'Urfalı gençlere istihdam sağlamaya devam edeceğiz'

TAKİP ET

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, GAP ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Doğu ve Güneydoğu için yaşanabilir kent ve istihdamın vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Yılmaz, en genç nüfusa sahip Şanlıurfa'da istihdamın da artmaya devam edeceğinin altını çizdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti ilçe kongresine ve İl Dış İlişkiler Başkanları Güneydoğu Anadolu Bölge Toplantısına katılmak için Şanlıurfa’ya geldi. Türkiye’nin dış politikası ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, GAP ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. GAP’a yapılan yatırımları da hatırlatan Cevdet Yılmaz, Ortadoğu’da yaşanan sıkıntıların sona ermesi durumunda GAP’ın daha büyük gelişmelerle istihdam sağlamaya devam edeceğinin altını çizdi.

 

‘Şanlıurfa, GAP’ın başkenti dediğimiz bir ildir’

GAP’ta yapılan çalışmaların büyük kısmının tamamlandığını belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yıllardır Kalkınma Bakanı olarak Şanlıurfa’ya birçok kez geldim. Şanlıurfa, sadece medeniyet değerleriyle değil, aynı zamanda ekonomik potansiyeliyle de çok kıymetli bir şehrimizdir. GAP’ın başkenti dediğimiz bir kenttir. Tarımsal üretimde çok büyük değeri vardır. GAP’ da hükümetimiz gerçekten büyük bir önem verdi. Yıllardır fazla ödene ayrılmayan GAP’a hükümetimiz döneminde büyük ödenekler ayrıldı. Burada çok önemli faaliyetler hayata geçirildi. Ilısu Barajı’nın tamamlanmasıyla GAP’ın enerji boyutu tamamlanmış olacak. Diyarbakır’da bulunan Silvan Barajı’nın bitmesiyle de sulama barajlarının büyük çoğunluğu bitmiş olacak. Barajların büyük oranı bitmiş durumda. Ana kanallar tamamlandı, şimdi ise tarla içine sulamanın girmesi inşallah önümüzdeki süreçte gerçekleşecek. Bu durum ise daha fazla bir refah artışı getirecek.” dedi.

 

‘GAP bölgesinde geçtiğimiz yıl 9 milyar dolarlık bir ihracat oldu’

Ak Parti iktidarı dönemindeki GAP ihracatına değinen Yılmaz, “Dünyada tarımsal verimliliğin büyük bir önemi vardır. Sanayi devriminden önce tarım devriminin olduğunu görüyoruz. Tarımsal üretimin artmasıyla birlikte gıda endüstrileri başta olmak üzere birçok sanayinin bu bölgede geliştiğini göreceğiz. Bunun yanı sıra ticaretin daha da geliştiğini görmüş olacağız. Nitekim görmeye de başladık. AK Parti iktidara geldiği dönemde GAP bölgesinin toplam ihracatı 700 milyon dolar bile değildi. Ancak bugün geldiğimiz noktada büyük gelişme sağlandı. Geçtiğimiz yıl 9 milyar dolarlık bir ihracat oldu. GAP bölgesinin ihracatı 12 kattan daha fazla artmış oldu. Bu durum GAP bölgesinin Türkiye ortalamalarına yaklaştığının göstergesidir. Tabiî ki bunun daha da ileriye gitmesi gerekiyor.” diye konuştu.  

 



‘Ortadoğu’da sıkıntıların yaşanmasına rağmen GAP’ta büyük gelişmeler yaşandı’

“Ortadoğu’da yaşanan bu sıkıntılara rağmen GAP’ta büyük başarı gösterildi.” diyen Cevdet Yılmaz, “Önümüzdeki süreçte inşallah Ortadoğu’daki bu sıkıntıların durulmasıyla, yeniden yapılanma süreçlerinin başlamasıyla bölgemiz çok daha elverişli bir şekilde yoluna devam edecektir. GAP’ın bu klasik yapılanmaları tamamlanırken, diğer taraftan da yeni bir GAP’ın oluştuğunu söylememiz gerekir. Artık GAP’ı sadece  bir enerji ve sulama projesi değil, sosyo kültürel boyutları, ekonomik sanayi boyutları olan, daha bütüncül entegre bir kalkınma programı olarak algılıyoruz. Bu çerçevede de çeşitli planlamaları yapmış durumdayız. Dolayısıyla eski GAP sona ererken, yeni bir GAP’ın daha nitelikli, daha fazla çok boyutlu bir kalkınma programının da geliştiğini söyleyebiliriz. Burada kültür turizmi, organik tarım, yenilenebilir enerji yeni GAP’ta çok önemli.” şeklinde konuştu.  

 

‘Burada güneş de önemli bir kaynaktır’

Şanlıurfa’nın yenilenebilir güneş enerjisinin önemine de değinen Yılmaz, “GAP bölgesinin sadece Fırat ve Dicle gibi değerleri yok, aynı zamanda burada güneş de çok önemli bir kaynaktır. Önümüzdeki süreçte de yenilenebilir enerjinin farklı boyutlarla GAP bölgesinde çok önemli noktalara geldiğini göreceğiz. Bu çerçevede Şanlıurfa da çok önemli bir dinamizm sergileyen bir ilimizdir. Son dönemlerde tarımsal üretimdeki artışın yanı sıra artık sanayileşmenin de geliştiğini görüyoruz. Organize sanayi bölgelerinde genişlemenin olduğunu görmemizin yanında inşallah bunların daha da gelişeceğini hep birlikte göreceğiz.” sözlerine yer verdi.  

