Uzmandan, çocukların okula uyum süreciyle ilgili uyarılar

TAKİP ET

Okulların açılmasıyla birlikte okula yeni başlayan çocukların eğitim-öğretime uyum sürecinde sorunlar yaşayabiliyorlar. Okula uyum süreci ile ilgili uzmandan hem ailelere hem de öğretmenlere uyarılarda bulundu.

2023-2024 eğitim-öğretim 11 Eylül itibari ile başladı. Bu yıl okula yeni başlayan çocuklar kendi güvenli alanlarının dışına çıkması, bilmediği bir ortama girmesi ve ailesinden uzak kaldığında okulda zorluklar çekiyorlar. Çocuklar bazen okula gitmemekle ya da yemek yeme konusunda aile ve öğretmenlerini zor anda bırakabiliyorlar.

Ailelerin ve öğretmenlerin her zaman sabır olması, çocuklarla sürekli iletişim halinde bulunulması, çocuğun okulda yaşadığı sorunlara yönelik Urfa Değişim mikrofonlarına açıklamalarda bulunan Psikolog Funda Çakmaklı, “Aileler, çocukları okuldan geldiği gibi hemen çocuğa yemek ye ders çalış gibi söylemlerde bulunmaması gerekiyor” dedi.

Okula uyum sürecinde ilk başta sorun yaşayan öğrencilerin ailelerine tavsiyelerde bulunan ve çocuğun ilk başta okula gitmek istemediğini ve bu durumda ailelerin ne yapması gerektiğini 3 kuralla anlatan Funda Çakmaklı, kuralları şu şekilde açıkladı:

ÇOCUĞA HER ZAMAN YALIN, SADE VE YUMUŞAK BİR ŞEKİLDE SORUMLULUĞUNU ANLATIN

1.kural: Öncelikle sabırlı ve sakin olun. Asla Sinirlenmeyeceğiz. Çocuğa her zaman yalın, sade ve yumuşak bir şekilde sorumluluğunu anlatmamız gerekiyor. İlk etapta çocuk okula gitmeyi reddedebilir. Benim karnım ağrıyor, kahvaltı yapmak istemiyorum ve çok uykum geliyor gibi tepkiler verebilir. Bu tür durumlarda aileler çocuklar göz hizasında iletişim kurup sorunu anlamaya çalışabilirler. Ona ilerdeki hayatı için okula gitmesi gerektiğini düzgün bir iletişimle anlatılması gerekir. Bunları yaparken de her zaman net olmamız gerekiyor.

VELİLER SÜREKLİ ÖĞRETMENLERLE İLETİŞİM HALİNDE OLMASI GEREKİYOR

 2. Kural: Veliler her zaman öğretmenlerle iletişim halinde olması gerekiyor. Çünkü okulda öğrenciler bazen zorbalıklarla karşı karşıya kalıp dışlanmalara maruz kalabiliyorlar. Bu tür durumlardan dolayı veliler sürekli öğretmenler ile iletişim halinde olması gerekiyor.

ÇOCUKLARA SÜREKLİ SORULAR SORUN

3. Kural: Çocuğumuza sürekli sorular sorarak onun hayatına dahil olduğumuzu göstermemiz gerekiyor. Bunu 3 dakika kuralıyla yapılması gerekiyor. Yani çocuk okuldan geldiğinde onunla göz hizasında temas kurup sonrada bugün okulda ne yaptın, neler oldu günün nasıl geçti gibi sorular sorarak çocukla sağlıklı bir iletişim kurulabilir. Burada verdiğimiz çocuğa biz senin hayatındayız seninle iletişim halindeyiz mesajını vererek her zaman yanındayız diyoruz.

“HER KOŞULDA ÇOCUĞUN YANINDAYIZ MESAJINI VERMEMİZ GEREKİYOR”

Çocukların yanlış ortamlarda bulunmaması için sosyal çevrelerinin sürekli gözetlenmesi gerektiğini savunan Psikolog Funda Çakmaklı “Çocuğun her zaman çevresini, sosyal hayatını gözetim altında tutmamız gerekiyor.  Bunu gözetlemeyi yaparken de çocuğa hissettirmemiz lazım. Arkadaş çevresi ile iletişim kurarak çocuğun yanlış hareketler yapmasına engel oluruz. Biz bunları sağlıklı bir şekilde yaptığımız zaman çocuk ailesinin yanında olduğunu, merak edildiğini anlar ve bu durum onun için ileri ki hayatında başarıyı artırır. Her koşulda çocuğun yanındayız mesajını vermemiz gerekiyor” diye açıklamalarda bulundu.

