Vatandaş enflasyon lafını duyunca kaçacak delik arıyor!

TAKİP ET

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı enflasyon oranlarını açıkladı. TÜİK'e göre Temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 2,37 artarken enflasyon yıllık bazda yüzde 79,6 oldu.

Yüksek enflasyon; COVID-19 ve parasal genişlemeyle geçirilen iki yıl, dünya genelinde birçok noktada tırmanan siyasi gerginlikler ve çatışmalar ve aksayan tedarik zincirleri nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde gözlenen bir durum haline geldi.

Enflasyonda yaşanan artış vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Şanlıurfa’da Urfa Değişim Gazetesi muhabirlerinin mikrofon uzattığı vatandaşlar enflasyon lafını duyunca kızgınlıktan ne yapacakların şaşırdı.

Yaşanan hayat pahalılığı vatandaşlar bunaltırken buna çözümün bulunmaması vatandaşları ümitsizliğe sevk etme noktasına geldi.

ÜRETİMİN ARTMASI LAZIM!
Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan vatandaşlardan Mehmet Nuri Arıkan enflasyonun bu kadar yükselmesinin vatandaşları ümitsizliğe sevk ettiğini söyledi. Mehmet Nuri Arıkan üretim olmadığı sürece enflasyon alır başını gider kimsede buna çözüm üremez dedi. Arıkan sözlerine şöyle devam etti. “Enflasyonun yüzde 80’i bulması iyi değil. Bir değişikliğin olması lazım. Üretimin olması gerekiyor. Gelen zamlara bir çare bulunması gerekiyor. 

Gerçekten elektrik su faturalarının altında eziliyoruz. Geçinmemiz artık çok zor oldu.  Yaşanan zamlardan sonra artık sokakta kalacağız.

Çalışıyoruz paranın kıymeti kalmadığı için cebimize girmeden bitiyor para, Eskiden insanlar çalışıyordu. 10 gün gidip tatil yapabiliyorlardı. Şimdi tatil yapmaya kalksa aç kalacak. 

“ENFLASYONU DÜŞÜRECEK HAMLELER ŞART!
Enflasyonun yükselmesinden dolayı  halkın alım gücünün çok düştüğünü aktaran İsa Akça kısa sürede enflasyonu düşürecek hamlelerin yapılması gerekiyor. Yoksa vatandaşların hali içler acısı olduğunu belirti.

İsa Akça sözlerine şöyle devam etti. Enflasyonun yüzde 80’e dayanması gerçekten çok kötü. Halkın alım gücü baya düştü. Geçinme de insanlar zorluk yaşıyor. Bugün asgari ücret ile çalışan bir insan artık evine zar zor ekmek götürüyor. 

Yaşanan intihar haberlerini ekonomiye bağlamak ne kadar doğru bilmiyorum, ama insanlar geçim sıkıntısından dolayı bunalıma girip intihar ettikleri söyleniyor.

”KESKİN HAMLELER ŞART”

Üniversite öğrencisi olduğunu söyleyen Berivan Kırışan yaşanan zamlardan ve yükselen enflasyondan dolayı okul ihtiyaçlarını temin edemediğini aktardı.

Yaşanan zamların önünü keskin hamleler ile kesilmesi gerektiği vurgusunu yapan Berivan Kırışan üniversite öğrencilerinin açıkta kalmasından dolayı üniversiteye gitme konusunda da tereddütlerinin olduğunu söyledi.

Berivan Kırışan sözlerine şöyle devam etti.“Enflasyonun bu kadar yükselmesi gerçekten içler acısı ben bir öğrenciyim okul ihtiyaçlarımızı karşılamaktan gerçekten zorlanıyoruz. Üniversiteye hazırlanıyoruz. Fakat gelin görün ki bugün bir çok üniversiteli öğrenci açıkta çalışamıyor, iş imkanı bulamıyor. Gerçekten ne yapacağımızı bilemiyoruz. Keşke ne asgari ücreti yükselse ne de ürünlere gelen zamlar yükselsin. Birbirini silip süpürecek ise ne anlamı kaldı.  Hiçbir şeye zam yapmasalar 5500 lira az para değil. Zamların önünü keseler insanlar gül gibi geçinir giderler.

Ama gel gör ki asgariye gelen zamdan sonra diğer zamlar üst üste gelmeye başladı.“ ifadelerini kullandı.

Haber Mehmet/ KIRVAR 

Türkiye İstatistik Kurumu Temmuz ayı enflasyon oranları Tüketici Fiyat Endeksi