Urfalılara göre işsizlik düşmedi!

TAKİP ET

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından son açıklanan verilere işsizlik tek haneli rakamlara düştü. Gazetemize konuşan vatandaşlara göre ise işsizlik Şanlıurfa'da düşmedi, aksine artıyor iddiasında bulundular. Yine vatandaşın iddiasına göre, çoğu vatandaş asgari ücret altında çalışıyor.

KADER TOPAL Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) işsizlik rakamlarını açıkladı. Buna göre, Haziran ayından bir önceki aya göre işsizlik tablosu 136 bin kişi azalarak 3 milyon 541 bin kişi olurken İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile %10,3 seviyesinde gerçekleşti. Şanlıurfalı vatandaşlara göre ise işsizlik kentte had safhada, iş bulan gençler ise asgari ücretin altında çalışıyor. Gençlerin iş beğendiği yönündeki söylemlere ise vatandaşlar tepki gösterdi.

İşsizlikle boğuştuklarını ifade eden vatandaşlar, yetkililerin istihdamı artıracak adımlarını hızlandırmasını istediler.

Genç ve kalabalık nüfusa sahip olan Şanlıurfa’da kimisi işsizliği iş eksiğine bağlasa da kimisi de iş beğenmemezliğe bağladı.

“BU KADAR İŞSİZLİK VARKEN TUİK NASIL İŞSİZLİK AZALIYOR DİYOR”

Şanlıurfa’da işsizliğin had safhada olduğunu ve TUİK verilerinin yalan olduğunu söyleyen Adnan Çelikay: “Türkiye'de iş kaldı mı ki işsizlik oranları ölçülüyor. Milletin hali zaten apaçık ortada değil mi? İşsizlik nasıl bitiyor anlamış değilim. Esnaflarımızın çoğu bile dükkanı açık akşama kadar bir şey satmıyor. Böyle çalışanlar varken mi işsizlik bitti diyorlar. Böyle işe diyeceklerse esnaf olmam bir iş yapmam daha iyi.” dedi.

“DAHA ÖNCE AK PARTİ’YE OY VERDİM AMA ŞİMDİ CIVITTILAR”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Çelikay: “Ben kendim çiftçiyim, çiftçilikle uğraşıyorum boğaza kadar borca battım. Çiftçiliği öldürdüğü gibi diğer vatandaşları da öldürdüler. Çalışan biri bile sadece evin kirasını ve faturaları ödeyebilir. Türkiye'de çalışmak boş, bir eziyetten başka bir şey değildir. TUİK verileri zaten hep yalan söylüyor kendi kafalarına göre kurup oynuyorlar. Onlara göre işsizlik oranı yok. Herkes mutlu dünya dört dörtlük dönüyor. İşsizlik istatistiklerini neye göre belirliyorlar. Ben aynı zamanda koyu bir Ak partiliyim ilk 8 dönem oyumu da vermiştim, fakat onlarda o 8 dönemden sonra iyice cıvıttılar.” diyerek ekledi.

“EKONOMİK ÇÖKÜŞ İÇERİSİNDEYİZ”

Türkiye’nin şuan ekonomik çöküş içerisinde olduğunu söyleyen Ahmet Dursun: “İşsizlik verileri neye göre kime göre düştü. Şu an herkes işsizken utanmadan bir de veriler düştü mü diyorlar. Şu an ekonomik çöküş içerisindeyiz. İstatistiklerin hepsi yalan söylüyor. Ortalık şu an işsizlikten geçilmezken işsizlik düştü nasıl diyelim. Şu an bir evde kaç kişi çalışıyor bir evde 10 kişi varken ikisi ya çalışıyor ya da çalışmıyor. Çalışsa bile Şanlıurfa gibi bir yerde asgari ücret alan çok az insan var Şanlıurfa'da herkes asgari altı verdiği için çalışsa da çalışmasa da bir yeri doldurmuyor.” diyerek tepki gösterdi.

“BANA İŞ GÖSTERİN 70 YAŞINDA GİDİP ÇALIŞIRIM”

Şanlıurfa’da okuduğu bölümün işini yapamayan yüzlerce gencin olduğunu anlatan Mehmet Ulusoy Şanlıurfa’da neresi asgari ücret veriyor diyerek şunları söyledi: "İşsizlik aldı başını gidiyor, işsizlik verileri nasıl düşüyor anlamış değilim. Kim iş sahibiymiş ya da kim çalıştı okuduğu bölümün işini yapıyor. Bana iş gösterin 70 yaşında adamım ben gidip çalışırım. İşsizlikten artık bıktık. Buradan 10 kişiyi çevirin 9'u ya işsizdir ya da emeğinin karşılığının altında çalışıyordur. Urfalı gençler iş beğenmiyor diyorlar Urfa'da ne iş var mı ki gençler beğensin bir kere Urfa'da iş seçme şansımız bile yok. Ne iş olsa çalışırız kafasındayız. Urfa'da doğru dürüst bir sanayi mi var.” şeklinde konuştu.

“HERKES HAYATINDAN MEMNUN”

Hayat şartlarının zor olmasına rağmen herkesin halinden memnun olduğunu anlatan İsmail Çiçek: "Evet hayat şartı her geçen güne rağmen biraz daha zorlaşıyor ama bu durumda kimse halinden şikayetçi değil. Herkes zam var diyor perişanız diyor ama herkes lüks peşinde, insanlara dönüp bakıyorsun en lüks araçlara biniyorlar en lüks telefonları kullanıyorlar. Eğer gerçekten ortada bir kriz varsa ve gerçekten işsizlik varsa bu insanların çıkıp seslerini duyurması gerekiyor. Demek ki kriz diye bir şey yok, işsizlik diye bir şey yok. İnsanlar bu konuda ikiyüzlü davranıyorlar. Adamlar bakıyor durumları yerinde "Ben bu şekilde yaşarım" diyorlar. Herkes halinden memnun diyebilirim. Halinden şikâyetçi olanların şikâyetlerini bir an önce dile getirmesini isterim.” ifadelerini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu işsizlik Şanlıurfa