'Üzerimize düşeni yaptık; yapmaya devam ediyoruz'

TAKİP ET

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, koronavirüs salgınıyla mücadele ve diğer rutin çalışmalarla ilgili Şanlıurfa'daki yerel gazetelere açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Belediyesi olarak üzerine düşeni yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini belirten Başkan Beyazgül, koronavirüsle mücadelede kararlarını hızlı bir şekilde uygulamaya geçirdiklerini belirtti. Beyazgül, 'Alınan önlemler doğrultusunda kentimiz iyi ama yine de evde kalmalıyız.' dedi.

Dünyayı tehdit etmeye devam eden koronavirüs ile ilgili açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “Vatandaşların yöneticilerden bilgi almak hakkı vardır.  Bizler de bu süreçte yaptığımız ve yapacağımız çalışmaları hizmet ve halkımızı bilgilendirmek amaçlı yapıyoruz.

Virüsle birlikte dünya üzerinde bir dijitalleşme sürecinin başladığını söyleyebiliriz.” diye konuştu.  

 



‘Bu kadar şehir hastanesine gerek olmadığını savunanlar…’

“Ülke olarak çok önceden aldığımız tedbirler neticesinde bugün Avrupa ülkelerine nazaran daha iyi durumdayız” diyen Başkan Beyazgül, “Ülke olarak birlik, beraberlik içerisinde alınan önlemlere uyarak, yaşanan bu kötü badireyi de atlatacağız. Bunun yanında önlemler noktasında daha öncesine de gidersek zamanında 'bu kadar şehir hastanelerine ihtiyaç yok' diyenler bugün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ne kadar haklı olduğunu görüyorlar. Belediye olarak Valiliğimiz ile birlikte uyumlu bir çalışma içerisindeyiz. Ankara'da alınan kararların neticesinde bizler de şehrimizde bu kararları hemen uygulama noktasında hızlı adımlar atıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

‘Şanlıurfalıların gerekli hassasiyeti göstermelerini rica ediyorum’

Beyazgül, “Alınan önlemler neticesinde şehrimiz şuan iyi ama bizler yine de çağrımızı yenilemek istiyoruz. Evde Kal Şanlıurfa, Evde Hayat var, mecbur kalmadıkça da dışarı çıkmayalım. Bu noktada hemşehrilerimizin gerekli hassasiyeti göstermelerini önemle rica ediyorum. Koronavirüs kapsamında; Şubat ayından bu yana 130 personelimizle, şehrimizin birçok noktasında çalışmalarımız devam ediyor.





Şubat ayı başında Ankara'dan bizlere ulaşan genelge olmamasına rağmen vatandaşlarımızın mağdur olmaması adına su kesintilerini durdurduk. Var olan su kesintilerini de iptal ederek tüm vatandaşlarımızın su ihtiyacını karşılama noktasında kurum olarak üzerimize düşeni yaptık. Daire Başkanlıklarımızla koordinasyonu sağlamak amacıyla Türkiye'de ilk telekonferans sistemini 15 Marttan itibaren aktif ettik. Bunun yanında halkımızın yoğun olarak kullandıkları alanları düzenli olarak dezenfekte çalışmalarına başladık. Hemen akabinde Türkiye’de ilk  dezenfekte istasyonunu 18 Martta; şehir merkezinde 2 farklı noktada araç dezenfektesi başlattık. Bu çalışmamızı ilçelerimizde de uygulama çalışmalarımız başladı. Kadın destek merkezlerimizde günlük  5 Bin adet maske üretimine başladık. Teknokent’de, sağlık çalışanlarımız için aylık 6 bİn siper maske üretimi çalışmalarımız da başladı. Maske dağıtım noktasında ilçe belediyelerimiz pazar yerlerinde dağıtım gerçekleştiriyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de toplu taşıma araçlarımızda maske dağıtımı işlevini gerçekleştiriyoruz. Şanlıurfa’daki tüm yolcu terminalleri ve toplu taşıma araçlarımız düzenli bir şekilde dezenfekte edilmektedir. Genelge öncesinde bizler şehrimizde karar alarak tüm toplu taşıma araçlarında para kullanımı kaldırdık.” sözlerine yer verdi.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Beyazgül ile yapılan röportajın tamamı şöyle:

 

Koronavirüs ile Büyükşehir Belediyesi çalışmalarında nasıl değişiklikler gerçekleştirildi?

İl Hıfzıssıhha Kurulunda Koronavirüs ile ilgili alınan kararları; diğer kurumlarımız ile gerçekleştirilen koordinasyonunda neticesinde gerçekleştiriyoruz.

 

 

Toplama merkezlerinde sabit bir noktada vatandaşlarımıza maske dağıtma olabilir mi? Bunun yanında şehir içi toplu ulaşımda ne gibi kararlar alındı?

İl Hıfzıssıhha Kurul Kararı İle Covid-19 tedbirleri Kapsamında; tüm toplu taşıma seferleri saat 21.00'e kadar yapılacaktır. 63 No'lu Balıklıgöl toplu taşıma hattı geçici bir süreliğine durdurulmuştur. Burada ki temel amaç kalabalık alanları seyrekleştirmek.

