Vali Şıldak 2 aylık bilançoyu açıkladı!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da Vali Hasan Şıldak başkanlığında 'Asayiş ve Güvenlik Basın Bilgilendirme Toplantısı' gerçekleştirildi.

Şanlıurfa’da kentin huzur ve güvenliği için“ Asayiş ve Güvenlik Basın Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.

Yapılan toplantıda Vali Hasan Şıldak, güvenlik ve asayiş konusunda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Yapılan toplantıya Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, İl Emniyet Müdürü Erdem Bildirici ve Tuğgeneral Mücahit Avkıran katılım sağlayarak “Asayiş ve Güvenlik Basın Bilgilendirme” toplantısı düzenledi.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak basın açıklamasında iki aylık bilançoyu şu ifadelerle açıkladı, “Şanlıurfa’da son iki aya dönük kentte asayiş, huzur ve güvenliğin sağlanması kapsamında yapılan çalışmaları aktaracağız. Öncelikle asayiş olayları kapsamında iki aylık bir çalışmayı açıklayacağım.

Geçtiğimiz Ocak ve şubat ayını geçen sene ki Ocak ve şubat ayına göre kıyasladığımızda bu sayıların açıklamasını sizlerle paylaşacağım. Ağustos ayının başından bugüne kadar geçen yedi aylık periyotta geçen bir önceki yıla mukayeseli bir şekilde de paylaşacağım. İlimizde asayişin temini noktasında en çok dikkat ettiğimiz konulardan biri kasten öldürme dediğimiz cinayet olaydır.

Cinayet olayları geçtiğimiz iki aya baktığımızda bir önceki yılın iki yılı ile ilgili istatistiğimizin iyileştiğini görüyoruz ve 13’ten 6 düşen bir rakam var. İl genelinde ise yüzde 54 lük bir iyileşme görülüyor, son yedi ayın periyoduna baktığımızda ise yüzde 9’ luk bir düşüş görüyoruz ve 44 olan sayımız 40’a düşmüş oluyor.

 Hırsızlık olayları kamuoyunu yakından ilgilendiren ve bir yerleşim yerindeki asayişin iyi ya da kötü olarak tanımlanmasında bir hayli netice veriyor; evde hırsızlık olaylarında yüzde 21 iş yeri hırsızlık olaylarında yüzde 36 oto hırsızlık olaylarında ise yüzde 11 gibi düşüşler kaydediliyor ve yine bunların yedi aylık rakamlarında ise yüzde 16 ve 28 oranlarda azalışa geçtiğini görüyoruz.

Faili meçhul olan hırsızlık olaylarının aydınlatılması konusunda da hem Emniyetimizin hem de Jandarmamızın gayret ettiğini ve bu konuda iki aylık periyotta yüzde 5, 7 aylık periyotta ise yüzde 10 bir iyileşme gördüğünü görüyoruz ve sayılarımız bir hayli azalmış olur.  

Bir diğer konu ise üzerinde özenle durduğumuz ve içişleri Bakanı Ali Yerlikaya bakanımızın da yakından takip ettiği konu, aranan kişilerin yakalanması suç işleyen kişilerin caddede, sokakta bizim aramızda dolaşmasını istemiyoruz.

Suçtan dolayı yargının şüphelinin hapis cezası yatması gereken birçok kişinin maalesef hala caddede, sokakta toplumun içine karışarak hayatını sürdürmeye çalıştığı ve kaçak olarak hayatın devam ettirdiği noktasında ve bir de arama kaydı olan ifadesi alınacak kişilerin de yakalanması konusunda güçlü bir çalışma temposu ve gayret içerisindeyiz.

Günlük olarak takip ettiğimiz bu konuda ise hapis cezası sebebiyle yakalanan kişi sayısı son iki ayda yüzde 74 son yedi ayda ise yüzde 34’lük bir iyileşme sağladığını görüyoruz. Son iki ayda tempoyu artırarak 474 olan kişi sayısını 827’ye çıkarmış oluyoruz.

Ocak ve Şubat ayının 2024 yılında kesinleşmiş hapis cezasına hükmedilmiş olup kaçak durumda olan 827 kişiyi Emniyet ve Jandarma ekipleri yakalayarak cezaevine göndermiş. Ben her iki kolluk birimimizi de bu yüksek başarısından dolayı tebrik ediyorum

Hakkında arama kararı çıkarılan kişilerin iki aylık periyotta yüzde 94 yedi aylık dönemde ise yüzde 43 lük bir iyileşme sağlanmış. Son iki ayda 2 bin 46 kişi bu kapsamda yakalanmış.

Dolandırıcılıkla mücadele bir başka konu başlığı biliyorsunuz ekonomik suçlar sınıfında yer alan dolandırıcılık maalesef masum vatandaşlarımıza bir şekilde farklı yöntemlerle onları tuzağa düşürerek maddi kayba uğratan çok nitelikli bir suçtur.

Dolandırıcılık kapsamında Emniyet ve Jandarmamız yoğun bir mücadele içerisinde bulunuyor, bu kapsamda da yine baktığımız zaman operasyon sayılarımızda artış olduğu gibi hakkında işlem yapılan kişi sayısında da yüzde 20’lik bir artış var. Tutuklanan kişi sayısında ise iki aylık periyotta yüzde 1000’in üzerinde artış var.

Geçen yılın iki ayında sadece üç kişi tutuklanmışken bu defa iki aylık periyotta dolandırıcılık dolayısıyla 37 kişi yakalanarak cezaevine gönderilmiştir, son yedi ayda ise 77 kişi yakalanmış. Tutuklamadaki artış oranı da yüzde 100’dür.

 Şanlıurfa’da en önemli mücadele uyuşturucu bağımlılığı konusudur. Uyuşturucu ile mücadele rakamlarımızı şu şekilde; yakalanan uyuşturucu madde konusunda önceki rakamlara göre çok iyi mesafe aldık ve yakalanma oranları miktar olarak bir hayli yukarı çıktığını görüyoruz.

Bugün ise iki aylık periyotta skunk diye tabir edilen son iki ayda bir önceki yıla göre yüzde 23 son yedi ayda ise yüzde 243 oranında bir artış yaşanmıştır. Son dönemin en çok zarar verici maddesi Metamfetamin iki aylık dönemde yüzde 64 yedi aylık dönemde ise yüzde 86’lık bir yükseliş trendi yakalanmıştır.

6 gram olan Bonzai son iki ayda bin 748 gram yani 2 kg’a yakın bir artış ile yüzde 29 binlik bir artış göstermiş,  son ayda ise yüzde 708’lik bir bonzai ele geçirilmiş. Kokain de ise yüzde 200 artmış, Captagon da yüzde 193 sentetik ecza olarak adlandırdığımız uyuşturucu da yüzde 150 ile yine yükselişlerimiz var.

Bütün bunların ortalamasını aldığımızda son iki aylık dönemde yüzde 150 son yedi aylık dönemde ise yüzde 250 gibi bir artış oranı ile karşılaşıyoruz. Bu son derece güçlü bir yakalanma miktardır. dedi.

Vali Şıldak 2 aylık bilanço 2 aylık bilanço