 



‘Şanlıurfa’nın yabancı turist sayısının daha fazla artırılması gerekiyor’

Şanlıurfa’nın turizmde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Yılmaz, “Şanlıurfa ve GAP bölgesi turizmde de önemli ataklar yapıyor. Mardin, Diyarbakır gibi illerimiz de dahil olmak üzere  geçen yıl turizmde çok önemli bir gelişme yaşandı. İnşallah bu durum önümüzdeki süreçte daha iyi olacak. Sayın Cumhurbaşkanımız bilindiği gibi 2019 yılını Göbeklitepe Yılı olarak ilan etmişti. Yani turizm çerçevesinde çok güzel çalışmalar yapıldı. Tabi Göbeklitepe sadece bir semboldür. Sadece ülkemiz için değil, insanlık tarihi açısından çok önemli değerleri vardır. Bunları daha fazla dışarıya açmamız gerekiyor. Geçtiğimiz yıl bu sayede Şanlıurfa’ya 5 milyon turist geldi. Ancak yabancı turist sayımızı biraz daha artırmamız gerekiyor. Bu yönde de konaklama tesisleriyle ve diğer etkenlerle turizm Şanlıurfa için çok önemli bir sektör olacak.” ifadelerini kullandı.  

 

Yaşanabilir şehir ve istihdam çok önemli

Doğu ve Güneydoğu bölgesinin kalkınması için en önemli çalışmaların yaşanabilir bir şehir ve istihdam olduğunu vurgulayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Turizmin önemli sektör haline gelmesi, tabiî ki istihdam açısından da büyük öneme sahiptir. Benim Doğu ve Güneydoğu bölgesi için gördüğüm iki öncelik var. Birincisi, daha yaşanabilir şehirler. Şehir ortamı çok önemli, şehir atmosferi çok önemli. Öyle şehirlerimiz olmalı ki estetiğiyle, afetlere dayanıklılığıyla, trafiğiyle, kültürüyle, sanatsal faaliyetleriyle ve bütün unsurlarıyla yaşanabilir şehirler oluşturmak son derece kritik. Çünkü nitelikli insanlar yaşanabilir şehirlerde yaşıyor. Özellikle dışarıdan beyin göçü almak istiyorsak, yaşanabilir şehirlerin oluşturulması büyük bir hedeftir. İkinci öncelik ise istihdam. Özellikle genç nüfusun istihdamı çok önemlidir. Bilindiği gibi yaş ortalaması 32’yi aştı. Ancak Doğu ve Güneydoğu’da çok genç bir nüfusumuz var. Bu genç nüfusu iyi bir donanımla da yetiştirmiş durumundayız. Son yıllarda eğitime yaptığımız yatırımların kıymeti çoktur. Bunu da artık istihdama dönüştürmemiz gerekiyor. Birtakım sektörler başta olmak üzere hızlı bir şekilde genç nüfusun istihdamını sağlamak durumundayız. Son dönemlerde yine Doğu ve Güneydoğu’da tekstil sektöründe çok önemli bir atılımın gerçekleştiğini görüyoruz. Bu konuda Şanlıurfa’da da çok güzel çalışmaların yapıldığını duyuyorum. Bu istihdam konusunu da önümüzdeki dönemde çok önemli konuda öncelikli olarak görmemiz gerekiyor. Yaşanabilir şehirler ve istihdam. Bu iki alanda önümüzdeki süreçte kalkınmamızı daha fazla devam ettireceğiz.” şeklinde ifade etti.  

 

Yılmaz, “Hükümetimiz, alt yapıya büyük yatırımlar yaptı, eğitime, sağlığa, üniversitelere çok büyük yatırımlar yapıldı. Şimdi bu yatırımların meyvelerini toplama zamanıdır. Bir taraftan da güven ve huzur ileri bir gelişme kat etmiş durumda. Terörle mücadele konusunda önemli başarılar gösterilmiş durumda. Artık bölgemiz daha huzurlu bir bölgedir. Geçmişten gelen bir imaj var, o imajı ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bazen insanların zihnindeki dünya gerçek dünyadan daha fazla inatçı olur. Bölgemizin hem ülkemizde hem de dünyada daha iyi bir imaj elde etmesi lazım. Huzur ve güvenin kıymetini gerçekten bilmek lazım. Huzurun olmadığı yerde sosyal hayat, ekonomik kalkınma, demokrasi ve temel yaşam hakları olmuyor. Dolayısıyla daha demokratik bir ortamda, sosyal kültürel faaliyetlerin çok daha üst düzeyde yaşandığı bir ortamda kalkınma sürecimizi de inşallah gerçekleştirmeye devam edeceğiz.” sözlerini dile getirdi.  



Urfa Değişim

‘urfalı gençlere istihdam sağlamaya devam edeceğiz’ ‘Şanlıurfa gap’ın başkenti dediğimiz bir ildir’ ‘gap bölgesinde geçtiğimiz yıl 9 milyar dolarlık bir ihracat oldu’ ‘burada güneş de önemli bir kaynaktır’ yaşanabilir şehir ve istihdam çok önemli