Urfalı Vekil ile HDP arasında Kürtçe diyalogu

TAKİP ET

Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özşavlı, "AK Parti'nin Kürtçe ile ilgili cesaretlendirici, teşvik edici adımlarından sonra her tarafta bunun meyveleri görülmeye başlandı." dedi. HDP ise konunun çarpıtıldığını iddia etti.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özşavlı, HDP'nin Kürtçe ile ilgili Meclise verdiği soru önergesine yanıt verdi. HDP'nin Kürtçe'ye kısıtlama getirildiği önergesi üzerine Özşavlı, "1925 tarihli bir belge, "Gonca-i bahar" adlı Kürtçe kitabın yasaklanması, tarih 1937, Şeyh Sait tarafından okunmuş Kürtçe plağın zararlı sözler taşıdığı gerekçesiyle toplatılması, yasaklanması. Tarih 1944, Bağdat'ta Necah basımevinde Kürtçe olarak bastırılmış olan 'Barbu' adlı kitabın dağıtılmasının, yurda sokulmasının yasaklanması. Böyle onlarca, yüzlerce belge var." dedi.

'Kürtçe'de 2 tabir var'

Özşavlı, "Bugün bilim adamlarının, Kürtçeyle ilgili edebiyatçıların, toplumsallaşmış Kürtçe ile kurumsallaşmış Kürtçe diye 2 tane tabiri vardır. Toplumsallaşmış Kürtçe, günlük hayatta Kürtçenin kullanılmasıyla ilgilidir. Kurumsallaşmış Kürtçe ise şöyle geçer: Kürtçenin 2002'den sonra TBMM'de, eğitim alanlarında, medyada, yerel yönetimlerde, mahkemelerde, camilerde ve sanat ortamında ve benzeri diğer alanlarda kullanılması anlamına gelir. Tarih dikkatinizi çekmiştir. 2003 yılında ilk defa Batman'da özel Kürtçe dil kursu açıldı, akabinde Muş'ta, Bingöl'de ve diğer illerde açılan kurslar bunu takip etti. Fakat aynı yıllarda ilgisizlikten dolayı bu kurslar kapanmaya başladı. Aynı yıllarda TRT 3 ve TRT 1 radyolarında Kurmançça ve Zazaca lehçelerinde programlar yapılıyordu. 2004'te çıkartılan bir yasayla yönetmelik hazırlandı, 2009'da TRT Şeş yayın hayatına başladı. Ak Parti'nin Kürtçeyle ilgili bu cesaretlendirici, teşvik edici adımlarından sonra her tarafta bunun meyveleri görülmeye başlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an-ı Kerim'i Kürtçeye çevirdi, basımını sağladı." diye konuştu.

"Birçok yerde Kürtçeyle ilgili adımlar atılmaya başlandı." diyen Milletvekili Özşavlı, "Günümüze gelince, artık Akademik olarak Kürtçe her yerde, isteyen üniversiteler Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünü açabilmekteler. Şu an itibarıyla Muş Alparslan Üniversitesi'nde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünün 41 öğrencisi var. Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünün 31 öğrencisi var. Bingöl Üniversitesi'nde aynı şekilde 41 öğrenci var. Bunlar, 2015'te başladı, hâlen eğitim veriyorlar. Geldiğimiz son nokta, doktora programı var. Bingöl Üniversitesi'nde şu an 8 öğrenci doktora programını kazanmış durumda. Kapatılan radyolar veya TV kanalları 6112 sayılı Kanun'un 8'inci maddesi ve diğer maddelerinde yer alan 'Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz. Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez.' maddelerine aykırı davrandıkları, aykırı yayın yaptıkları için kapatılmıştır." şeklinde konuştu.

HDP: Kurslar ilgisizlikten değil, KHK ile kapatıldı

HDP grubundan ise Kürtçe kursların ilgisizlikten değil, KHK ile kapatıldığı, Mardin'de öğretim üyelerinin Kürtçe konuştukları için görevden alındığı ve Kürt Dili Edebiyatı bölümünü okuyan mezunlara iş verilmediği belirtildi.

 

urfalı vekil ile hdp arasında kürtçe diyalogu ak parti Şanlıurfa milletvekili halil Özşavlı hdp in kürtçe ile ilgili meclise verdiği soru önergesi toplumsallaşmış kürtçe kürt dili ve edebiyatı