Uyuşturucu kullanımında Urfa bölgede ilk sırada

TAKİP ET

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik, Urfa'nın bölge kentlerine oranla uyuşturucu kullanımında önde olduğunu söyledi. Bunun temelinde ise şehrin genç nüfusu ve işsizlik gibi etkenlerin olduğunu ifade etti.

Son dönemlerde Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğünün yapmış olduğu operasyonlarda zehir tacirlerine ağır darbeler vuruldu. Geçen hafta kentte yapılan çalışmalar sonucunda gözaltına alınan yirmi bir kişiden on tanesi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Urfa şehir merkezinde ve ilçelerinde düzenlenen operasyonlarda ise kilolarca uyuşturucu ve envai çeşit hap ele geçirildi. Yapılan tüm bu çalışmaları ve Urfa’nın uyuşturucu ve tütün ürünleri kullanım karnesini Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik ile değerlendirdik.

 

Yeşilay'ın yüz yılı aşkın bir süredir ülkemizde madde ve alkol bağımlılığı başta olmak üzere birçok zararlı alışkanlıkla mücadelede ettiğini belirten Muharrem Çelik, Türkiye dışında 70 ülkede ve 102 üniversite ile birlikte çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bu çalışmaları Dünya Sağlık Örgütü'nün kriketleri kapsamında yurt içinde ve yurt dışında din, dil ve ırk ayrımı yapmadan devam ettiğini ifade eden Çelik, “Bugün Yeşilay Şanlıurfa’da toplumu bilinçlendirmede, Türkiye Bağımlıklarla Mücadele (TBM) projesi adı altında bin 500 rehber öğretmen ve pedere ile görevlendirildi ve hepsi eğitimden geçti. Öğrenciler ve velilere eğitimler vererek yapılmaması gerekenler ve yapılması gerekenler adı altında çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Buna yönelik sanatsal faaliyetler, etkinlikler, sosyal aktiviteler ve geziler bunlarla yanlış alışkanlıkların önüne geçmeye çalışıyoruz. Şanlıurfa şubesi komisyonlarımızla, kadın komisyonu, gençlik komisyonu, sanat komisyonu, dış ilişkiler komisyonu, basın komisyonu, sistematik bir şekilde çalışmalar yapmaktayız. Şanlıurfa Yeşilay bu misyonla bu anlamda bağımlı olanlar için tedaviye cevap vermeleri adına genel merkezimizin talimatlarıyla Valiliğin desteğiyle YEDAM Haşimiye de ayakta tedavi ve görüşmeler psikolog uzman kişiler tarafından yapmaktalar randevu sistemiyle çalışmakta. Türkiye genelinde 60 YDM merkezimiz var tabi hedef 100 YEDAM olması çabasındayız.'' dedi.

 

''Urfa diğer illerden önde ''

Şanlıurfa'nın konum olarak bir geçiş noktası olduğuna dikkati çeken Muharrem Çelik, madde kullanımında çevre illere göre daha yüksek rakamlarda olduğumuzu söyledi. Çelik, Sayın Valimiz Abdullah Erin, göreve geldiğinden beri, madde bağımlığı ile mücadele faaliyetlerin gerçekleşmesi adına projelerde bulundu, kendisi bu konuda oldukça duyarlı ve ilgili kitap ve kitapçıklar hazırlayarak kimin ne yapacağı konusunda görevlendirmelerde bulundu. Yapılan araştırma sonucu Urfa, diğer illere göre madde bağımlığın da daha ileride olduğu kanıtlandı. Maalesef Urfa diğer illere göre önde’ ‘ifadelerini kullandı.

 

Okullarda gerekli çalışma yapılıyor

Genç nüfusun fazla olmasının rakamları etkilediğini söyleyen Muharrem Çelik,

“Okullarda rehber öğretmenlerle yani TBM dediğimiz çalışmayla bu öğretmenleri her hafta bir okula gönderiyoruz, orada eğitim veriyorlar. Kadın komisyonumuz da ise daha çok kız çocukları ve genç kızlara yönelik paneller hazırlıyor. Bu süreçte sanata evet zararlı alışkanlıklara hayır paneller adı altında sunumlar yapıyoruz. Bu yılın eğitim ve öğretimini bilmediğimiz için net bir şey söyleyemiyorum. Ancak genel olarak, okulların denetlenmesi, gözetilmesi ve okul polislerin aktif hale gelmesi, her okulda bir polis olması gerekmez fakat okul müdürlerin en az bir polisle irtibat halinde olması gerekiyor. Bizim için en çok öneme arz eden konu, okulların güvenlik kamera sistemin olması. Her okulda bunun olması gerekiyor. Okullarda olsun, okul çevresinde olsun, zararlı insanların olabileceği düşüncesindeyiz. Bu anlamda hepimize sorumluluk düşüyor vatandaşlarımıza çağrımız bu tür durumlar ve şüpheli kişiler gördüklerinde yetkililere bildirmeleridir. '' dedi.

 

Çözüm nedir?

Şanlıurfa genelinde suç bazında uyuşturucu üreticisi olan kişilerin, tüketici sayısından çok az olduğunu ifade eden Muharrem Çelik '' Bilinçli bir toplum olmak gerekiyor. Aile ilişkilerin güçlü olması gerekiyor, bireylerin çocuklarıyla ilgilenmeleri, çocuklarını yalnız bırakmamaları gerekiyor. Gençlerimiz sorunlarını sevinçlerini paylaşmalılar ve ebeveynlerin çocuklarıyla beraber vakit geçirmeleri gerekiyor. Çocuklar hata yapsa bile onları ötekileştirilmemelidir. Sorunları şiddet yöntemleri ile  asla çözmesinler. Ebeveynler, çocuklar için büyük örnek teşkil ediyor çocuklarına örnek olması çok önemli. Örneğin anne babanın kötü alışkanlığı varsa çocuk onlarda gördüğü için oda o alışkanlığı ediniyor.” diyerek sözlerine son verdi.



Gülbahar Balta / Urfa Değişim