Urfalı tiyatrocu kitapçı oldu

TAKİP ET

Tiyatrocu Hasan Ocakoğlu, kitap okuma konusunda farkındalık oluşturmak için Nazım Kitap Evi'nde tezgaha geçip kitap satışı yaptı. Teknolojinin kitap okuma oranını düşürdüğünü ifade eden tiyatrocu, gençlerimizin kitaba yönelmesini istiyoruz dedi.

Bahçelievler’de bulunan Nazım Kitap Evi, kitap okuma farkındalığını artırmak için farklı bir etkinliğe imza attı. Kitap evi tezgahını birkaç saatliğine Urfalı tiyatrocu Hasan Ocakoğlu’na bırakarak, gelen müşterilerin ünlü tiyarocu ile buluşmasını sağladı. İş yerine gelen müşteriler hem kitap aldı hem de Ocakoğlu ile tanışıp resim çektirdi.



Amaç farkındalığı artırmak
Urfa’da kitap okuma oranının çok yüksek olmadığını söyleyen Ocakoğlu, ‘’Şanlıurfa’da kitap okuma oranları yeni yeni artıyor. Aslında yeni jenerasyon gençlerimiz şu telefon ve tabletlerden biraz kurtulursa, okuma oranı daha da artar. Ben büyüklerimizle konuştuğumda, onlardan öğrendiğim kadarı ile, bundan 20 25 yıl önce daha fazla kitap okunuyormuş. Sadece Urfa olarak kısıtlamamak gerekiyor, o tarihlerde Türkiye geneli böyleydi. Akıllı telefonlar çıktıktan sonra maalesef sosyal medya ve oyunlar ile birlikte gençlerimiz okumayı ikinci plana attılar gibi geldi bana. Bu etkinliğin amacı tekrar farkındalık oluşturmaktır. Okumanın bize hayatın her aşamasında faydası olduğunu genç kardeşlerimize ve bizi izleyenlere iletmek istiyoruz’’ dedi.

Hem sanata hem hayata faydası var
Kitap okumanın hayatın bir çok alanında faydası olduğunu hatırlatan Ocakoğlu ‘’Okunan her kitabın insanın hayatına büyük etkisi var, bu sadece tiyatro, sinema ve diğer sanat dalları için değil, günlük içtimai hayatta bile bile çok lazım oluyor. Ne kadar çok okursak ufkumuz daha çok açılıyor, daha rahat insanlarla iletişim kurabiliyoruz, kelime dağarcığımız genişliyor ve daha çok bilgi sahibi oluyoruz’’ dedi.



Bir kitabı oyunlaştırmak istiyorum
Kitapların tiyatroyu beslediğini ifade eden Urfalı tiyatrocu ‘’Genelde hazır, yani tiyatro metni olan oyunları tercih ediyoruz, ama bunların da kitapları var zaten. Mesela geçen pandemi nedeniyle iptal olan bir oyunumuz vardı, Necip Fazıl Kısakürek hocamızın ‘Reis Bey’ oyunu hazırlamıştık, onunda kitabını alarak hazırlanmıştık. Günümüzde bu çok yapılıyor, yapılması da lazım, çünkü bazen okuduğumuz romanlar var, okurken gözümüzde canlandırıyoruz, bunu sahnede nasıl yağarız diye düşünüyoruz.  İlerleyen zamanlarda bir kitabı oyunlaştırmayı çok istiyorum ‘’ifadelerini kullandı.

Kitapla ilgili bir skeç gelebilir
Kitapla ilgili bir skeç yapmak istediğini dile getiren Ocakoğlu ‘’Mizah bazen anlatılan şeyi komik hale getiriyor, kitap okumanın çokta komik bir tarzda anlatılmayacağını düşünüyorum. Belki bir gün aklımıza güzel bir şey gelir bir mizahla anlatırız. Ama genel itibari ile ben çektiğim oyunlarda ve skeçlerde insanların etik değerlerine çok önem veriyorum, göz önünde bulundurmak istiyorum.  Nedir bunlar, kitap okuma,  örf, adet,  büyüklere ve küçüklere karşı davranış şekilleri bunları mutlaka anlatmak istiyorum’’ dedi.