Urfalılar verilecek yardımlarda uzlaşamıyor!

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, 10 ilimizde büyük hasarlara neden olurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan depremzedelere 10 bin TL yardım parası verileceğini duyurdu. Şanlıurfa'da uzun kuyrukları oluşturan bu yardım paralarının kime verileceği ise merak ediliyor.

10 bin lira yardım parasını kim alacak?
Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan Urfalılar verilecek olan yardımlar üzerinde ne yazık ki bir türlü uzlaşıya gidemiyor. 
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem tüm Türkiye’yi yasa boğmuştu. 10 ilimizi etkileyen büyük depremde çok sayıda kişi hayatını kaybetti. 


10 ilimizi etkileyen bu depremin ardından yaraların sarılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan depremzede ailelere 10 bin TL deprem yardımı yapılacağını açıkladı.
Deprem bölgelerinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizler şu anda bütün imkânlarımızı seferber etmiş vaziyetteyiz ve şu an itibarıyla bazı hazırlıkları yapıp, hasar tespitleriyle birlikte de ailelere belli desteğimizi inşallah vereceğiz. Şu an itibarıyla Hazine ve Maliye'den bu konuda belli bir bütçeyi ayırmış vaziyetteyiz. İnşallah bu bütçeyle beraber hasar tespitleriyle her ailemize onları bu süreçte rahatlatacak bir rakamı ki bunu inşallah 10 bin olarak şu anda planladık, 10'ar bin lira inşallah bu ailelere şu anda hükümet olarak ulaştıracağız.” dedi.


Şanlıurfa’da da hane başı destek ödemelerini duyan vatandaşların kimisi bankalarda kuyruk oluştururken kimileri ise e- devlet üzerinden arama yapmaya başladı. 
Adıyaman’da açıklamalarına devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan evleri hasar görüp başka yerlere taşınmak isteyenler için 15 bin liralık taşıma yardımı, konteyner kentler dışında barınacaklara ev sahibi olanlar için aylık 5 bin lira, kiracı olanlar için aylık 2 bin lira kira yardımı yapacaklarını söyledi. 
Şanlıurfa’da sabahın erken saatlerinde uzun kuyruklar oluşturan yardımların kimlere verileceği ise merak edilen konular arasında


“NORMAL ŞARTLARDA KİRACININ OLMASI GEREKİYOR”
Depremde evinin zarar gördüğünü belirten ev sahibi verilecek olan yardımların kiracının hakkı olduğunu söyleyen Mustafa Bayram şunları kaydetti “Normal şartlarda kiracının olması gerekiyor çünkü deprem sırasında o kiracı orada oturuyordu o korkuyu falan o yaşamıştır. Zaten evin kendisi ev sahibinin bu süreçte bu parayı ya kira parası olarak ya da ailesine harcayacak bence bu para kiracının olması gerekiyor.” dedi. 


“EVİMDE OTURAN KİRACIMDAN KİRANIN YARISINI ALMAYACAĞIM”
Daha sonra sözlerini şu şekilde sürdüren Bayram “Bende evimi kiraya veriyorum. Bir kiracım yıllık diğer kiracım aylık oturuyor. Yıllık olanın parasını peşin aldığım için belki ona bir şey yapamam ama kiracımın kira fiyatının yarısını almayacağım. Vali Salih Ayhan’da katılıyorum o sürede ev sahibi evdeyse para onun hakkıdır yok eğer kiracı varsa onun hakkıdır. Benim gelinim ve kızımda kiracıydı mesela onların da evleri zarar gördü tüm eşyaları zarar gördü yardım gelirse en azından bir nebzede olsa bu ihtiyaçlarını karşılayabilecekler.” ifadelerini kullandı.

 
“BİZLER BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ VE BİRLİKTE AYAĞA KALKACAĞIZ” 
Kira yardımlarının eşit bir şekilde dağıtılması gerektiğinin altını çizen Mustafa Gül “Bana göre kiracının da ev sahibinin de alması gerekiyor. Ben Malatya’dan kaçtım geldim evlerimiz zarar gördü ben kimseden yardım istemeden buraya geldim ve kendime ev kiraladım. Devletimiz vatandaşı için her şeyi yapıyor. Bakın depremzedeleri batıya yönlendiriyor onlara ev bulmaya çalışıyor. Bu depremden hepimiz etkilendik bu süreçte para sana gelirse benimdir gibi terimler kesinlikle yanlıştır. Bizler birlikte güçlüyüz ve birlikte ayağa kalkacağız.” diyerek birlik ve beraberlik mesajı verdi.  

“EV ZARAR GÖRDÜ FAKAT BİZLERDE ZARAR GÖRDÜK”
Verilen destek yardımının kiracıya verilmesi gerektiğini söyleyen Makbule Karlıdağ  “Ben şahsen de kiracıyım bana göre bu yardım kiracının hakkıdır. Deprem esnasında ben o evde yaşıyordum. O ev başıma da yıkılabilirdi çok şükür yıkılmadı, evet zarar gördü ama bizlerde zarar gördük. Bu durumda mağdur olan biri varsa buda kiracıdır o para kiracının hakkıdır.” şeklinde konuştu.
  
“SADECE BİRİLERİNE VERMEK OLMAZ HEPİMİZ ZARAR GÖRDÜK”
Verilecek olan yardımların sadece  bir tarafa değil depremde zarar gören herkese verilmesi gerektiğini aktaran Arif Sağ “Niye sadece birine verecek bu depremde herkes zarar gördü.  Devletimiz kiracısına da ev sahibine de bakacak güçtedir bana göre ikisine de verilebilir. Bu süreçte halkımıza destek vermemiz gerek depremin yaralarını hep birlikte sarmamız gerekiyor.” dedi. 

“URFALI EV SAHİPLERİ  KİRA ALMAMAZLIK ETMEZ”
Urfalı kiracıların her şekilde kira alacağını iddia eden Sevgi Şele “Verilen 10 liralık destek bana göre kiracının olması gerekiyor. Ev sahibi zaten kirasını alıyor ki Urfa’da ev sahipleri kira almamazlık etmez hepsi de kirasını alır. Bu 10 bin liralık yardım da gelse üstüne otururlar fakat onların bunu yapmaya hakları yok herkes hakkı olanı alacak. Bu para da kiracıların hakkı olacak.” ifadelerini kullandı.

KADER TOPAL/ URFA DEĞİŞİM 

Kahramanmaraş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şanlıurfa haber sondakika gündem