Vaka sayıları yükseliyor

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 100 bin nüfusa karşılık gelen vaka sayısı haritasını paylaştı. 7-13 Ağustos tarihlerini kapsayan verilere göre koronavirüs vaka sayısı Şanlıurfa'da 293.77 oldu. İl genelinde vakaların azalması için yapılan kampanyalara rağmen salgındaki artış sürüyor.

Aşılamada Türkiye’de son sırada yer alan Şanlıurfa’da aşılama oranı henüz yüzde 50’ye ulaşmadı. Şanlıurfa Valiliği aşılamayı teşvik etmek amacıyla çeşitli kampanyalar yürütmesine rağmen istenilen düzeyde artış yaşanmadı. Daha önce günlük 4 bin aşılamanın olduğu Şanlıurfa’da şu anda 30 bin civarı aşı yapılmasına rağmen yüzde 50 bandı geçilemedi. Vakaların artması nedeniyle hastanelerde yoğun bakım servisleri de doluluk yükseldi. Entübe olan hasta sayısı da gün geçtikçe artıyor.

VİRÜS KAYNAKLI ÖLÜMLER ARTTI
Virüs nedeniyle Şanlıurfa’da bu ay en yüksek vefat sayısına ulaştıklarını söyleyen Vali Abdullah Erin, “ insanlarımızı kaybediyoruz, her can bir cihandır. Kaybettiğimiz insanlar için önlem almayacaksak, yaptığımız diğer işlerin bir anlamı yok. Canları koruyamıyorsak muhafaza edemiyorsak hem bireysel hem toplumsal olarak bir sorumluluk hissetmiyorsak bunun için canımız yanmıyor vicdanımız sızlamıyorsa başka bir şeye gerek yok. Vefat edenlerin aşılanma oranları 0 aşı 55 kişi yüzde 54 civarında, aşısını tamamlamış olanlar 49 kişi yüzde 46 civarıdır. Toplam 104 vefat etti. Vefat eden vatandaşlardan aşısını tamamlayan bir tane Şanlıurfalı vatandaş bunların arasında yoktur” diyerek aşı olmanın önemine bir kez daha vurgu yaptı.

AŞI OLAN GENÇLER İÇİN 4.KURA ÇEKİLDİ
Şanlıurfa Valiliği aşılama oranının düşük olduğu kentte vatandaşları aşıya teşvik amacıyla başlattığı hediye kampanyasını sürdürüyor. Kampanya kapsamında aşı olan 16 bin 610 kişinin arasından hediye kazanan 16 talihli kurayla belirlendi. Çekilişte konuşan Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak kampanya sayesinde gençler arasında aşıya olan ilginin olumlu yönde ilerlediğini belirterek, “Valiliğimizce birkaç haftadır genç nüfusu aşıya yönlendirmek. Aşı konusunda bir farkındalık oluşturmak amacıyla gençlerimize noter aracılığıyla yaptığımız kura çekimi sonrasında çeşitli hediyeler talihlerimiz kazandı. Şimdiye kadar gençler arasında olumlu sonuçlar aldık. Bundan sonrada inşallah gençler arasında aşıya yönelim daha fazla olur” diye konuştu.

BAZI OPERASYONLAR ERTELENDİ
Günlük vaka oranlarının arttığı kentte yoğun bakımlarda doluluk oranlarının artmasıyla beraber İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, “"Şanlıurfa için salgın hızı düşmüş değil, özellikle 10-15 günlük zaman dilimi içiresinde bizleri daha da zorlayacak gibi görünüyor. Sağlık hizmetleri sunumunda bizleri zorlayacak. Planlanmış vakaların bir kısmını ertelemek zorunda kalabiliriz. Aciliyeti ve önemine göre sıralamaya başladık. Özellikle yoğun bakımlarda yeni yataklara ihtiyacımız var. Bazı operasyonları ertelemek zorunda kalıyoruz. Bu istediğimiz bir durum değil. O yüzden çağrıda bulunuyoruz: Henüz vaktimiz varken henüz bir servis veya yoğun bakım yatağına düşmeden aşımızı olalım. Yoğun bakımda yatanların yüzde 95'ini aşısını olmayanlar oluşturuyor."

DÜĞÜN VE TAZİYELER BULAŞ ARTIYOR
Vatandaşların bir arada olmasıyla bulaş riskinin arttığını belirten Gülüm, "Bu yüzden düğün salonlarını ve taziye evlerini denetleyen ekiplerimiz var. Bizler vatandaşlarımızın hem hüzünlü hem de sevinç zamanlarından da onları yalnız bırakmadık. Ekiplerimiz hem taziye evlerini hem de düğünleri ziyaret ederek aşılama yapıyor. 50 mobil ekibimiz durmadan kentin bir çok bölgesinde aşı çalışması yapıyor. Bunun yanında aşıya teşvik için 17-24 yaş arası genç gruba yönelik yürütülen hediye kampanyamız devam ediyor. Bu kampanya ilgili olumlu sonuçlar almaya başladık. Kampanyayla aşılama oranımızı katlayarak gideceğimizi düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Fethi Tapaç / Urfa Değişim