'Urfa'yı sadece İstanbul'a kıyaslayabilirsiniz'

TAKİP ET

Şanlıurfa Turizmi Geliştirme Derneği Başkan Yardımcısı Rahime Yaşar, 'Şanlıurfa'da 2021 yılının 2019 verilerini yakalamayacağımız ve özellikle 2023 yılında eğer küresel bir sorun yaşamazsak 2019 verilerini geçeceğiz. Urfa bir kültürel, inanç turizmimin merkezi ve Urfa'yı kimse küçümsemesin, Urfa'yı Türkiye içerisinde sadece İstanbul'a kıyaslayabilirsiniz' vurgusunu yaptı.

Şanlıurfa Göbeklitepe’yle beraber 12 tepeler bölgesine sahip ve aynı zamanda Gastronomi merkezinin açılmasıyla sayılmayacak kadar birçok tarih ve inanç turizme sahip bir il olan Şanlıurfa normalleşme sürecinin başlamasıyla bu yıl ve gelecek yıllarda büyük bir turist potansiyelini bekleniyor.

“Şanlıurfa’nın kültürel yapısı turizm lokasyonu ören yerlerimize her geçen gün insanlarını ilgisi artırmakta vePandemiyle birlikte dijital turizm hayatımıza girdi”diyen  Rahime Yaşar, “Dijital turizmle İnsanlar artık oturdukları yerde telefonlarıyla yâda elektronik cihazlarla girip dünyayı keşfedebiliyorlar. Özellikle kültürel tarihe ilgi gösteren kesimlerin en önce görmek istedikleri yerlerden biridir Şanlıurfa. Sizlerinde bahis ettiği gibi birçok turizm alanımız var. Gastronomisiyle Eko turizmiyle, inanç turizmiyle, kültürel turizmiyle ve aklınıza gelebilecek 20’ye yakın turizm çeşidini biz Urfa’da yapabiliyoruz. Hem ticari olarak, hem dernek olarak, çalışmalarımız bu yönde devam ediyor. Şuanda yurtdışı pazarında doğu bloku ülkelerine çalışmalarımız devam ediyoruz.

 Son bir yılda doğu blokunun özellikle Mardin ve Şanlıurfa üzerinde büyük ilgileri var. Bunlarla ilgili biz gerek Gastronomi anlamında gerek bizim kültürel turlarımızı tanıtma anlamında sürekli çalışmalarımız oluyor. İnşallah Eylül ayıyla birlikte turlarımızı ve guruplarımızı artırarak bölgemize turistlerin gelmesini temenni ediyoruz.” dedi.

“GELEN TURİST AŞI ORANLARIMIZI TAKİP EDİP ÖYLE URFA’YA GELİYOR”
Yaşar “Ben kişisel olarak 2021 yılının 2019 verilerini yakalamayacağımız, pandemiden dolayı 2022- 2023 yılında 2019 verilerine biz ulaşacağımızı ve geçeceğimizi özellikle 2023 yılında eğer küresel bir sorun yaşamassak 2019 verilerini geçeceğimizi düşünüyorum. Bilindiği gibi bizim kültür turlarımıza orta yaş ve üzeri yaş gurupları daha çok ilgi gösteriyorlar ve onlarda hijyen,ortam düzenine önem veren, dikkat eden kesim ve dolaysıyla aşılama bizde çok büyük önem arz etmektedir. Her ne kadar biz genç nüfusa sahip olsakta gelen misafirlerimiz özelikle aşı oranlarımızı takip etmekteler bu da bizim için önemli kriterlerden birisidir” vurgusu yaptı.

“URFA’DA YATIRIM BELGELİ TESİSLERLE BİRLİKTE (7370) YATAK KAPASİTEMİZ VAR”
Yaşar sözlerine konaklama oranlarına dikkat çekerek sürdürdü “Konaklama sayımızda şunu diyebilirim geçen hafta veriler geldi. Şuanda Urfa’da yatırım belgeli tesislerle birlikte (7370) yatak kapasitemiz var. Bunu (4362) tanesi belediye belgeli,(2326) Bakanlık belgeli ve 682 tanesi de yatırım belgeli, toplamda (7370) yatak kapasiteli konaklama yerimiz var. Belediye belgelilerimizin biraz sayısı fazla bunlara nitelik olarak daha yükseltmemiz gerekiyor, yani Bakanlık belgeli özelikle 4- 5 yıldız otel sayımızın gelen turistin şehrimize daha fazla ekonomik katkı sağlayabilmesi için daha fazla nitelikli otellere ihtiyacı bulunmakta Urfa’nın. Bütün bölgeyi kontrol etiğimizde özelikle zincir otel Urfa’da yok denilecek kadar az sadece 2’tane markamız var bunun dışında maalesef zincir otelimiz yok. Bir tane de yapımı devam ediyor özelikle zincir otellerin de potansiyelleri oluyor örneğin siz bir şehirde yada bir ülkede Urfa’ya gelmek istiyorsunuz tercih etiğiniz bir zincir otel var onu tercih ederek gelmek istiyorsunuz. Bu anlamda Urfa’nın zincir oteline ihtiyaç var. Denize kuma ilgi duyan kadar Gastronomi ve kültür turizme ilgi duyanlar deniz ve kuma ilgi duyanlardan %30 daha çok para harcıyorlar. Bu anlamda biran önce çalışmaların hızlandırılması gerekiyor diye düşünüyorum.

