Urfalı vatandaşlar pazardan eli boş dönüyor

TAKİP ET

Sebze ve meyve fiyatlarındaki artışlar Urfalı vatandaşları ikinci üçüncü kalite ürüne yöneltiyor.

Kış aylarının etkisini göstermesiyle birlikte sebze ve meyve fiyatlarında da değişikliği gitti. Özellikle asgari ve emekli ücretin artmasından sonra Pazar fiyatlarında ciddi artışların olduğunu söyleyen vatandaşlar birinci ürün kalite alamadıklarını kaydetti.

Zirve yapan hayat pahalılığı, vatandaşın belini bükmeyle birlikte artık Şanlıurfa’da da vatandaşlar taneyle, gramla ve hatta dilimle sebze almaya yöneldi.

Sebze ve meyve fiyatlarından dert yakınan vatandaşlar yetkililere sitem ederek “Fiyatların düşürülmesini istiyoruz” dedi.

“YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUM”

Sebze meyve fiyatlardaki artışları emekli ve asgari ücrete bağladığını söyleyen Eyyüp Tarta şunları kaydetti, "Asgari ücretle birlikte fiyatlar bayağı arttı. Allah aşkına asgari ücrete zam yapılmasın fiyatları da artmasın. Biz ücretlerimize zam falan istemiyoruz, Yeter ki bu ürünlere zam gelmesin. Yahu zam gelince her şeye zam geliyor, lütfen artık zam istemiyoruz. Eskiden 3-4 kilo aldığım üründen şu anda 1 kilo yarım kilo alabiliyorum.  Geçtiğimiz dönemlerde elimdeki poşetleri artık kaldıramayacak hale geliyordum fakat fiyatı 70-80 arası tutuyordu şu anda 2-3 poşet alıyorum 200-300'leri geçiyor. Bu halk bunu hak etmiyor lütfen yetkilileri göreve davet ediyorum." diyerek sitem etti.

“MEYVE YEME KÜLTÜRÜMÜZDEN UZAKLAŞTIK”

6 kişilik bir aile olarak zar zor geçimini sağladığını aktaran Mehmet Ala, "İnan ki fiyatlar çok pahalı, geçen sene evin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabiliyorduk şu anda evimizin hiçbir ihtiyacını karşılayamıyoruz. 6 kişilik bir aileyiz zar zor geçiniyoruz. Geçiniyoruz derken de öyle ahım şahım  bir geçim yapamıyoruz, zor artık geçinebiliyoruz. Bu pahalılığın nedenini sormak lazım. Bizler artık evimize erzak alamıyoruz, meyve sebze alamıyoruz. Bizler evde sebze meyve yeme kültürlerinden bile uzaklaştık.” ifadelerini kullandı.

“MAAŞLARA ZAM GÖSTERİP BELİMİZİ BÜKTÜLER”

Özellikle Şanlıurfa’da vatandaşların ikinci üçüncü kalite ürün yediklerinin altını çizen Ahmet Tat, "Beklediler emekli maaşa zam gösterip belimizi büktüler. Emekli ücreti alıyorum vallahi billahi ikinci üçüncü ürünü zar zor alabiliyorum. Normalde başka illerde bu ürünleri hayvanların önüne koyuyorlar ama bizler imkânsızlıktan dolayı ikinci üçüncü ürünlere yöneliyoruz. Düzgün bir alışverişte yapamama 150-200 lira harcadım fakat ne aldınız diye soracak olursanız her birinden yarımşar kilo ve ikinci kalite mal alabildim. Geçen dönemlerde 2-3 liraya aldığım elmanın kilosunu şimdi en düşük ve 2 kalite elmayı 8-9 liradan alıyorum.” dedi.

“İLLA HIRSIZLIK YA DA DİLENCİLİK Mİ YAPALIM”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Tat, “Şanlıurfa nerede ölü mal varsa fiyatları daha dünden fazla yüksek olarak vatandaşa sunuluyor. Vatandaşta mecburen alıyor.  Bir buçuk kilo domates aldım 30 lira ödedim. Ben o emekli maaşıyla nasıl geçineceğim.  Ya gidip hırsızlık yapacağız, ya cami önünde mendil sererim ya da ya dilenirim başka bir çıkar yol yok illa hırsızlık mı yapalım bu yaşımızdan sonra" diyerek tepki gösterdi. 

Fiyat artışlarından dert yanan Mahmut Bay "Fiyatlar gerçekten çok pahalı, ne alacağımızı bilemiyoruz. Belki imkânımız var alabiliyoruz, fakir fukara nasıl alacak?  Şanlıurfa'nın da maddi durumu ortada gerçekten yazık. Alışveriş için 200 lira ayırdım 100 liraya sadece meyveden her birinden yarım kilo aldım biraz da sebze alıp eve gideceğim." şeklinde konuştu.

Sebze ve meyve fiyatları Ahmet Tat