 



Maske konusunda çalışmalarınız hangi aşamada?

Maske üretimimiz devam ediyor. Üretim sayımızı arttırdıkça tüm halkımıza ulaştıracağız. Şanlıurfa'mızdaki tüm vatandaşlarımıza ulaştırma gayreti içerisindeyiz?

 



Koronavirüs kapsamında sosyal belediyecilik anlamında ne gibi çalışmalarınız var?

Gerçekten birçok konuda tasarruf edeceğiz ama hiç tasarruf düşünmeden dâhil çalışmalarımızı başlattık ve devam ettireceğiz. Gerçekten birçok insanımız işsiz, birçok esnafımız iş yapamaz duruma düştü. Artık bu farklı konuma girdik, dünya böyle bir konuma girdi. O zaman hepinizin de Urfa’nın da ittifak ettiği bir konu var, artık sosyal belediyeciliği güçlendirmemiz gerekiyor.

 

 

Bu süreçte Şanlıurfa’nın şehircilik anlamında çalışmalarınızı sürdürüyor musunuz?

Daire başkanlarımızla interaktif toplantılarımız devam ediyor. Yine telekonferans ile ilçe belediye başkanlarımızla da toplantı yapacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla telekonferans yolu ile toplantımızı yaptık. Bakanımız Urfa’ya gelmiş gibi bütün çalışmaları gözden geçirdik ve yapılması gereken konuları da karar altına aldık.

 

Birçok konuyu çözüme ulaştırıyoruz. Buna Şanlıurfa da şahit oluyor. Millet bahçelerimizin ihalesi vardı.  Bu konu üzerinde şunu dile getirmek istiyorum, bu konu merakla bekleniyordu. Biliyorsunuz Akça Mescid’de çalışmalarımız başladı. Bu doldur boşalt şeklinde olacak olan bir kentsel dönüşüm. Ama ikincisi uzun süredir belirlenen ve beklenen Yeşildirek vardı. Yeşildirek ile ilgili Bakanımız 5 Mayıs’ta ihalesini yapacağını ifade etti. TOKİ ile anlaşmamızı yaptık, belediye binamızı taşıyacağız. Bakanımız da çok doğru bir karar olduğunu ve beğendiğini ifade etti. Yeşildirek alanı içerisinde belediyemize ait bir yer vardı, belediyemize ait yerle ilgili de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile beraber bir anlaşma yaparak, orayı biz kendilerine bırakacağız. Bunun karşılığında Eyyüp Nebi’deki 80 tane bakanlığın binasını biz alacağız. Onlar tamire de muhtaç, bunu Şanlıurfa için alacağız. Biz buradan insanlarımızı günü birlik seferlerle o evlere götüreceğiz. Gidecekler orada ziyaretlerini yapacaklar. Kalacaklar, bu evleri de kullanmış olacaklar. Bir kısmını misafirhane gibi kullanmayı düşünüyoruz. Burada birçok insanımız var, evde oturuyor. Biz kendi araçlarımızla alacağız, sosyal belediyecilik adına oraya götüreceğiz, orada konaklayacak, konakladığı süre içerisinde de Eyüp Nebi’yi ziyaret etmiş olacak. Yaşlı bir ablamız, teyzemiz, Eyüb Nebi’ye gideceğim dedi ve sabahtan akşama kadar orada nerde oturacak, nerede dinlenebilecek, yemeğini nerede yapacak? İşte bu konuda bir anlaşma sağladık.

 

Mevcut belediye binasının yerine ne yapılacak?

Bu kararı halkımızla istişare ederek alacağız. Mevcut Belediye binasının sahibi halktır ve bunu halkımızla görüşerek karar alacağız. İnşallah bunu çok güzel bir şekilde yaparız ve ikinci bir Urfa yok. surlar içinde kalan tarihi şehrimizi daha da güzelleştirmek için elimizden gelen tüm çabayı sergileyeceğiz.

 



Sokak hayvanları ve Balıklıgöl’deki balıklarların beslenmesi ne durumda?

Bu dönemde hem tüm sokak hayvanlarımızı, hem de Balıklıgöl’deki balıklarımızı unutmadık. Beslenmelerini düzenli olarak yapıyoruz.

 



65 yaş üstü vatandaşlar için ne gibi çalışmalar başlattınız?

Biz Şanlıurfa’yız, birlik ve beraberlik içerisindeyiz. İnsanlarımıza ne kadar dokunsak o kadar iyi. Arkadaşlarımıza talimatlar verdik ve ne talepleri varsa hepsini yapın dedik. Yemeklerini götürelim, doğum günlerini kutlayalım, unutulmadıklarını anlasınlar. Tüm Şanlıurfalı hemşerilerimin dualarını talep ediyoruz. Yaşlılarımızın duaları bizim için çok önemli.





Evde Kal çağrısı yapan tüm sanatçılarımıza ve sağlık çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Sağlık çalışanlarımıza jest niteliğinde tüm toplu taşıma araçlarını ücretsiz yaptık. Onların ihtiyacının olmadığını biliyoruz. Tekrar emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Aynı şekilde Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve tüm kurumda dinlenmeden dezenfekte yapan, evlere giden, yardım malzemesi dağıtan tüm personellere teşekkür ediyorum. İnşallah az bir hasarla bunu atlatırız.

