Vatandaş: Genel af çıksın ama!

TAKİP ET

Türkiye'nin Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürlüğü'nün en son 31 Mart 2022 tarihinde güncellediği verilerine göre toplam mahkum sayısı 314 bin 502; bunun 264 bin 935'ini erkekler 35 bin 318'ini ise kadınlar oluşturuyor. Gazetemize konuşan vatandaşlar, genel affın ufak ve düşünce suçlarına çıkmasını istedi. Cinayet, tecavüz, terör ve kadına şiddet gibi suçların kapsam dışı bırakılmasını istediler.

Mahkumlar çeşitli suçlar ile cezaevlerinde bulunuyor. Bazıları terör örgütlerine üye olma, bazıları kadın cinayetleri, aileler arası kavga, siyasi suçlar gibi çeşitli suçlar ile 314 bin 502 kişi şuanda cezaevinde bulunuyor.

2023 seçimlerine 1 yıldan kısa bir sürenin kalmasıyla birlikte bazı siyasi partiler cezaevinde bulunan mahkûmlar için genel af çağrısında bulundu.

Daha önce Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül’ün 81 ilde cezaevlerin önünde ‘Affet Türkiye’m” demesiyle çıkan genel af sesleri bugünlerde MHP tarafından Bekir Bozdağ ile yapılan görüşmeler genel af üzerine olduğu söyleniyor.

Urfa Değişim olarak Şanlıurfalı vatandaşlara genel affın çıkmasını istiyor musunuz diye sorduk. Mikrofonlarımıza konuşan vatandaşların çoğunluğu genel affın çıkması gerektiğini vurgularken terör, kadına şiddet, cinayet gibi suçlar dışında genel affın bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

GENEL AF ŞART!

Genel affın kamuoyunun vicdanı olduğunu söyleyen Abdullah Kaçar “Af demek kamuoyunun vicdanı demek. Suç kime karşı işlenmişse onun affetmesi gerekiyor. Toplum şu anda bir genel af istiyor. Devlet yetkililerin bunu görmesi gerektiğini düşünüyorum.

Toplumsal suç işleyenlere çıkmamalı. Düşünsel bazda verilen suçların affedilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

TERÖR VE CİNAYETE AF YOK!

Hüseyin Aksu da genel affın bazı suçlar hariç diğer mahkumlara çıkması gerektiği kanısında olduğunu belirtti. Hüseyin Aksu sözlerini şöyle sürdürdü “Şimdi affın iki çeşidi olmalı. Cinayetten, terörden kadına cinayetinden ve kadın şiddetinden içeriye girenlere çıkmamalı. Ama mağdur olanlara çıkması gerektiğini düşünüyorum”

GENEL AF GERÇEK MAĞDURLARA ÇIKSIN!

İki yeğeninin de mahkum olduğunu söyleyen Saadet Alican, “Genel af gerçek mağdurlara çıksın. Terörden, cinayetten, kadına şiddetten içeriye girmiş insanlara çıkmamalı. Çünkü onlar çıktıkları zaman aynı şeyi tekrar yapabilirler. Onun için devletimizin sağlıklı bir karar verebileceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu. 

“UFAK SUÇLAR İÇİN ÇIKSIN”

Küçük suçlara genel affın çıkması gerektiğini vurgulayan Mehmet Orçan ise “Ufak suçlar için af çıkmalı. Fakat terör olaylarına karışan, kadına şiddet, cinayet işleyenlere genel af çıkmamalı. Mağdur olanlar ufak suçlardan dolayı içeriye girenler çıkmalı diye düşünüyorum. Sınırlı bir af çıkması gerektiğini düşünüyorum” yorumunu yaptı.

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürlüğü Cinayet tecavüz