Vaka mı, Hasta mı?

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamaların yankısı devam ediyor. Bakan Koca'nın 'septom göstermeyen vakaları hasta olarak göremeyiz' ifadeleri ile koronavirüse yakalanan vatandaş sayısının net olmadığına dair tepkiler sürüyor.



Koronavirüs konusunda yetkili mercilerin başında gelen Bilim Kurulu haftalık toplantısını 30 Eylül tarihinde yaptı. Toplantı sonunda açıklama yapan Sağlık bakanı Fahrettin Koca çarpıcı detaylara değindi. Bakan Koca, daha sonra sosyal medya hesabından açıklamalarının özeti niteliğinde bir paylaşımda bulundu. Paylaşımında ‘’Her vaka hasta değildir. Belirtisiz, salgın açısından önemi bulaştırıcılık olan, izole edilip ortalama 1 hafta sonra testi negatif çıkan Asemptomatik Pozitifleri salgındaki öncelikli sorun olarak göremeyiz. Önemli olan, artan hasta sayımız ve sağlık sisteminin gücünü korumasıdır’’ ifadelerini kullandı.

 

Bir gece de ne değişti?

Fahrettin Koca’nın vaka ve hasta kavramlarının farklı terimler olduğunu ifade etmesi üzerine sosyal medya başta olmak üzere birçok kesimden konuya dair tekpiler geldi. Yapılan resmi açıklamaların başında Türk Tabipleri Birliği geliyor. Türk Tabipleri Birliği’nden yapılan ilk açıklama da ‘’Tıp biliminde vaka ile hasta aynı şeyi ifade eder. Sağlığımız ve aklımızla oynamayın! Madem “Vaka” ve “Hasta” farklı şeyler, bir gecede ne değişti de vakaların tamamı hastalandı? ‘’ ifadeleri kullanılarak, günlük koronavirüs tablosunun 28 ve 29 Temmuz görselleri paylaşıldı.





 

“Vaka eşittir hasta”

Türk Tabipleri Birliği’nden ikinci bir açıklamada Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı’dan geldi. Sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yapan Fincancı açıklamasında “Vaka” eşittir “Hasta” demektir. Testi pozitif olanların hesaplamalara katılmaması, kayıt altına alınmaması toplumda salgının kontrol altına alınmasını güçleştirmektedir’’ ifadelerini kullandı.

 

“Vaka sayıları gizleniyor”

Fahrattin Koca’nın açıklamasına bir tepkide Cumhuriyet Halk Partisi grup başkan vekili  Özgür Özel’den geldi. Özel sosyal medya hesabından Fahrettin Koca’nın açıklamasından bir kesit video paylaşarak ‘’Vaka sayılarının gizlendiğinin , devletin vatandaşa yalan söylediğinin birinci ağızdan itirafı. Durumun ciddiyetinin gizlenmesi, salgınla mücadelenin başarıya ulaşmamasının temel sebebidir. Dünyada asemptomatik pozitif vakaları gizleyen başka ülke var mıdır?’’ dedi.





 

''Hem halk sağlığı, hem ulusal çıkarlar'' 

Gelen tepkilere cevap olarak Fahrettin Koca 1 Ekim tarihinde yaptığı açıklamasında  ‘’Son 3 hafta içinde yapılan bölgesel müdahalelerin sonuçlarını gördük. Yüksek artıştan söz ettiğimiz birçok ilimizde başarı sağladık. En fazla dikkat çeken yer Ankara’ydı. Ankara’da hasta sayısı yarı yarıya azaldı. Bunu hastanelerimizdeki yoğunluğun azalmasından da anlamak mümkün. Bilelim ki, salgınla mücadele sürecinde, devletimiz, halkının sağlığı kadar, ulusal çıkarlarını da korumaktadır. Çünkü salgın hayatın bütün alanlarını etkilemektedir. Mesuliyeti olmayan bazı kişilerin tenkitleri, fotoğrafın bir noktasına mercekle bakıp, leke aramaktan farksızdır.’’ ifadelerine yer verdi.