Urfalıların vazgeçilmesi künefe ve şıllık tatlısı

TAKİP ET

Şanlıurfa'da her sene kış ayının gelmesiyle birlikte sofraları süsleyen tatlılar ne yazık ki bu sene ekonomik sıkıntılardan nasibini aldı. Şanlıurfalı esnaf Mehmet Ericek, işlerinin düştüğünü söyleyerek sitem etti.

Gün geçtikçe artan maliyetler sonrası tatlı ürünlerine yüzde 100'ü aşan zamlar görüldü.

Şanlıurfa kültürü ve tatlıları ile sık sık ön plana çıkan kentlerin arasında yer alırken, bunların başında ise tatlıları yer alıyor. Urfa’ya gelen turistler şıllık tatlısı ve künefeden vazgeçemiyor.

Havaların soğumasıyla, vatandaşların tercih ettiği ve sofraların vazgeçilmezi olan tatlılarda artık lüks olmaya başladı. Tatlıya giren malzemelerde yaşanan artış beraberinde yüzde yüzü aşan zamlar getirdi.

Şanlıurfa’da esnaflık yapan Mehmet Ericek, “Ekonomik sıkıntılardan sonra Şanlıurfa’da en çok satılan künefe, şıllık tatlısı ve katmere bile talep yok denecek kadar azaldı. Peynirli künefe tepsisi 250 TL, hazır katmer, şıllık dediğimiz tatlılarımız ise 300 TL den satışa sunuluyor” dedi.

“ŞANLIURFALILARIN MEŞHUR TATLISI KÜNEFE VE ŞILLIK TATLISI DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR”

Şanlıurfa’da esnaflık yapan Mehmet Ericek ekonomik sıkıntılardan dolayı işlerinin düştüğünü söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: “İşlerimiz şu anda kış ayı olması, alım gücünün düşük olması ve ekonominin yüksek olması nedeniyle müşterinin az olmasından kaynaklı biraz düşüş var.  Aslında bu sadece bizde değil piyasa geneli böyle ekonomik sıkıntılar hepimizi olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Genellikle Şanlıurfalıların meşhur tatlısı künefe daha çok tercih ediliyor. Tabii bizim daha çeşitlerimiz çok fazla, hazır kadayıf olsun katmer çeşitleri olsun, Şanlıurfa’nın meşhur şıllık tatlısı olsun birçok tatlı çeşidimiz mevcut şuanda yani ekonomi ne kadar kötü de olsa Şanlıurfalar tatlıyı bir şekilde almaya çalışıyorlar.” dedi.

“MALİYETLERİN YÜKSELMESİ İSTER İSTEMEZ FİYATLARI DA BİR HAYLİ YÜKSELTMEYE BAŞLADI”

Bizler Şanlıurfa’da künefeyi tepsiyle satıyoruz diyen esnaf Ericek, “Zamlar gelmeden önce künefe tepsisi gayet uygundu makul bir fiyata veriyorduk ama şu anda zamlardan sonra fiyatlar biraz yükseldi. Peynirli künefe tepsisi 250 TL, hazır katmer şıllık dediğimiz tatlılarımız ise 300 TL’den satışa sunuluyor. Maliyetlerin bu kadar yükselmesi ister istemez fiyatları da bir hayli yükseltmeye başladı, sermaye yükseldi ve fiyatları arttı.  Künefenin için de kullandığımız peynir, katmer, fıstık bu tarz şeylerin fiyatı yükseldiği için fiyatlarda bir hayli yükselmiş durumda. Tabi yine istihdamı korumaya çalışıyoruz personellerimizi azaltmadık ve hizmeti en iyi şekilde devam ettirmeye çalışıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“BİZDE MEVCUT 7-8 ÇEŞİT FARKLI TATLI BULUNUYOR”

Şanlıurfa’da sıra gecelerinin vazgeçilmezi olan tatlılarda yoğunluk başladı ve kültür devam edildiği için bizlerde tatlılarımızı oralara göndermeye çalışıyoruz diyerek konuşmasına devam eden Mehmet Ericek, “Oradaki işlerde bayağı düştü geçmiş senelere göre parasal olarak yükselme var ama iş olarak kazanç olarak düşüş yaşanıyor. Turistlerin Şanlıurfa’ya gelirken ilk söyledikleri ve ismini telaffuz ederken zorlandıkları ama yedikten sonra memnun kaldıkları şıllık tatlısı bizlerde hala devam ediyor.  Şanlıurfalılar en iyi hizmete ve her şeyin en güzeline layık insanlar inşallah ekonomi düzelir fiyatlar da düşse her şey daha güzel ve yerinde olacak. Bizde mevcut 7-8 çeşit farklı tatlı bulunuyor. Şanlıurfalar ise en çok künefe, katmer ve şıllık bizim bu dörtlü tatlımız hiçbir zaman vazgeçilmez ve her zaman yenilen bir tatlıdır. Turistler şu anda daha çok şıllık tatlısı ve künefeyi tercih ediyorlar” dedi.

Şanlıurfa Mehmet Ericek ekonomik sıkıntılar