“URFA DÜNYADA KURULMUŞ İLK 5 ŞEHİRDEN BİRİ”
Urfa’da tanıtım çalışmaları ciddi anlamda yapılıyor kimse yapılmıyor diyemez! Tabi yeterli mi tabi ki değil şöyle ki Urfa’da tanıtımın boyutunun değişmesi lazım çünkü dünya çok hızlı ilerliyor Urfa inanılmaz ölçekte kültürel potansiyel varbu kültürel potansiyelin çok büyük ölçekte profesyonel tanıtımlar gerekiyor. Kültür turizm Bakanlığın ciddi tanıtım çalışmaları oldu. Bizimde bu tür çalışmaları örnek alıp o şeklide çalışmaları yapmamız lazım. Benim her zaman dediğim bir konu var Urfa’yı bir Roma’yla, Paris’le, İspanya’yla,  oranın kültürel varlıklarla karşılaştırın çünkü Urfa dünyada kurulmuş ilk 5 şehirden biridir. Bu kadar büyük bir potansiyeli siz kalkıpta sıradan tanıtım mecralarında bu tanıtımı yapamazsınız bunu biraz daha profesyonel yapılmalı ama tanıtım yapılmıyor buna katılmıyorum tanıtım yapılıyor.” dedi

“URFA TUR PROGRAMLARINDA BAŞI ÇEKİYOR VE EN ÇOK TALEP GÖREN BİR İLLER ARASINDA”
Yaşar “Turistleri Urfa’ya çekmek için çok özel bir çaba harcamaya gerek yok! Çünkü gelecek olan eğer kültür, turizm ve inanç, turizme ilgisi varsa buraya gelir. Bir de Urfa’da alt yapı insan sermayesini, hizmet kalitesini yüksekte tutarsak zaten kovsan da gelir.  Birde şöyle bir durum var Mardin’e gelende Urfa’ya gelende genelde aynı turist profildir. Şuanda Mardin ve Urfa çok ön planda tur programlarında. Diğer illergeride takip ediyorlar ama Diyarbakır Gastronomi anlamında ciddi anlamda önemli adımlar atıyor bizim bu konuda biraz eksiğimiz var ama dediğim gibi Mardin ve Urfa tur programlarında başı çekiyor dolayısıyla turisti buraya çekmek için fazla bir gayret harcamamıza gerek kalmıyor diyebilirim.” sözlerine yer verdi.

URFA’YI LÜTFEN KÜÇÜMSEMEYİN
Yaşarsözlerini şöyle tamamladı, “Ben bu işe başlarken çok fazla zorluğunu yaşamadım tabiî ki bana altın tepside sunulmadı. Çok çalıştım hala çok çalışıyorum. Beraber yol yürüdüğüm arkadaşlarım, dostlarım, gerek müşterilerim her zaman önümü açtılar ve bana destek oldular.  Ben bu yüzden Urfa’ya bir şükran borçluyum. Çünkü bu gün bir Rahime Yaşar markası varsa onlar benim için en büyük etken. Müşterilerim benim için arkadaşım dostumdur. Özellikle kadınlarımıza, kız çocuklarımıza genç erkeklerimize okuma imkanı olmayanlara imkan olup rol model olmaya ve elimizden geldiği kadar yardımcı oluyorum. Bunu her zaman diyorum öğrenmek isteyen herkesle bilgimi paylaşmaya hazırım. Bazı hazırladığımız projeler var inşallah onlar verdiğimiz yerden ilgi ve destek görürse çok güzel projelere dernek olarak imza atacağız.
Urfa’nın kültürel, turizm tek başına ülkemize ekonomik katkı sunacak potansiyelde Urfa olarak o kadar olumsuz düşünceye ve intibaya kendimizi alıştırmışız ki lütfen bunu düşünmeyin, Urfa’nın kültürel potansiyeli turizmpotansiyeli tek başınaülkemize devletimize ciddi ekonomik katkı sunacak bir potansiyele sahip. Urfa’yı lütfenküçümsemeyin, Urfa’yı  Türkiye içerisinde sadece İstanbul’a  kıyaslayabilirsiniz başka hiçbir yerde değil. Yüzümüzü biz yurt dışına çevirmeliyiz, Endülüs İspanya, İtalya, Çekoslavakya, Budapeşte, Viyana hattını alın, oralar kültürel turlar konusunda dünyanın bir numaralı markası. Yani Urfa’yı lütfen Türkiye içerisinde kıyaslayacaksanız İstanbul’la kıyaslayın. Bu kıyası yaparken Urfa’nın eksiklerinin giderilmesinde profesyonel destek alın, ona göre genç nüfusumuzu özellikle bu sistem içerisine dahil edilecek projelere ihtiyacımız var. Ben turizimci olarak bunların eksiklerini çok yaşıyorum, ofisime alacam, turizmde çalıştıracağım bir genci kendim alıp eğitmek zorunda kalıyorum, hali hazırda böyle bir potansiyel yok. Bizim büyüklerimizden, yerel yönetimlerden, valiliğimizden istediğimiz lütfen bu konuyla ilgilensinler,  1 milyon genç nüfusumuz var rehabilite edilmesi gereken bunları lütfen göz önünde bulundurmalarını istiyorum.“
E.Berfin Maçça Urfa / Değişim