Vatandaş: Kentsel dönüşüm acil yapılmalı

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremin Şanlıurfa'da etkisini göstermeye başlamasıyla bazı mahallelerde kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulduğu görüldü. Gazetemize konuşan vatandaşlar, kentsel dönüşümün acilen başlaması gerektiğini ifade ettiler.

Son yaşanan depremler ve üstüne gelen sel felaketi nedeniyle kentsel dönüşümün önemi bir kez daha ortaya çıktı. Şanlıurfa’nın en dezavantajlı ilçesi olan Eyyübiye’de gece kondu yapıların fazla olması nedeniyle yapılaşmayı en çok bekleyen yer olarak duruyor.

Bamyasuyu, Korukent, Yeşildirek, Yakubiye ve Yenişehir’in bir kısmında kentsel dönüşümün acil olduğunu ifade eden vatandaşlar görüşlerini gazetemizin mikrofonlarına paylaştı.

“KARAKÖPRÜ HARİÇ HER YERE YAPILMASI LAZIM”

Şanlıurfa’nın yaşanan depremlerden dolayı büyük çapta etkilendiğini birçok yapının hasar gördüğünü söyleyen Mesut Güneş, Karaköprü ilçesi hariç diğer tüm ilçelerde belirli mahallelerde kentsel dönüşümün yapılması gerektiğini aktardı. Mesut Güneş Şanlıurfa’da kentsel dönüşümün yapılması gereken yerleri şöyle aktardı: “Şanlıurfa’ya kentsel dönüşüm gelmeli. Bamyasuyu, Korukent ve Yenişehir’in bir kısmına yani Vatan Ortaokulu’nun o taraflara, Yeşildirek tarafına kentsel dönüşüm yapılmalı. Zaten Karakoyun ve Yakubiye tarafına çoktan yapılması lazımdı. Bahçelievler zaten bayağı hırpalandı depremden ötürü. Yani Urfa’nın birçok yerine yapılması lazım. Karaköprü hariç birçok yere değişim lazım” dedi.

“GEÇ BİLE KALINDI”

Kentsel dönüşümün daha önce yapılması gerektiğini yaşanan depremlerde hasar gören yapıların vebali şimdiye kadar kentte kentsel dönüşüm yapmayan yöneticilerin boynunda olduğunu belirten Halil Özen, “Şanlıurfa’ya kentsel dönüşüm gelmeli. Zaten çok geç kalındı bu konuda. Özellikle Bahçelievler ve Yenişehir bu konuda çok sıkıntılı. Yıllardır kentsel dönüşüm yapacağız diyorlar ama bir türlü yapamadılar. Yani bu depremden bir ders alınması lazım. Ben bir eğitimciyim aynı zamanda. Ve bir eğitimci olarak okullarda coğrafya dersinin zorunlu olmasını istiyorum. Çünkü depremle alakalı bir ders. Bu konuda toplumu bilinçlendirmek lazım” diyerek sözlerini sürdüren Özen, “Siyasilerin bu duruma acilen bir çözüm bulmaları lazım. Çünkü çok can gitti. Şanlıurfa diğer illere göre daha az etkilendi depremden. Tekrarı olmasın diye bunu yapmaları lazım. Ben bu konuda olumlu bakıyorum, inşallah güzel şeyler olacak. Bahçelievler, 24 metre, Yenişehir tarafı, özellikle de bu varoşlar; Avm’nin olduğu Mance deresi dediğimiz Süleymaniye, Devteyşti tarafına kentsel dönüşüm yapılmalı. Şunu da belirtmek istiyorum; Şanlıurfa’da gelen giden herkes kafasına göre imar yapıyor. Ben bu bölgenin çocuğuyum. Dünyanın en verimli toprakları bizim Şanlıurfa’da biliyorsunuz. Mesela Şanlıurfa’dan Akçakale’ye doğru gidince Karadeniz’e benzediğini görürsünüz. Çarpık kentleşme var. Gelecek yıllarda biz çocuklarımıza toprak bırakamayacağız. Tarlalar yok olup gidiyor. Mesela nüfus kalabalık, her bir evde 6-7 tane çocuk var. Çocuğu evlenecek ve ev lazım. Nereye yapacak evi? Ve maalesef bürokratiklerimiz bunlara göz yumuyorlar. Mesela bilmiyorum siz gördünüz mü ama buradan Harran’a gidin, bakın tarlalar mahvolmuş. Beton olmuş yani. Devletin buna müsaade etmemesi lazım diyorum da kanunen zaten yasak normalde. Ama her seçimden önce bunlara izin veriyorlar. Bunların yapılmaması lazım yani. Dünyanın gözü bu topraklarda. Dünyaya yetecek kadar topraklarımız var Harran’da. Ama maalesef biz bu toprakları kaybedeceğiz. Beton yani. Ben bir eğitimci olarak bunları söylüyorum.” İfadelerini kullandı.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART”

Şanlıurfa’nın en dezavatanjlı ilçesinin Eyyübiye olduğunu belirten Hasan Doğan, bu ilçede birçok mahallenin kentsel dönüşüme hemen tabi tutulması gerektiğini aktardı. Doğan, “Şanlıurfa'ya % 100 kentsel dönüşüm yapılmalı. Nereye yapılmalı diye sorarsanız, özellikle bu Balıklıgöl çevresine, Yavuz Selim mahallesi, Süleymaniye mahallesi, Eyyübiye mahallesi, Devteyşti, Bağlarbaşı...bu bölgelere kesinlikle kentsel dönüşüm yapılmalı. Içlerinde az hasarlı mahalleler de var ama yine de hasarlı” açıklamasında bulundu.

Yeşildirek Kahramanmaraş Şanlıurfa Kentsel dönüşüm