Uzaktan eğitime geçiş bir çözüm değildir!

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7,7 ile 7,6 şiddetindeki iki depremin art arda yaşanması 10 ilde etki bırakırken geçtiğimiz dönem pandemi nedeniyle uzaktan eğitime geçen üniversiteler bu kez de deprem nedeniyle uzaktan eğitime geçti.

11 Mart 2020’de Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının tespitinin yapılmasıyla birlikte üniversiteler 16 Mart’ta 3 haftalık tatile ve ardından uzaktan eğitimle devam ettiler.

6 Şubat'ta meydana gelen iki şiddetli Kahramanmaraş depremi 10 ilde büyük yıkıma yol açtı. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Osmaniye, Adana, Kilis, Elazığ illeri için 3 ay süreyle OHAL ilan edildi.

Yüzyılın felaketinde arama kurtarma çalışmaları iki il için sürerken bilanço her geçen gün ağırlaşıyor. Son belirlemelere göre can kaybı sayısı 42 bin 310 kişiyi aştı.

Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle evleri yıkılan ve yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan vatandaşlar yurtlara yerleştirilirken, öğrenci ve veliler ise üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesine sitem etti.

Pandemi nedeniyle kapanan Üniversitelerin deprem nedeniyle kapatılmasının yanlış karar olduğunu düşünen vatandaşlar, “En basit şeyde bile okulları kapatmak okumaya önem vermediğimizin en büyük göstergesidir. Siyasetçiler sadece depremzedeler dışarda kalmasın kimse bize bakmasın dedikleri için hemen okulların kapanmasına çözüm olarak bakıyorlar.” diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi.

“BU ŞEKİLDE DEVAM EDERSEK EĞİTİMİ KÖKTEN BİTİRMİŞ OLACAĞIZ”

Üniversiteler için verilen uzaktan eğitim kararını mantıklı bulmadığını söyleyen Ali Temtek, “Bence bu alınan karar yerinde bir karar değildi ve eğitim zaten pandemi döneminde yeterince aksamıştı. Bizler dışarda eğitime önem veren bir ülke gibi gözüksekte maalesef eğitime önem vermeyen bir ülkeyiz. Bir şey olduğunda direk okul kapatmak mantıklı bir karar olamaz. Pandemi döneminde zaten okullar 2 sene kapanmış ve eğitim baya gerilemişti eğer bizler deprem döneminde de böyle kapatsak eğitimi kökten bitirmiş olacağız.” dedi.

“EĞİTİME ÖNEM VEREN BİR ÜLKE DEĞİLİZ”

Alınan kararın daha farklı olması için fikir üreten Temtek, “Şöyle yapılabilirdi mesela, deprem bölgelerinde eğitim gören öğrenciler diğer illere nakilleri yapılabilirdi. Orada eğitimlerine devam eder ve tekrardan eğitimlerinden geri kalınmazdı. Öğrencilerimiz zaten pandemi sürecinde yeterince hırpalandılar bari bu dönemde olmasınlar. Tek bildiğim eğitime önem veren bir ülke değiliz.” şeklinde konuştu.

“ÖĞRENCİLER NAKİL SİSTEMİ İLE EĞİTİMLERİNE DEVAM EDEBİLİRDİ”

Okulların kapanmasının depreme çözüm olmayacağının altını çizen Kadir Kuş, “Ülkede eğitime ara verilmesi tamamen kötü oldu. Bu durum sadece bir çözüm değildir, bununla birlikte farklı kararlar alınabilirdi. Zaten verilen eğitimler çok iyi diyemem okullar kapanınca bu durum daha kötü oluyor. Öğrenciler nakil sistemi ile eğitimlerine tekrardan devam edebilirdi. Zaten okul kapatmak çözüm olmayacaktır binlerce genç bu durumu etik bulmuyor. Bu tarz konular için önlemlerin daha önceden alınması gerekiyordu bu tür olaylar zaten hep yaşanılıyor ve artık alışık olduğumuz durumlar, işte bu yüzden önlemlerin alınması gerekiyor. Pandemide de bunu görmüştük ve uzaktan eğitimin işe yaramadığını hepimiz görmüştük. Tekrardan bu kararın alınması bana göre mantıklı değildir. En ufak bir şeyde okullar kapansa eğitim diye bir şey kalmaz. Örgün eğitimde zaten doğru dürüst eğitim verilmiyor birde böyle kapanınca eğitim tamamen ortadan kalkıyor.” ifadelerini kullandı.

“ALINAN KARARI OLUMSUZ BULUYORUZ”

Üniversite öğrencisi Fatih Uysal verilen karara tepki vererek “Bizler pandemide zaten okul okuyamadık. Tam ayağa kalktık artık eğitimimize devam edeceğiz dedik bu kez de deprem felaketi yaşandı ve okullar tekrardan kapandı. Bu durumun öyle olması bizim için çok kötü oldu ve bizleri olumsuz yönde etkiledi.  Alınan kararı olumsuz buluyoruz. Bana göre depremde zarar gören illerin diğer illere gönderilip eğitimlerine devam etmeleri gerekiyordu böyle bir karar alınsaydı daha iyi olurdu. İstanbul’da mesela zarar gören okullar diğer okullar nakilleri yapılarak öğrenciler tekrardan eğitimlerine devam etmişlerdi.” dedi.

“UZAKTAN EĞİTİME GEÇİŞ BİR ÇÖZÜM DEĞİLDİR”

Uzaktan eğitimin yararlı olmadığını aktaran Eyyüp Portakal, “Uzaktan eğitim ile örgün eğitim asla bir olamaz.  Bizler zaten bunu pandemi sürecinde de gördük. Uzaktan eğitimde öğrencinin sadece sistemde olduğunu görebiliyorsun bazı ailelerimiz öğrencileri sınıfta kalmasın diye onların yerine derslere giriyor. Öğrenciler dönem sonunda tek bir şey bilmiyor. Bana göre eğer bu şekilde devam ederse zaten eğitim yoktu bu olanla birlikte eksilere gideceğiz. Temeli sağlam olan okullara öğrencilerin nakilleri yapılabilirdi. Eski dönemlerde öğrenciler zaten birleştirilmiş sınıflarda okuyordu hiç olmadı bu sene de öyle devam etselerdi uzaktan eğitime geçiş bir çözüm değildir.” şeklinde konuştu.

Kader Topal / Urfa Değişim

Kahramanmaraş Şanlıurfa uzaktan eğitim hibrit eğitim deprem