Üzüm, kışlık lezzetlere dönüşüyor

TAKİP ET

Bağ bozumu için toplanan üzümler, usta ellerde lezzetli tatlara dönüşüyor. Üzüm suyu kaynatıldıktan sonra fıstıklı ve cevizli sucuğun yanı sıra pestil, kesme ve pekmez haline dönüştürülüyor.

Şanlıurfa genelinde bağ bozumu telaşı başladı. Tarladan toplanan üzümler, römorklara konularak eve getirildikten sonra bağ bozumu yapılması için suyu çıkarılan üzüm, daha sonra kaynatılmak üzere büyük kazanlara dökülüyor. Burada kazanlara dökülen üzümün ayrışması ve pekmez haline gelmesi için içine yer altından çıkarılan beyaz bir kum dökülüyor ve pekmezin ilk aşaması olan işlem başlıyor.

 

Saatlerce kaynatıldıktan sonra pekmez haline geliyor

Kazanlara dökülen üzüm suyu saatlerce kaynatıldıktan sonra soğuması için bir kenara bırakılıyor. Soğuyan üzüm suyu pestil, kesme, sucuk ve pekmez haline getirilmesi için buğday ya da Mısır nişastası ile hamur haline getirilmesi için işlemler usta kişilerin ellerinde yapılıyor.

 

Bulamaç ve pekmez usta ellerin kontrolünde hazırlanıyor

Pekmez için saatlerce kaynatılan üzüm suyu daha sonra damda tepsilere dökülerek pekmez haline gelmesi için güneş altında kurutulmaya bırakılıyor. Pekmeze oranla kaynatılması daha az olan pestil, kesme ve sucuk hamuru ise akşam saatlerinde usta ellerin kontrollünde büyük kazanlar içerisinde sürekli karıştırılarak bulamaç haline getiriliyor. Bulamaç haline kazanlara daha önce hazırlanan fıstık, badem ve cevizlerden yapılan sucuklar içine batırılıp çıkarıldıktan sonra kurumaya bırakıldıktan sonra son kes unlanıp kışın yenilmek üzere kaldırılıyor.

 

Birçok çiftçinin gelir kaynağı oldu

Tarım diyarında üzüm yetiştiriciliği yapan bağcılar, yıl boyunca yetiştirdikleri üzümlerini pekmez, pestil ve cevizli sucuk haline getirdikten geçimini sağlamak üzere satıyor.

 

Üzüm yetiştiricisi İbrahim Ray, “Sabah erken serin havada bağlara gidip üzümleri topluyoruz. Eve getirdiğimiz üzümleri torbalara koyup ezerek şiresini çıkarıyoruz. Çıkan üzüm şiresini büyük bir kazanda biriktirip bir gece dinlenmeye bırakıyoruz. Bu yolla tortuları alta çöküyor ve süzgeçten geçiriyoruz. Ertesi günde har ateşte kaynatmaya başlıyoruz ve bulamaç haline geliyor. Bulamaç haline gelen şiresinden kesme ve pestil yapıyoruz. Bunun dışında şireden pekmez yapıyoruz” dedi.



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim