, Hilvan'a, Suruç'a ve Viranşehir'e gençlik merkezleri, Harran'a spor salonu, kapasiteli İlçelere futbol sahaları inşa ettik. Ceylanpınar, Akçakale gençlik merkezlerinin ve Şanlıurfa Olimpik Yüzme Havuzu'nun yapımı devam ediyor." şeklinde konuştu.

Şanlıurfalı ihtiyaç sahiplerine yapılan desteklere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit yakınlarına, engellilere ve yaşlılara 7,5 milyar lira kaynak aktardıklarını belirtti.

Şanlıurfa'da Ak Parti listesine giremeyen belediye başkanlarının başka partiden belediye başkan adayı olmasına da değinen Erdoğan, "Onlar sanıyor ki seçimi kazanacaklar, Ak Parti'ye geçecekler. Böyle bir şey mümkün değil. Bu trenden inen bir daha binemez." dedi.