Urfalılar en fazla hamsi tüketiyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'da balıkçı tezgâhları yeni yılın ilk günleriyle hareketlendi. Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan balıkçı esnafı Mustafa Demirkol, Şanlıurfa'da en çok tercih edilen balık türünün hamsi ve palamut olduğunu söyledi.

Türkiye’de kış ayının başlamasıyla beraber sofraların vazgeçilmezi olan balıklar tezgâhlardaki yerini almaya başladı.

Balıkların içerisinde yer alan Omega-3 sağlık açısından oldukça önem taşıyor. Uzmanlar özellikle kış aylarında haftada en az 2 defa balık yenilmesi konusunda önerilerde bulunuyor. Balıkların türlerine göre faydaları değişkenlik gösterebiliyor.

Urfa Değişim mikronlarına konuşan balıkçı esnafı Mustafa Demirkol, balık fiyatlarının tavuk ve kırmızı et fiyatlarına göre çok daha uygun olduğunu söyleyerek havaların serinlemeye başlamasıyla beraber balıkların taze bir şekilde tezgahlarda yerini almaya başladığını vurguladı.

Demirkol, Şanlıurfalıların en çok tercih ettikleri balık türünün hamsi ve palamut olduğunu açıkladı.

“ŞANLIURFA’DA EN ÇOK TÜKETİLEN HAMSİNİN KİLOSU 70 TL”

30 yıldır Şanlıurfa’da balıkçılık sektöründe balık işiyle uğraştığını söyleyen esnaf Mustafa Demirkol, “Kış ayı geldi balık sezonu tamamen açıldı. Şanlıurfa’da şu anda balık satışlarımız iyi ama özellikle hamsiye talep çok fazla ondan sonrada palamut tercih ediliyor.

Balıklarımız her sabah saat 6’da taze taze tezgahlara iniyor. Hamsinin kilosu 70 lira, pişmişi ise 100 lira. Balık bize denizi olan Türkiye’nin dört bir yanından geliyor ama hamsi Trabzon’dan geliyor” dedi.

“GENİYLE OYNANMAYAN TEK ŞEY BALIKTIR”

Kış ayının gelmesiyle birlikte tezgahlarda 40 çeşit balık bulunduğuna vurgu yapan esnaf Demirkol, ”Bunların başlıcaları ise çupra, mercan, barbut, çinakop, sardarya, gümüş, levrek, napolyon, polyos, somon ve palamut gibi başlıca balık çeşitleri var. Tezgâhtaki en ucuz balık hamsi fiyatı 70 lira, en pahalı balıklar ise çupra kilosu 200 lira ve levrek ise 230 lira.

Bu zamanda geniyle oynanmayan tek şey balıktır. Bizimde balıklarımız hem taze hem de fiyatı gayet uygun.

Bu devirde tavuk etine güven olmuyor, kırmızı et ise başını almış gidiyor en sağlıklısı deniz ürünleri 1 kilo etin kilosu 350 lira olmuş onun için en ucuzu balık çünkü fiyatları 70 lira ile 230 lira arasında değişiyor” yorumunu yaptı.

“BALIK SAĞLIK AÇISINDAN OLDUKÇA FAYDALI BİR BESİN”

Balığın sağlık açısından faydaları saymakla bitmediği yönünde konuşan balıkçı esnafı Mustafa Demirkol, “balığın iyi geldiği başlıca hastalıklar ise şu şekilde, damar tıkanıklığı, hafıza kaybı, kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı, tansiyon, göz rahatsızlığı, çocuk gelişiminde ve daha birçok hastalığa iyi gelir.

Vücudumuzun birçok yerine faydası oluyor. İnsanlar kendilerini bu hastalıklardan koruyabilmek için balığı haftada en az bir kere tüketilmeli. Ben evde balığın yapılmasını tavsiye etmiyorum çünkü tadı ve lezzeti bizim burada yaptığımız gibi olmuyor” diyerek konuşmasını noktaladı.

Urfalı hamsi