Vatandaşlar isyan etti! İşletmeler bitme noktasına geldi...

TAKİP ET

Türkiye'nin kalabalık şehirleri arasında yerini alan Şanlıurfa yerli ve yabancıların ilgi alanı olan Kapalı çarşı esnafları bu sene artan zamlardan dolayı gelen ziyaretçilerin hediyelik ürün alamadıklarından sitem ettiler.

Tarihiyle, kültürüyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Şanlıurfa’da küçük işletmeler iş yapamadıklarından dert yandı. 

Balıklıgöl çevresinde esnaflık yapan Kapalı Çarşı esnafları gelen yerli ve yabancı turistlerin bir şeyler alamadıklarını kendilerinin de işyeri masraflarını dahi çıkaramadıklarını dile getirdi.

Çoğu olanaklara sahip Şanlıurfa’ya ikinci evlat muamelesinin yapıldığını aktaran esnaflar diğer illere nazaran çok daha köklü bir geçmişi olan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehrin, Yöneticiler tarafından her konuda neden bu kadar geri itildiğini söylediler.

 “VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ KALMADI”
Vatandaşın alım gücünün zayıfladığını aktaran Balıklıgöl esnafı Mehmet Konacak şunları  kaydetti: “Geçen sene 150 liradan sattığımız ürünleri bugün  250 liradan satıyoruz.  Şanlıurfa’ya bırakın yabancı turistin gelmesini çevre illerdeki vatandaşlar bile gelemiyor.

Akaryakıt pahalı olduğu için haliyle bizde bunu ürünlere yansıtıyoruz. Ürünlere yansıtmazsak bile artık vatandaş bir şey alamıyor. Çünkü vatandaşın alım gücü kalmadı.  Geçen sene aylık bazından hesaplarsak 30 takım elbise satıyordum şuan ise aylık ya 10 tane satabiliyorum ya da satamıyorum. 

Durum gerçekten çok vahim Allah sonumuzu hayretsin. Bazı aylarda işyeri giderlerimi karşılayamadığımı bilirim. Bu kadar zor bir durumda biz geçinemezken vatandaş nasıl gelip alacak.” diyerek adeta sitem etti.

“KÜÇÜK İŞLETMELER ARTIK BİTTİ”
Küçük esnaf işletmecilerinin bitme noktasına geldiğini söyleyen esnaf Recep İlhan: “Ben yaklaşık olarak 15 seneden beridir bu işi yapıyorum. Kaç seneden beridir buraya gelen vatandaşlar puşi olsun, takı olsun, yöresel kıyafetler olsun bunları daha çok tercih ediyor. Fakat gelen vatandaşlar bu sene 3-4 parça yerine bir tane alabiliyor. Her şeye zam gelince vatandaşlar artık bir şey alamaz oldu. 30 liradan sattığım bileklik şuan 70 liraya çıktı oysa desen, kalite, mal hepsi aynı ama zam geldiği için haliyle durum buraya kadar geldi. 

Vatandaş artık birşey alamıyor. Urfa’nın en gözde tarihi yerindeki esnaflar olarak yerli ve yabancı turistleri satışlardan kazanç elde edebiliyorduk. Bizler daha çok ziyaret amaçlı gelen turistlere ürün satıyorduk, onlarda gelmeyince biz esnaf olarak gerçekten çok zor duruma girdik.” Dedi.  

“AKARYAKITTAN DOLAYI ÇEVRE İLLERDEN KİMSE GELMİYOR”
Çevre illerden gelen vatandaşların bile artık artan akaryakıttan dolayı gelemediğini aktaran esnaf Mustafa ilhan: “20 senelik esnafım hayatımda ilk kez böyle bir durumla karşı karşıya kalıyorum. Vatandaş gerçekten hiçbir şey alamıyor. Bırakın yabancı turistleri bizim yerli vatandaşlarımız bile gelemiyor. Halkın alım gücü kalmadı.” İfadelerini kullandı. 

“GELİRİMİZ GİDERİ KARŞILAMIYOR”
Eskiden iş yeri için toptan ürün aldığını fakat bu sene artan fiyatlardan dolayı sadece ihtiyaç yada birkaç parçaya düştüğünü ifade eden  Kapalı çarşı esnafı Şahin Aydın: “Biz esnaf olarak şuan zor durumdayız. Ürünler için çektiğimiz kredilerimizi kapatamıyoruz. Altın ve doların dengesizliği bizi baya zorladı. Gelen yabancılar bir iki parça alıyor oda yüzde 10’luk bir kısmı sadece hediyelik eşya alabiliyor. Gelirimiz gideri karşılamıyor esnaf olarak çok zor durumdayız. Şuan artık bizler gidip toptan ürün alamıyoruz. Eskiden toplu alırken şuan sadece ihtiyacın yarısını alabiliyoruz.” Şeklinde konuştu.

(Abdulselam YAVUZ)

Şanlıurfa Kapalı çarşı esnafları hediyelik ürün