Urfalı yazarlardan Büyükşehir'e tanıtım tepkisi

TAKİP ET

Şanlıurfalı yazarlar Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan kitap fuarında kendilerine verilen standın yetersiz olduğu ve kendilerine yönelik hiçbir tanıtım yapma fırsatı verilmediğine tepki gösterdiler. İmza günü dışında kendi kitaplarını tanıtmalarına bile kota konulan yazarlar, durumu protesto ederek standı terk etti.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan 3.Ulusal Şanlıurfa Kitap Fuarına ulusal ve yerel şair-yazar katıldı. Ancak Şanlıurfalı yazarlara sadece giriş bölümünde alan verildi. Verilen stantta ise yazarlara ait herhangi bir tanıtım afişi bile konulmadı. Kitaplarını tanıtarak satmalarına bile kota konulan yazarlar tepki göstererek standı terk ettiler. Stantta ise sadece yazarların ismi yazılan kağıt kaldı.

 

Temizlik sınırlarının bile dışında kaldılar

Şanlıurfalı yazarlar için kurulan stant, fuarın temizlik alanı dışında kaldı. Temizlik görevlisi bile bu alanın kendine ait olmadığını belirterek standın çevresini temizlemiyor.

 

İmza günü olmasa hangi yazarların olduğu belli değil

İmza günleri dışında stantta kitaplarını tanıtma fırsatı verilmeyen yazarlar, sadece imza günlerinde ismi yazılı kağıdı ve kitaplarını stantta sergileyebiliyor. Bunun dışında stantta bulunan yazarların kim olduğu hangi kitapları yazdıkları ise bilinmiyor. İmza günü olan yazarlara ait tanıtım afişi bile stantta yer almıyor.

 

Geçen yılı mumla arıyorlar

Daha önce de kitap fuarlarına katıldıklarını belirten yazarlar, bugüne kadar böyle olumsuzluklara rastlamadıklarını belirttiler. Öyle ki geçen yıl da rahat bir şekilde kitaplarını tanıttıklarını belirten yazarlar, ilk defa böyle bir durumla karşılaştıklarını vurguladılar. Kendilerinin kitaplarıyla Şanlıurfa'yı tanıttıklarını söyleyen yazarlar, bu uygulama ile buna engel olduklarını ve geçen yılı mumla aradıklarının altını çizdiler.

 

'İmkanlar kısıtlı, tanıtım yetersiz'

Şanlıurfalı yazarlar adına gazetemize açıklamalarda bulunan Yazar Sadun Ak, "Biz Urfalı yazarlar olarak bize bu standı verdiler ama bu standın imkanları kısıtlı, tanıtımı yetersiz. Afişlerimiz yok, isimlerimiz yok, aynı zamanda geçen yıl yemek ikramı vardı bu sene onu da kesmişler sağolsunlar. Bu yıl herhangi bir tanıtım organizasyonu yok. Gerçekten rezalet bir durum var burada. Biz kitaplarımızın tanıtımını ancak imza günümüzde yapabiliyoruz. O günün dışında ne sergileyebiliyoruz ne tanıtabiliyoruz ne de satma imkanımız var. Kitaplarımız, tanıtımımız olmayınca gelen çocuklara hitap edemiyoruz. Mesaisi olan veya işi olanlar gelemiyor. Ancak saat 17.00'dan sonra gelebilenler oluyor. Bu saatten sonra hangi kitabın tanıtımını yapacağım, hangi kitabımı satacağım! Bizim zaten ulusal yayın gibi imkanımız yok. Sahip olduğumuz imkanlarla yazdığımız kitapları burada satmaya çalışıyoruz. Bu da bize tanınan haklardan ve  imkanlardan dolayı ileri geliyor." dedi. 

 

'Okumayı toplumumuza empoze etmek için buradayız ama bu fırsat verilmedi'

Şanlıurfa'nın zaten okumaktan uzak bir topluma sahip olduğunu ve okumanın aşılanması için tanıtıma gerek duyulduğunu söyleyen Sadun Ak, "9 günlük sürede bu standı bize ayırsalardı, yazarlarımız kendilerini tanıtsalardı, burada kitaplarımızı sevenlerimize, dostlarımıza, arkadaşlarımıza, Urfalı hemşerilerimize bunu tanıtma imkanı olurdu. Bir günlük sürede birkaç saat içerisinde biz neyi tanıtacağız, neyi söyleyeceğiz! Zaten toplumumuz kitap okuyan ve okumayı seven bir toplum değildir. Kitap okumayı yavaş yavaş toplumumuza empoze etmek gerekiyor. Bunu ancak bu olanaklar ile empoze edebiliriz. Başka şekilde şansımız yok. Biz bu kitapları okumayan insanlar için çıkarıyoruz. Okuyan insanlar zaten okuyor. Neyi kimi, nasıl okuyacağını, neyi alacağını biliyor. Benim sözüm onlara değil, okumayan insanlaradır. Bu insanlar okusunlar, kitabın farkına varsınlar. Kitabın iyi bir dost olduğunu görsünler o maksatla biz buradayız." ifadelerini kullandı.  

 

'Geçen yılı mumla arıyoruz'

Geçen yılı mumla aradıklarını vurgulayan  Ak, "Geçen yıl bizim tanıtım afişlerimiz vardı. Yarım saatte bir anons edilirdi. Yemek imkanları vardı. Arka tarafta ve ön tarafta isimlerimiz vardı. Ama bu sene bunların hiçbiri yok. Şuan bazı arkadaşlarımızın imza günü, bir tanıtım, bir afiş yok. Kitaplarda isimleri görülmezse zaten kim olduğu anlaşılmayacak. Dışarıda sadece bir liste var, onun dışında hiçbir tanıtım yok. Bir kota koymuşlar imza günleri dışında kitap satma şansımız yok. Bize öyle bir saat vermişler ki o saat içinde ne satalım, ne tanıtalım müsait olamayan işte olan arkadaşlarımız var. İmkanlarımız kısıtlı. Burayla ilgili kim yetkili ise onlara sesleniyorum, ben böyle bir organizasyon, böyle bir şey hiç görmedim ve yaşamadım. Gerçekten geçen yılki fuarı mumla arıyoruz." şeklinde konuştu.



Murat Doğan / Urfa Değişim



Şanlıurfa büyükşehir belediyesi kitap fuarı Şanlıurfalı yazarlar İmza günü haberler Şanlıurfa yazarlar