Urfalı depremzedeler "mevsimlik işçiyiz çadır kültürüne alışığız"

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetinde 2 depremin art arda yaşanmasından dolayı evlerine girmeye korkan Urfalılar her sene mevsimlik tarım işi için kurduğu çadırları bu kez de deprem için kurdu. Çadırlarda yaşayan depremzedeler yetkililerden seyyar lavaboların yapılmasını istiyor.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık deprem 10 ilde büyük hasara neden olurken binlerce can kayıplarına da neden oldu.

10 ilde hem can ve hem de mal kayıplarına neden olan deprem Türkiye'yi de yasa boğdu. Yaşanan facianın 9. Günü olmasına rağmen hala enkaz altında çıkan vatandaşlar var.

Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ’daki can kayıpları da her geçen gün biraz daha artıyor.

Urfalı depremzedeler ise burada fazla hasarların olmadığını söyleyerek ekiplerin diğer illere gitmesini istiyorlar.

Şanlıurfa’nın Eyyübi’ye ilçesinde mevsimlik tarım işiyle uğraşan vatandaşlar her sene mevsimlik tarım işi için kurduğu çadırları bu kez de depremden hasar görmemek için kurdu.

“ÇADIRLARDA YAŞAMAK REZİLLİKTİR”

Yaşanan depremde fazla hasar almadıklarını sadece korktukları için evlerine giremediğini söyleyen Eyyüp Devranlı “Çadırlarda her ne kadar yaşadığımızı söylesek de rezilliktir. Çadır insanın evi gibi olur mu hiç?” dedi.

“BİZLER ZATEN HEP ÇADIRLARDAYIZ FAKAT DİĞER YERLERDE İNSANLARIN SIĞINACAK YERLERİ YOK”

Yardımların tamamını çevre illere yapılmasını isteyen Devranlı sözlerini şöyle sürdürdü “Bizlere yardım yapılmasını istemiyoruz, bizden kötü durumda olanlar var yardımların oralara yapılıp vatandaşlarımızın kurtarılmasını istiyoruz. Biz halimize şükrediyoruz bizler zaten 6,7 ay hep bu çadırlarda yaşıyoruz fakat Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay şuan sığınacak bir çadır bulamıyor. Urfa bu kadar depremden etkilenmedi. Evlerimize giremiyoruz, eve girdiğimizde sanki bizi canavarlar kovalıyor. Yalvarıyorum diğer deprem bölgeleri için kimin elinden ne geliyorsa yapılsın” ifadelerini kullandı.

“URFA’YA YAPILACAK YARDIMLAR LÜTFEN DİĞER İLLERE YAPILSIN”

20 Seneden fazla mevsimlik tarım işiyle uğraşan Lütfü Ağaçlı bu duruma alışık olduklarını söyleyerek “Yaklaşık 8,9 gündür hep çadırda geçiyor günlerimiz evlerimize giremiyoruz. Çok şükür evlerimizde fazla hasar yok ama bizler eve girmeye korkuyoruz.  Yapılacak yardımların diğer illerimizde yapılmasını istiyoruz. Urfa çok şükür atlattı lütfen ekiplerin hepsi şuan enkaz altında olan vatandaşlarımıza yardım etsin. 20 seneden fazladır ben mevsimlik tarım işine gidiyorum. Yaz kış demeden bizler bu çadırlarda kalıyoruz. Yeri geldiğinde yazın Kayseri, Sivas’a çapa işine gidiyorum, kışın da Adana’ya portakal toplamaya gidiyorum yani bizler bu duruma alışığız.” şeklinde konuştu.

“İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILAMAK İÇİN MECBUREN EVLERİMİZE GİRİYORUZ”

İhtiyaçlarını karşılamak için evi kullanıp tekrardan çadırlara döndüğünü aktaran Hasan Çollu, “Bizler çadıra alışığız fakat deprem oldu mu insan korkuyor. Sadece biz büyükler olarak değil, şuanda çocuklarda var yanımızda onlar korkuyor. Bizler mevsimlik işe gittiğimiz zaman en azından böyle felaketlerle karşı karşıya değiliz. Şu anda evlerimiz sağlam fakat çocuklarımız eve girmek bile istemiyor çünkü korkuyorlar. Korktukları için maalesef bizlerde çadırlarda kalıyoruz. Gündüz 5,10 dakikalığına eve gidip eksik olan malzemelerimizi alıp ihtiyaçlarımızı karşılayarak tekrardan çadırlara geliyoruz.” dedi.

“AFAD TARAFINDAN ÇADIRLAR KURULMADI KENDİ İMKÂNLARIMIZLA KURDUK”

Kendi kurduğu çadırlarda yaşadığını söyleyen Mustafa Ağaçlı, “Bizler depreme uyanık olarak yakalandık ve hemen dışarı kaçma fırsatımız oldu. Bizim bölgeye AFAD tarafından çadırlar kurulmadı bizler tamamen kendi imkânlarımızla kurduğumuz çadırlarda kalıyoruz. Çok şükür evlerimizde zarar yok fakat televizyonu izlediğimizde 3,4 deprem geliyor yönünde hep haberleri görüyoruz. Hal böyle olunca çok korkuyoruz ve bu yüzden evlerimize giremiyoruz. Bir yetkili çıkıp bizlere evlerinizde bir şey yok girebilirsiniz derse bizler evlerimize döneriz.” sözlerine yer verdi.

“SEYYAR LAVABOLAR İSTİYORUZ”

Özellikle kadın ve çocukların deprem bölgelerinde çok zorlandıklarına dikkat çeken Ayşe Ağaçlı şunları kaydetti: “Deprem ilk olduğunda çok korktuk şükürler olsun ki şuan daha iyiyiz. Çadırlara alışığız fakat memleketin ortasına kurduğumuz çadırlarda en büyük sıkıntımız lavabo sıkıntısı, burada ihtiyaçlarımızı karşılayacak seyyar lavabolar istiyoruz.” diyerek yetkililere seslendi.

KADER TOPAL/ URFA DEĞİŞİM

Kahramanmaraş merkezli deprem Kahramanmaraş Urfalılar haber