 



Virüs ile mücadelenin yanı sıra diğer çalışmalarınız ne aşamada?

Büyükşehir Belediyesi olarak sosyal belediyeciliğin yanı sıra diğer belediyecilik anlamında çalışmalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile Telekonferans ile görüşme sağladık. Bakanımız tüm konulara hakim ve bir Şanlıurfalı gibi tüm projeleri takip ediyor. Millet bahçelerimizin ihaleleri devam ediyor. Çevik Kuvvet’in karşısındaki arazinin tapusunu Büyükşehir Belediyesi olarak aldık. Belediyecilik ile ilgili çalışmalarımız tüm hızı ile devam ediyor. Dünyanın ve Türkiye’nin gündemi koronavirüs olunca şu çalışmaları yaptık, yapacağız demek çok sıcak gelmiyor bize. Açıksu Caddesinin ihale süreci tamamlandı ve kanunu süreç takvimini takip ediyoruz. Bu gerçekleştiği zaman Açıksu Caddesine gireceğiz. Şanlıurfa’mızın Tugay Komutanına çok teşekkür ediyorum. Biz orayla ilgili yoğunluğun yaşandığını belirttiğimizde, kendi gözlemlerinin ardından askeriye içerisinde belli bir alanı bize devir etti. Bizler de kanuni sürecin tamamlanması ile birlikte yol yapımı için başlayacağız. Aynı şekilde diğer ihalelerimiz devam ediyor.



Şanlıurfa’daki derelere su bırakma projeniz devam ediyor mu?

Önemli olan halkımızın takdir etmesi. Bizler de Büyükşehir Belediyesi olarak bu projenin takipçisiyiz. İlerleyen dönemlerde bunu masaya yatırarak daha detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Bu projemizde de halkımızın görüşlerini alarak, vatandaşlarımızın görüşü noktasında değerlendireceğiz. Ayrıca DSİ Bölge Müdürü ile birkaç kez görüştüğümüzde mevcut su havzasındaki su derelerimizi besleyebilecek seviyede olur mu düşüncesindeyiz. Bu konuyu Bakan Bey ile görüştük.

 

Cumhurbaşkanımız ile telekonferans görüşmenizde hangi konuları ele aldınız?

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile 30 Büyükşehir Belediye Başkanı arkadaşlarımız ile telekonferans yöntemi ile görüşerek, Büyükşehirler olarak ne tür çalışmalar yapılıyor, konularını görüştük. Her bir il kendi çalışmalarını anlatırken, bizler de bu çalışmaları burada uyarlayabiliriz düşündük. Şunu gördük ki Şanlıurfa’da vatandaşlarımıza, paket yardımı noktasında Türkiye’de ilk yapanlardandık. ‘Biz Bize Yeteriz’ kampanyası çok önemliydi. Eğer Türkiye’de 82, 83 milyonluk bir aileysek, tabi ki devletimiz elinden gelen tüm çabayı gösterecek ama maddi durumu iyi olan vatandaşlarımız, maddi durumu iyi olmayan ailelere katkı vermesi gereken bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemi maddi durumu iyi olmayanların devletine, milletine sahip çıktığını görüyoruz. Şehir dışında yaşayan Şanlıurfalı iş adamlarımız ile görüştüğümüzde, böyle bir zamanda yardım yapmayıp ne zaman yapacağız dediler ve sağ olsunlar yardımlarını yaptılar. Buradan tüm yardımları yapan herkese teşekkür ediyorum. Maddi durumu iyi olanların maddi durumu iyi olmayanlara yardım yapılması gerekli olan bir dönemden geçiyoruz. Çağrımızı yine yeniliyoruz ‘Biz Bize Yeteriz’ kampanyasını devam ettirmemiz gerekiyor.



 

Tüm hemşehrilerimize evde kal çağrısını yineliyoruz. Gerek ülkemiz gerek ise Şanlıurfa bu hastalığın geçmesinden sonra şahlanacak. Çünkü Türkiye ve Şanlıurfa tüm doğal kaynakların zengin olduğu bir ülke ve her türlü gıdanın yetiştiği yer. Birlik ve dayanışma içerisinde bu dönemi atlattığımız takdirde, Dünyanın süper güçlü devleti olma yönünde devam edecektir. Büyüklerimizin duasını istiyoruz. Küçüklerimize de ülkemizin geleceği sizlersiniz. Bu nedenle de bizim için kıymetlisiniz. Evde kalın kitap okuyun. Tüm herkesi selamlıyorum inşallah bugünler geçecektir.



Urfa Değişim

‘Üzerimize düşeni yaptık; yapmaya devam ediyoruz’ Şanlıurfa büyükşehir belediye başkanı zeynel abidin beyazgül koronavirüs salgınıyla mücadele mücadelede kararlarını hızlı bir şekilde uygulamaya geçirdikleri ‘bu kadar şehir hastanesine gerek olmadığını sa