Vatandaşlar emekli maaş zammını yorumladı: "çocuğa şeker vermek gibi"

TAKİP ET

Milyonlarca emeklinin alacağı zam oranı açıklandı. Yeni maaşın açıklanmasından sonra Şanlıurfa'da vatandaşlar yeni emekli maaşını değerlendirdi. Vatandaşlar, şu anki mevcut ekonomik şartlara göre yapılan zammı yetersiz buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında Beştepe'de yapılan yeni yılın ilk Kabine toplantısında emekli maaşlarına yönelik düzenleme ele alındı. Milyonlarca SSK, BAĞ-KUR ve tarım emeklisinin beklediği emekliye ek zamla ilgili beklenen açıklamayı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uygulamaya aldığımız en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıyoruz” diyerek emekli maaşını duyurdu.

Zam oranın belli olmasından sonra vatandaşların yeni zammı nasıl değerlendirdiği merak edildi. Urfa Değişim ekibi olarak Şanlıurfa sokaklarında halkın nabzını yokladık. Vatandaşlar yeni zammı yetersiz bularak, emekli maaşının en az 15 bin TL olmasını gerektiğini savundu.

İşte vatandaşların emekli maaşı değerlendirmesi:

“HAYAT, TÜİK’İN AÇIKLADIĞI RAKAMLARA GÖRE DEĞİL”

Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon değerlendirildiğinde maaşlara yapılan zamları eleştiren Mehmet Yıldırım, “Emeklileri tenzih ederek söylüyorum; yapılan zam bir çocuğa şeker vermek gibi. Hayat TÜİK’in açıkladığı rakamlarına göre değil. 3 ay önce alınan bir eşyanın fiyatı ile şu anki fiyatı arasında 3 katı fark var. Bunlar TÜİK’in rakamlarıyla olmuyor. Gerçekten de her şey işler açısı durumda. Türkiye'de enflasyon hat safhaya ulaşmış durumda. Maaşlara zam gelmesin eşyalara da zam gelmesin. Şu an Şanlıurfa şartlarında kenar mahallede bir ev kirası 2 bin TL'den 7 bin TL'ye çıkmış. Diyelim ki emekli maaşı 15 bin olsa bile bu durumda yine de yetmez. Emekli maaşın en az 15 bin TL olması gerekiyordu” yorumunda bulundu.

ZAMLAR KARŞISINDA VERİLEN MAAŞLAR GİTTİ

Emekli maaşına yapılan zamları değerlendiren Mehmet Turgut Alp, “Bu şartlar altında 10 bin lira çok yetersiz çünkü bu dönemde geçim oldukça zorlaşmış durumda. 1 kilo peynir ve bir karton yumurtanın ne kadar olduğundan kimsenin haberi var mı? Emekli maaşının 15 binden aşağı olmaması lazımdı. Maaşlara zam yapıldı ardından birçok alanda da zam geldi. Zamlar karşısında verilen maaşlar gitti” dedi.

İNSANLARIN HALİ NE OLACAK BİLMİYORUM?

Emekli maaşına yapılan zammı yetersiz bulan Haliç Bilik, “Emekli maaşının 7 bin 500 TL’den 10 bin TL’ye çıkarıldı. Tabii ki de bu zam azdır. Eşyalara gelen zamlar karşısında maaşa yapılan zam yetersiz. Bu ekonomik şartlarda yaşam çok zor olmuş. Yetkili kişiler düzensiz kararlar alıp uygulamaya çalışıyorlar. Mazotu litresi 40 TL’yi bulmuş. İnsanların hali bu durumda ne olacak bilmiyorum” açıklamasında bulundu.

“EMEKLİ KİRACIYSA BU ŞARTLARDA ÇOK ZORLANIR”

Herkese farklı zam yapılmasına değinen Mehmet Ali Aslan, “Bugün 10 bin TL ile hiçbir şey yapamazsınız. Bazılarının maaşı 70 bin TL’ye çıkarken, emeklilere 2 bin 500 lira zam yapılması doğru değil. Mesela bir emekli kiracıysa bu şartlarda çok zorlanır. Benim şu an durumum iyi, bir de evim olduğu için geçinebiliyorum ama evim olmasaydı ben de geçinemezdim bu parayla. Benim eşim BAĞ-KUR’dan emekli oldu. O da 7 bin 500 TL alıyor bir dönem muhtarlık yapan kişi de 7 bin 500 TL alıyor, bu adaletsizliktir. Şanlıurfa'da fazla emekli yok. Ankara ve İstanbul'da daha fazla var. Şanlıurfa'da bir emekli, bir patlıcan bir biberle karnını doyurabilir ama İstanbul'da bunu yapamazlar. Maaşlar arasında çok makas açığı var bu yüzden onların düzeltilmesi lazım” sözlerine kullanarak tenkitte bulundu.