ÇOCUKLAR EVE GELDİKLERİNDE ÖZGÜR YAŞAM ALANLARINI HİSSETMEK İSTERLER

Ebeveynlerin, çocukların okuldan eve geldikleri zaman çocuklara hemen ders çalışması, ödevlerini yapması konusunda direktiflerin verilmemesi ve bu konu da çocuklara özgür yaşam alanlarını oluşturarak nasıl davranması konusunda bilgiler veren Çakmaklı “Çocuklar eve geldiğinde özgür yaşam alanlarını hissetmek isterler. Bu durumda da aileler çocuklara bu özgür yaşam alanı vermeli.  Aileler, çocukları okuldan geldiği gibi hemen çocuğa yemek ye ders çalış gibi söylemlerde bulunmaması gerekiyor. Çocuğun önce yemek yemesine izin verelim. Sonra da dinlenmesine müsaade edip ilerleyen saatlerde çocukla beraber ders çalışabiliriz. Çocuklara ödevlerini yapmada yardımcı olabiliriz.

KENDİ SORUMLULUKLARINI, ÇOCUKLARA GÖSTERMELERİ GEREKİYOR

Aileler sesli kitap okuma geleneğine alışmaları gerekir. Bu hem çocuğun özgüven duygusunu geliştirir ve çocuğun ödevin, dersin ne kadar önemli bir konu olduğunun farkına varır. Tabi aileler bunları yaparken dikkat etmesi gereken noktalar var. Kendi sorumluluklarını da çocuklara göstermeleri gerekiyor. Çocuk ders çalışırken kendileri ev işlerini yapabilirler. Bu çocuğun, ben derslerimi yaparken ailem de kendi işlerini yapıyorlar. Benimde kendi sorumluluklarımı yerine getirmem lazım duygusunu bilinçaltına gönderiyoruz” diye belirterek ailelere uyarılarda bulundu.

ÇOCUKLARA BECERİLERİ BİZ AİLELER VERİYORUZ

Ebeveynlerin, evde çocuklarla beraber ders çalışmanın ve egzersiz yapmanın önemine değinen Funda Çakmaklı “Aileler evde çocuklarla beraber egzersiz yapmalı. Egzersizler çocuğun stres anında başa çıkma becerisini geliştirmiş oluyoruz. Çocuk okulda hiç bilmediği ortama giriyor. Okulda strese ve sıkıntıya girebiliyor. Çocuğun bunlarla başa çıkması için evde nefes egzersizleri yapılması lazım. Biz buna 3 adım al 3 adım ver diyoruz. Nefesini yavaş ve dengeli bir şekilde verip zorluklar karşısında deneyim ve tecrübe sahibi olurlar. Unutmayın ki çocuklara becerileri biz aileler veriyoruz” diye konuştu.

AİLE SICAKLIĞI ORTAMINI ÖĞRETMEN VERMESİ GEREKİYOR

Sadece ailelerin dikkat etmesini değil bu konu da öğretmenlerinde dikkat etmesi gereken hususları paylaşan Funda Çakmaklı “Öğretmenler bu konularda daha bilinçliler ama dikkat edilmesi gereken hususlar var. Bu hususlar çocuk ilk defa güvenli alanın dışına çıkıyor. Burada beni tanıdığım kimse yok, benim ailem burada yok, çocuk ben yalnızım duygusuna kapılıyor. Öğretmen orada koruyuculuğunu çocuğa hissettirmesi lazım. Bu güven duygusunu oluşturup çocuğun tekrar güven duygusu oluştururlar. Bu sıcak aile ortamını öğretmen vermesi gerekiyor” dedi.

Son olarak ailelerin çocuklarına karşı her zaman net olması gerektiğine dikkat çeken Çakmaklı şunları söyledi:

Her zaman ne olursa olsun çocuklarınıza karşı tavırlarınız net olsun. Bugün evet dediğinizde yarın hayır demeyin! neden evet dediğinizi de açıklayın ya da neden hayır dediğinizi de açıklayın. Sınır her zaman önemlidir.

Uzman Okul FundaÇakmaklı