Vatandaş: Hangi birini anlatalım

TAKİP ET

Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran ayına ilişkin işsizlik rakamlarını duyurdu. Haziranda işsizlik yüzde 10,6 oldu. Bir önceki ay işsizlik oranı yüzde 13,2 olarak kaydedilmişti. Mikrofonumuzu konuşan vatandaşlar, 'Maaşımız yok, işimiz yok hangi birini anlatalım' dedi.

Türkiye istatistik kurumunun son yayımladığı verilere göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 823 bin kişi azalarak 3 milyon 399 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 2,5 puanlık azalış ile %10,6 seviyesinde gerçekleşti Son verilerin ardından vatandaşlar ise hala işsiz olduklarını Urfa’da yeteri kadar iş alanının olmadığını ve istidamın yetersiz olduğunu kaydettiler.

URFA’DA İŞSİZLİĞİN EN BÜYÜK NEDENİ YABANCI UYRUKLU VATANDAŞLAR 
İşsizlik oranlarının genelde Urfa’da daha çok yaygın olduğuna dikkat çeken Hamit Gökbürü, “Urfa’da işsizlik kişi sayısı çok fazla bunun nedeni ise yabancı uyruklu vatandaşların Urfa’da yoğun olmalarıdır. 10 milyona aşkın insan işsiz Urfa Peygamberler şehri olması en azında burada 5-6 tane fabrikanın kurulması lazım. Maaşım yok, işim yok hangi birini anlatayım. Yeteri kadar istidam alanları yok herkes boş geziyor. Bu işsizliğin giderilmesi için 5-10 fabrikanın açılması lazım ki işsizler çalışsınlar işsizliğin getirdiği bir takım kötü alışkanlıklarda var. İşte buna örnek olarak madde bağımlılığı hem madde kullanıyor, hem satıyor bunun en büyük nedeni ise işsizlik. İşi gücü olsa adamın ne işi olur maddeyle. İş olmadığı için hırsızlık çoğaldı, madde alım satımı oluyor demem o ki hepsi bir birine bakıp kötü alışkanlıklarda bulunuyor. İş alanı olmadığı için hepimiz boş geziyoruz ben 60 yaşındayım sigortam yok, maaşım yok, işim yok yaşım 60 ne yapabilirim bu saatten sonra.
Birde bunlar yetmiyormuş gibi birde başımıza Suriyeli getirdiler, oda yetmiyor Afganistan’ı getirmeye başladılar. Burası Türkiye kervan hanı mıdır nedir anlamış değiliz, fakir yetiştirme yurdumu anlamadık gitti. Şahsım olarak pandemiden dolayı 2 yıldır boş geziyorum iş olmadığı için ya İstanbul’a ya da Antalya’ya giderdim anca orda çalışırdım ama pandemi var diye oraya gidemiyorum boş geziyorum işim yok maaşım yok hangi birini anlatayım. En azında bu memlekette iş sahaları açılması lazım ki kötü alışkanlıklar olmasın. ”dedi.

İSTİDAM ALANLARI YETERSİZ!
Şanlıurfa’da işsizlik oranları daha yüksek diyen Mehmet Kurtaran, “Urfa’da istidam alanları var ama yetersiz. Tarım için insanlar Karadeniz’e, İç Anadolu’ya,  Akdeniz’e ve Batı illerine gidiyorlar. Bu yönde tarımın daha çok teknolojik anlamda gelişmesi gerekiyor. Gene turizm de öyle sezonluk olarak turizm bölgelerine çalışmaya gidiyorlar bu alanda da gelişmesi gerekiyor. İş konusunda yeni fabrikaların kurulması lazım fabrika var ama yetersiz ve çalışanın sigortası yapılmalı, sigortalı elaman çalıştırmada Urfa biraz yetersiz diyebilirim. Urfa’da istidam yeterli değil yeterli olsaydı eğer insanlar başka illere mevsimlik işçi olarak çalışmaya gitmezlerdi. Biraz öncede dediğim gibi turizmimiz yeterli olsaydı turizm alanında çalışmak için başka illere gitmezlerdi yani demem o ki insanlar çalışmak için başka illere gidiyorlar” ifadelerini kullandı.

“URFA’DA İŞ ALANLARI ARTIRILMALI”
Türkiye geneline baktığımızda işsizlik çok fazla diyen Yılmaz Akkuş ise, “En fazla işsiz sayısı fazla Urfa’da var. Bunun için devletimizden fabrikaların açılmasını iş alanlarının geliştirmesini istiyoruz. Çevremize baktığımızda gençlerimizin birçoğu boşta geziyor. İş olmadığından dolayı dışarıda başka şehirlerde çalışmaya gidiyor. Urfa geneline baktığımızda çoğunluğu dışarıda çalışmaya gitmiş. Buradan bir kes daha devletimize seslenmek istiyorum. Urfa’da iş alanları artırılmalı, istidam yapılmalı, fabrikalar açılmalı, gençleri iş kapıları açılmasını ve desteklenmesini talep ediyoruz.”

E.Berfin Maçça / Urfa Değişim