Vatandaş bu kış daha maliyetli ısınacak

TAKİP ET

Kış mevsiminin yaklaşması ile odun ve kömür satışları da başladı. Ancak dolar kurunun yükselmesi ile vatandaş bu yıl daha maliyetli ısınacak.

Kış aylarının yaklaşması ile odun ve kömür satışları da başladı. Kurban Bayramından bu yana devam eden satışların fiyatından oduncu pazarı esnafı da vatandaş da memnun değil. Odun ve kömür satışlarının önümüzdeki günlerde artacağını ifade eden esnaflar, vatandaşın bu yıl daha maliyetli ısınacağını ifade etti.



KÖMÜRDE FİYAT YÜZDE 50 ARTTI

Geçtiğimiz günlerde dolar kurunun hızla yükselmesi ile birçok üründe fiyat artışına neden olurken, bu artıştan odun ve kömür de nasibini aldı. Geçen yıl torbası 22 lira olan kömür bu yıl en az yüzde 50 artarak 35 liraya yükseldi.

ARTIŞ, NAKLİYE FİYATLARINDAN KAYNAKLANIYOR

Odun ve kömürde yaşanan artışın nakliye fiyatlarından dolayı olduğunu dile getiren oduncu pazarı esnaflarından Mesut Çiçek, "Örneğin önceden nakliyeciler, odunları bin liraya getiriyordu. Ancak yakıt fiyatının da artması ile haklı olarak şu anda 2 bin liraya getiriyorlar. Bu durum da doğal olarak odun ve kömür fiyatlarını etkiliyor. Bu durumdan biz de vatandaş da memnun değil." dedi.



EVLERE SERVİS 40-50 LİRA ARASINDA

Odun ve kömür almak oldukça kolay. Vatandaşlar oduncu pazarına gitmeden de bir telefonla odun alabiliyor. Bu durumda oduncu pazarından evlere taşınan odun ve kömürün nakliyesi mesafeye göre değişiyor. Geçen yıl 20-30 lira olan nakliye maliyeti, bu yıl 40-50 lira arasında.

Odunların fiyatı hakkında bilgi aktaran Mesut Çiçek, tam kurumayan meşe odunlarının fiyatı 650 lira, tam kuruyanları ise 700 lira olduğunu vurguladı.